Export DWG/DXF
Re: Export DWG/DXF
Kiedyś była już prośba o to, ale może odświeżę. Czy można dorzucić opcję przy eksporcie do DXF/DWG typu "nie wysyłaj pustych warstw" ? Bardzo by się to przydało.
Oprócz dorzucenia eksportu bez pustych warstw jeszcze jedno pytanie. Czy dałoby się zrobić eksport obszaru oznaczonego obiektem zamkniętym? Coś na zasadzie nożyczek, wskazać obszar i zdefiniować czy eksport ma być po obszarze na zewnątrz czy wewnątrz. Można użyć nożyczek, ale problem jest taki, że jak zapomnimy cofnąć zmian i wyłączymy projekt to jest delikatnie mówiąc "dupa zbita"
Co do eksportu bez pustych warstw to jest to w kolejce.marcinn pisze:Oprócz dorzucenia eksportu bez pustych warstw jeszcze jedno pytanie. Czy dałoby się zrobić eksport obszaru oznaczonego obiektem zamkniętym? Coś na zasadzie nożyczek, wskazać obszar i zdefiniować czy eksport ma być po obszarze na zewnątrz czy wewnątrz. Można użyć nożyczek, ale problem jest taki, że jak zapomnimy cofnąć zmian i wyłączymy projekt to jest delikatnie mówiąc "dupa zbita"
Natomiast tu jest opis jak wybrać obszarem zamkniętym do eksportu.
Pozdrawiam Jurek B.
Eksport obszarem działa, jednak nie przycina on do wskazanego obiektu (elementy, które są obiektami zamkniętymi eksportują się w całości). Więc nie da się eksportować tak jakbyśmy tego chcieli
Wybór obszarem nie może zmieniać geometrii obiektów - ta funkcja ma za zadanie jedynie wybrać obiekty.marcinn pisze:Eksport obszarem działa, jednak nie przycina on do wskazanego obiektu (elementy, które są obiektami zamkniętymi eksportują się w całości). Więc nie da się eksportować tak jakbyśmy tego chcieli
Jeśli jednak ktoś chce zmieniać geometrie przez odcięcie obszarem - proszę korzystać z nożyczek, tylko po eksporcie niestety trzeba pamiętać o undo.
Pozdrawiam Jurek B.
No właśnie tutaj jest czasem problem z tym zapamiętaniem o UNDO. Dlatego nie dałoby się dorzucić funkcji z docinaniem do eksportu?
Wykonując mapę z wykorzystaniem szablonu Mapy Zasadniczej 2015 a następnie próbie exportu do DXF, pojawia się komunikat informujący że niektóre warstwy mają za długą nazwę (ponad 30 znaków). Proszę o informację co się stanie gdy ten komunikat zignoruje. Czy ktoś kto będzie wczytywał ten plik będzie miał problemy z jego otwarciem, czy też pojawi mu się podobny komunikat z możliwością zmiany nazwy, a może zwyczajnie warstwy te nie wczytają się do CADa, a sam użytkownik nawet nie zostanie o tym poinformowany.
Dziękuję za odpowiedz.
Dziękuję za odpowiedz.
Ja nie zauważyłem problemu przy odczycie CAD`a. Nawet chyba znaki potem nie są skracane. Może starcze wersje ACAD nie obsługują warstw z długimi nazwami
Tak, starsze wersje AutoCAD i niektóre klony ACADa też, mogą nie odczytać DXG gdy nazwy warstw są dłuższe niż 30 znaków.MarekOtt pisze:Wykonując mapę z wykorzystaniem szablonu Mapy Zasadniczej 2015 a następnie próbie exportu do DXF, pojawia się komunikat informujący że niektóre warstwy mają za długą nazwę (ponad 30 znaków). Proszę o informację co się stanie gdy ten komunikat zignoruje. Czy ktoś kto będzie wczytywał ten plik będzie miał problemy z jego otwarciem, czy też pojawi mu się podobny komunikat z możliwością zmiany nazwy, a może zwyczajnie warstwy te nie wczytają się do CADa, a sam użytkownik nawet nie zostanie o tym poinformowany.
Dziękuję za odpowiedz.
Pozdrawiam Jurek B.
Chciałem zapytać kiedy można by się spodziewać wprowadzenia opcji eksportu bez pustych warstw? Bardzo przydałaby się ta opcja, żeby "odchudzić" pliki dxf. Jeszcze mam taką jedną propozycję- może dałoby się wprowadzić opcję skracania nazw warstw do 30znaków? Po zaznaczeniu tej opcji program by ucinał ostatnie znaki z nazw warstw, tak aby maksymalnie miały 30znaków (rozwiązałoby to problem ze zbyt długimi nazwami warstw).
Wyłączenie z eksportu pustych warstw postaramy się dodać listopadzie i może też to skracanie nazw do 30 znaków, ale przy okazji takie pytanie - czy są jeszcze jakieś klony AutoCADa które nie radzą sobie z dłuższymi nazwami?marcinn pisze:Chciałem zapytać kiedy można by się spodziewać wprowadzenia opcji eksportu bez pustych warstw? Bardzo przydałaby się ta opcja, żeby "odchudzić" pliki dxf. Jeszcze mam taką jedną propozycję- może dałoby się wprowadzić opcję skracania nazw warstw do 30znaków? Po zaznaczeniu tej opcji program by ucinał ostatnie znaki z nazw warstw, tak aby maksymalnie miały 30znaków (rozwiązałoby to problem ze zbyt długimi nazwami warstw).
Pozdrawiam Jurek B.
Ja korzystam z NanoCAD i tu nie ma żadnego problemu. Może inni forumowicze coś dorzucą
Ok, dlatego sądzę, że obcinanie do 30 zn. nazw warstw nie jest raczej potrzebne
Pozdrawiam Jurek B.
NanoCad to przyjmuje, ale miałem sygnały od programistów, że mają problemy z otwarciem przy długich nazwach (ale nie wiem na czym pracowali). Dlatego ta opcja z obcinaniem znaków byłaby jak najbardziej przydatna- jest tyle odmian programów typu CAD, że lepiej byłoby od razu wysyłać pliki z obciętymi nazwami i mieć spokojną głowę
Ok, ale powstaje wtedy problem identycznych nazw warstw po obcięciu, np.:
203-Pkt konturu klasyfikacyjnego użytku gruntowego
203-Pkt konturu klasyfikacyjnego użytku gruntowego-Atr103
203-Pkt konturu klasyfikacyjnego użytku gruntowego-Atr104
...
i po obcięciu do 30:
203-Pkt konturu klasyfikacyjn
więc wtedy musielibyśmy obcinać do 29 i dodawać na końcu n:
203-Pkt konturu klasyfikacyj1
203-Pkt konturu klasyfikacyj2
203-Pkt konturu klasyfikacyj3
Czy to ma sens?
Czy nie lepiej raz samodzielnie zmienić na krótsze według własnego uznania te długie nazwy warstw w oknie eksportu do DXF (ostatnia kolumna).
C-GEO to zapamięta i zawsze będzie takie zapamiętane nazwy proponował dla warstw o tej samej nazwie jeśli wystąpią w przyszłości.
203-Pkt konturu klasyfikacyjnego użytku gruntowego
203-Pkt konturu klasyfikacyjnego użytku gruntowego-Atr103
203-Pkt konturu klasyfikacyjnego użytku gruntowego-Atr104
...
i po obcięciu do 30:
203-Pkt konturu klasyfikacyjn
więc wtedy musielibyśmy obcinać do 29 i dodawać na końcu n:
203-Pkt konturu klasyfikacyj1
203-Pkt konturu klasyfikacyj2
203-Pkt konturu klasyfikacyj3
Czy to ma sens?
Czy nie lepiej raz samodzielnie zmienić na krótsze według własnego uznania te długie nazwy warstw w oknie eksportu do DXF (ostatnia kolumna).
C-GEO to zapamięta i zawsze będzie takie zapamiętane nazwy proponował dla warstw o tej samej nazwie jeśli wystąpią w przyszłości.
Pozdrawiam Jurek B.
Faktycznie- o tym nie pomyślałem. Ale też nie wiedziałem, że jeśli zmieni się nazwę w kolumnie przy eksporcie to takie ustawienia zostaną zapamiętane i wykorzystywane przy następnych eksportach. Więc chyba faktycznie zmiana nazwy przy eksporcie załatwia sprawę
Problem cały czas występuje.
Czy można liczyć na poprawienie linii budynku w budowie, eksportowanego do DXF?
Czy można liczyć na poprawienie linii budynku w budowie, eksportowanego do DXF?
- Załączniki
-
- budynek w budowie.PNG (45.71 KiB) Przejrzano 15311 razy
Have a nice day
Nie tylko budynek w budowie, ale to dotyczy też np. tarasu i muru oporowego!
Niestety tak jak pisałem wcześniej, na razie nie ma szans na poprawę tego typu linii.Brunet_ pisze:Nie tylko budynek w budowie, ale to dotyczy też np. tarasu i muru oporowego!
Pozdrawiam Jurek B.
Zrobiłem na aktualnej wersji C-GEO eksport do dxf i linie murku oporowego i tarasu są prawidłowe
- Załączniki
-
- Bez tytułu.png (43.84 KiB) Przejrzano 15833 razy
-To serve and protect-
czy tylko u mnie skarpy nieumocnione eksportują się do DXF jako linie ciągłe?
Have a nice day
Może proszę wyłączyć eksport DXF 3D i wtedy zobaczyć czy widać.
Pozdrawiam Jurek B.
A zmienił Pan styl wizualizacji, żeby AutoCAD wyświetlił styl linii poprawnie?
Pozdrawiam Jurek B.