Export DWG/DXF

Dyskusje dotyczące współpracy C-Geo z innymi programami
marcinn
VIP
VIP

Re: Export DWG/DXF

Post autor: marcinn »

Z tą szerokością to się przyglądnę w wolnej chwili, a jeżeli jest możliwość to prosiłbym o nadanie dla grubości parametru "0". Ma to wpływ potem na wydruk z acad za pomocą drukarki pdf. Nie wiem dlaczego, ale jeżeli grubość jest inna niż 0, to wtedy na cyfrach pojawiają się nieestetyczne kropki. A gdy grubość jest na 0 to wtedy wydruk jest ładny i czytelny
marcinn
VIP
VIP

Zrobiłem testy i wygląda to tak. U mnie szerokość linii brana jest z szerokości warstwy. Na zrzucie poniżej niebieskie napisy są na warstwie o grubości 0.5, a ten sam biały napis jest na warstwie o grubości 0.18.
1.png
1.png (38.08 KiB) Przejrzano 1208 razy
Ustawienia mam jak poniżej
1a.png
1a.png (6.14 KiB) Przejrzano 1209 razy
A odnośnie przypisania szerokości linii oraz grubości to tak wygląda efekt wydruku z acad pliku do pdf:
2.png
2.png (69.95 KiB) Przejrzano 1209 razy
Patrząc na to wydaje mi się, że grubość powinna być przypisana na 0.00. Natomiast szerokość ma znaczenie i w moim przypadku tak jak wspomniałem wyżej brana jest z grubości warstwy c-geo. W acad dla tekstu parametr szerokość linii mam by ByLayer. W efekcie na wydruku z Acad są tłuste napisy (na warstwach z grubszą linią), natomiast wydruk z C-GEO to procent z szerokości, więc przy moim ustawieniu wszystkie napisy są cienkie
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Post autor: FaFaL »

proszę o info jakiego programu CAD Pan używa (po tych liczbach poszarpanych wnioskuje ze nie jest to AutoCAD bo drukarka Autodesku tak nie robi) oraz jakie parametry eksportu do DXF Pan ustawia.
proszę o przesłanie tego pliku DXF z Pana przykładowymi tekstami.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
marcinn
VIP
VIP

Używam GstarCad (sprawdzałem także na Nanocad i efekt ten sam), natomiast wydruk jest przeważnie za pomocą drukarki pdf Microsoft lub innej zewnętrznej. W załączniku przesyłam zrzuty z ustawień przy eksporcie i dwa pliki testowe. Plik "test" jest wykonany przy ustawieniu "Grubość czcionki C-GEO [%wysokości]" na 1. Mam tak ustawione, bo wtedy przy eksporcie do dwg grubość w acad ustawiana jest na 0. Ale z kolei szerokość linii przyjmuje parametr ByLayer. Z kolei drugi plik "test2" ma ustawiony parametr "Grubość czcionki C-GEO [%wysokości]" na 6. Wtedy grubość i szerokość linii ustawiana jest zgodnie z wartością procentową.
czcionka.zip
(300.33 KiB) Pobrany 9 razy
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Czyli po wszystkich debatach ustaliliśmy, że właśnie C-GEO eksportuje teksty z grubością linii "Jak warstwa" jedynie gdy ustawi Pan grubość 0*wys. Co jest naturalne, bo w kolorach itp autocad rozumie 0 jako właśnie "jak warstwa". Rozwiązaniem będzie wyzerowanie grubości przy eksporcie, tak aby w szerokości tekstu mógł Pan ustawić prawidłową wartość czyli 10%.

Bardzo dziękuję za analizę.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
marcinn
VIP
VIP

FaFaL pisze: 08 lis 2024, 11:28 Czyli po wszystkich debatach ustaliliśmy, że właśnie C-GEO eksportuje teksty z grubością linii "Jak warstwa" jedynie gdy ustawi Pan grubość 0*wys. Co jest naturalne, bo w kolorach itp autocad rozumie 0 jako właśnie "jak warstwa". Rozwiązaniem będzie wyzerowanie grubości przy eksporcie, tak aby w szerokości tekstu mógł Pan ustawić prawidłową wartość czyli 10%.

Bardzo dziękuję za analizę.
Dokładnie- najlepiej gdyby C-GEO eksportował do Acad "grubość" tekstu na 0.00. Wtedy będę mógł ustawić szerokość ustawieniach C-GEO na interesującą mnie wartość i teksty przy eksporcie będą miały grubość taką jak trzeba.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

marcinn pisze: 08 lis 2024, 12:01 Dokładnie- najlepiej gdyby C-GEO eksportował do Acad "grubość" tekstu na 0.00. Wtedy będę mógł ustawić szerokość ustawieniach C-GEO na interesującą mnie wartość i teksty przy eksporcie będą miały grubość taką jak trzeba.
W zbliżającej się aktualizacji parametr "grubość" będzie ustawiany na 0.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
drelson
____
____

Post autor: drelson »

Przy eksporcie do DXF c-geo generuje też plik shx. Nie jestem bardzo biegły ogółem w CAD , ale zastanawiam się czemu ten plik występuje osobno ? Powiem szczerze, że nie spotkałem się z innym programem który by tworzył taki plik obok pliku głównego, a i w zasadzie wydaje mi się że ten plik nie jest potrzebny.. jeśli go usunę po otwarciu DXF wszystko "jest ok".
Jeśli ktoś wie po co ten plik, proszę o tą wiedzę bo zżera mnie ciekawość. Jeśli jest zbędny, to może by zmienić ustawienie aby ten plik nie powstawał .. ?
marcinn
VIP
VIP

drelson pisze: 15 lis 2024, 21:20 Przy eksporcie do DXF c-geo generuje też plik shx. Nie jestem bardzo biegły ogółem w CAD , ale zastanawiam się czemu ten plik występuje osobno ? Powiem szczerze, że nie spotkałem się z innym programem który by tworzył taki plik obok pliku głównego, a i w zasadzie wydaje mi się że ten plik nie jest potrzebny.. jeśli go usunę po otwarciu DXF wszystko "jest ok".
Jeśli ktoś wie po co ten plik, proszę o tą wiedzę bo zżera mnie ciekawość. Jeśli jest zbędny, to może by zmienić ustawienie aby ten plik nie powstawał .. ?
Plik zawiera bibliotekę stylów linii. Jeżeli w projekcie występują nietypowe linie ( np ogrodzenie, linia zabudowy) to bez tego pliku nie będą one się wyświetlać w acad prawidłowo. Więc jest on niezbędny do prawidłowego wyświetlenia się rysunku. Niestety a acad tak to działa, a trochę szkoda bo byłoby prościej, gdyby te informacje były zaszyte gdzieś w samym pliku dwg.
drelson
____
____

Acad masz na myśli AutoCAD tak ? No z tego programu akurat nie korzystałem. Ja mam INTELLICAD i np. ten program otwiera prawidłowo rysunek nawet bez tego pliku dodatkowego.. to jak to działa, że topowy program AutoCAD potrzebuje a inny (powiedzmy gorszego sortu) już nie :D ? To samo np. DWG TrueView też otwiera bez tego dodatkowe pliczku i wszystkie linie wyświetlają się prawidłowo..
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

drelson pisze: 17 lis 2024, 18:07 Acad masz na myśli AutoCAD tak ? No z tego programu akurat nie korzystałem. Ja mam INTELLICAD i np. ten program otwiera prawidłowo rysunek nawet bez tego pliku dodatkowego.. to jak to działa, że topowy program AutoCAD potrzebuje a inny (powiedzmy gorszego sortu) już nie :D ? To samo np. DWG TrueView też otwiera bez tego dodatkowe pliczku i wszystkie linie wyświetlają się prawidłowo..
Każdy CAD otworzy, ale jeśli nie będzie tam wcześniej zdefiniowanych stylów linii użytych w takim DXF, to nie pokaże stylów tych linii. Chodzi tu tylko o niektóre nietypowe style linii.
Pozdrawiam Jurek B.
drelson
____
____

Rozumiem, ale czy w takim razie nie można by zaszyć tych dodatkowych informacji (shx) wewnątrz pliku DXF/DWG ? Tak aby nie generował się osobno ?
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Taka jest struktura i tyle (w każdym programie CAD tak jest, w intellicad też). Ja czasem dostaję pliki dwg/dxf od projektantów to autocad mi wypisuje, że brak jest pliku shp (który użył projektant) i pyta się czy chcę kontynuować. Program C-GEO nie stworzy pliku SHP jeśli nie będzie takiej potrzeby - np. wszystkie linie będą tylko liniami ciągłymi lub przerywanymi, ale już bardziej złożone linie np, napowietrzne energetyczne będą już generować plik SHP.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
ODPOWIEDZ