Turbomapa
-
- ____
Re: Turbomapa
Podpisuje się pod pytaniem
Sprawa jest prosta - oddawać do ośrodków GML - to jest obecnie obowiązujący standard wymiany.
Wiem od producenta TurboEwid, że ich aplikacja może eksportować i importować GML.
Jeśli dany ośrodek nie przekonwertował jeszcze swoich danych do BDOT500/GESUT/EGB, to może jeszcze nie wydawać GML, ale przyjmować GML ma obowiązek (par. 71 ustęp 2. punkt 6 rozporządzenia w sprawie standardów...).
Nie można kupować Turbomapy bo ktoś z ośrodka coś powiedział - nie ma takiego prawa by nakazywać zakup jakiegokolwiek oprogramowania, a już szczególnie oprogramowania niezgodnego z aktualnymi przepisami.
Wiem od producenta TurboEwid, że ich aplikacja może eksportować i importować GML.
Jeśli dany ośrodek nie przekonwertował jeszcze swoich danych do BDOT500/GESUT/EGB, to może jeszcze nie wydawać GML, ale przyjmować GML ma obowiązek (par. 71 ustęp 2. punkt 6 rozporządzenia w sprawie standardów...).
Nie można kupować Turbomapy bo ktoś z ośrodka coś powiedział - nie ma takiego prawa by nakazywać zakup jakiegokolwiek oprogramowania, a już szczególnie oprogramowania niezgodnego z aktualnymi przepisami.
Pozdrawiam Jurek B.
Do czasów, aż ośrodek będzie miał mapę zobiektowaną to chyba warto prosić o mapę w formacje dxf. Z tego co pamiętam to producentowi TurboEwida nie zależy aby udostępniać opis formatu kcd co nawet jest zrozumiałe, bo w końcu chcą zarobić na sprzedaży własnego programu.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Miałem ten sam problem z ośrodkiem. Niestety miałem też roboty które musiałem szybko zrobić...
Walka z ośrodkami skutkuje tym, że twoje roboty leżą i nie każdy może pozwolić sobie na wyegzekwowanie przyjęcia GML-a, bo to kosztuje dużo czasu.
Aktualnie mam Turbomapę. Jeżeli trzeba mogę pomóc.
Walka z ośrodkami skutkuje tym, że twoje roboty leżą i nie każdy może pozwolić sobie na wyegzekwowanie przyjęcia GML-a, bo to kosztuje dużo czasu.
Aktualnie mam Turbomapę. Jeżeli trzeba mogę pomóc.
Pozdrawiam
Dziękuję bardzo za deklarację pomocy. Dotychczas sobie radziłem przy pomocy dxfa. Zastanawiam się jednak nad zakupem Turbomapy, bo faktycznie przyspieszy to chyba przekazywanie robót (w moim regionie dużo ośrodków przeszło na ten program). O GML nie chcą na razie słyszeć, zresztą ten moduł w cgeo też trochę kosztuje.
Odgrzebie stary temat
Wiem z innych postów że poprzednie próby zakończyły się fiaskiem ale jestem ciekaw jest szansa na zmianę w kwestii importu plików kcd do C-geo?
Niby można wyeksportować w darmowej wersji do dxf i potem do cgeo ale przynajmniej u mnie wygląd tej mapy nie jest do końca prawidłowy.
Wiem z innych postów że poprzednie próby zakończyły się fiaskiem ale jestem ciekaw jest szansa na zmianę w kwestii importu plików kcd do C-geo?
Niby można wyeksportować w darmowej wersji do dxf i potem do cgeo ale przynajmniej u mnie wygląd tej mapy nie jest do końca prawidłowy.
PODGiK ma obowiązek wydawać dane w formacie GML - wtedy mapa jest w pełni zgodna z tym co jest prowadzone w zasobie i jak jest drukowana programu w PODGiK. Najlepiej więc zamawiać dane w GML. Także po aktualizacji mapy przez Pana to jedyny dopuszczalny format wymiany w komunikacji z PODGiK.marq13 pisze:Odgrzebie stary temat
Pozdrawiam Jurek B.
-
- _____
Niestety takie rzeczy to na razie tylko w erze
Ja zamawiam DXF i oddaję GML z pomiarem i działa b.fajnie. Po urlopie zaczynam zamawiać GMLe z blokadą
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.
Niech Pan prześle taki DXF do nas - sprawdzimy i ustawimy odpowiednie parametry importu by po imporcie wyglądał tak jak w AutoCAD.Wiem z innych postów że poprzednie próby zakończyły się fiaskiem ale jestem ciekaw jest szansa na zmianę w kwestii importu plików kcd do C-geo?
Pozdrawiam Jurek B.