Import z GEOINFO
Re: Import z GEOINFO
U mnie niestety także. Nie wiem czy wsady GIV są jakoś inaczej generowane czy to wina c-geo. Raz wczyta bez problemu, drugim razem mam duże problemy z wczytaniem, program się wiesza, pojawiają się liczne problemy, a czasami zimportuje plik ale utworzy 20 warstw GEDZI, GEKLU itp. Dziwne rzeczy się dzieją. Z innego osrodka dostajemy SWDE i te pliki importuje za pomocą silnika GIS a następnie export na warstwę C-GEO, tam jest wszystko działa bez problemu.
U mnie import w miarę dobrze wygląda dopiero po powrocie do wersji 03.02.2014.
pozdrawiam
fancegeo
fancegeo
Pisałem o tym w którymś wątku, u mnie jest podobnie. Na początku roku wszystko jeszcze działało poprawnie. Później się trochę pozmieniało z opcją importu, która jest teraz w innym miejscy itp. Od tego czasu mam ogromne problemy, a każdy import pliku GIV to jeden wielki znak "?" "uda się albo się nie uda"fancegeo pisze:U mnie import w miarę dobrze wygląda dopiero po powrocie do wersji 03.02.2014.

Import z Geoinfo V/VI - poprawnie można wykonać wyłącznie korzystając z tego opisu jaki był przedstawiony przy okazji aktualizacji z 21 kwietnia 2014 - robiąc tak jak tam napisane, jest poprawny import danych, możliwość ich aktualizacji, a także eksportu do GeoInfo:
Import plików TNG i GIV jest w oknie menedżera projektów, gałąź Mój komputer - tam należy odnaleźć lokalizację pliku TNG/GIV i nacisnąć na nazwie pliku prawy klawisz myszki - wybrać opcję Importuj Tango... Wyświetli się okno założenia nowego projektu lub wskazania istniejącego, oraz założenia nowej tabeli z szablonem "NowyGIV" i zestawem kodów "GeoInfoV"
Jeśli ktoś zrobi dokładnie według tego przepisu i będzie miał problem - proszę o informację o tym.
Import plików TNG i GIV jest w oknie menedżera projektów, gałąź Mój komputer - tam należy odnaleźć lokalizację pliku TNG/GIV i nacisnąć na nazwie pliku prawy klawisz myszki - wybrać opcję Importuj Tango... Wyświetli się okno założenia nowego projektu lub wskazania istniejącego, oraz założenia nowej tabeli z szablonem "NowyGIV" i zestawem kodów "GeoInfoV"
Jeśli ktoś zrobi dokładnie według tego przepisu i będzie miał problem - proszę o informację o tym.
Pozdrawiam Jurek B.
Lepiej wczytują się pliki .TNG niż .GIV. Dlatego warto pozyskać z PODGiK pliki .TNG
Mariusz
Mariusz
Ja sprawdziłem na danych z Miasta Opola i Powiatu opolskiego (czyli dwa ośrodki) i metodą opisaną przez Jurka B. wszystko importuje się prawidłowo.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Okno z listą projektów jest nieskalowalne. Jeśli ktoś głęboko między katalogi wsadził swoje tango lub nadał mu długą nazwę to go nie znajdzie. Podgląd plików tango nie działa. Np. podgląd plików geomap działa ale nie można ich powiększyć czy przesunąć. Dotyczy to małych plików do 100kB.
W sensie zmiany szerokości? Mozna kliknąć "Więcej..." i wtedy poszerzyc liste projektówtuvalu pisze:Okno z listą projektów jest nieskalowalne.
pozdrawiam
grzes
grzes
Gdy poszerzę listę projektów do potrzebnej szerokości to zaczyna mi brakować miejsca na okno robocze.grzes pisze:W sensie zmiany szerokości? Mozna kliknąć "Więcej..." i wtedy poszerzyc liste projektów

Gdy je zmniejszę to pojawia się elegancki poziomy suwaczek który jednak zaraz znika po kliknięciu w "Więcej". Czy ten poziomy suwaczek mógłby zostać na stałe?
No tak brak miejsca to problemtuvalu pisze:Gdy poszerzę listę projektów do potrzebnej szerokości to zaczyna mi brakować miejsca na okno robocze.grzes pisze:W sensie zmiany szerokości? Mozna kliknąć "Więcej..." i wtedy poszerzyc liste projektów![]()
Gdy je zmniejszę to pojawia się elegancki poziomy suwaczek który jednak zaraz znika po kliknięciu w "Więcej". Czy ten poziomy suwaczek mógłby zostać na stałe?

Z suwaczkiem to zobacze co sie da zrobic
pozdrawiam
grzes
grzes
Mimo zaznaczenia w oknie importu zestawu kodów GEOINFO V nowa tabela założona jest z kodami, które posiada otwarta tabela w trakcie importu.
Nie wszystkie kody są przyporządkowane do warstw lub brak kodów na warstwach.
Punkty graniczne nie posiadają kolumny KERG tylko 2xbłąd położenia.
Nie wszystkie kody są przyporządkowane do warstw lub brak kodów na warstwach.
Punkty graniczne nie posiadają kolumny KERG tylko 2xbłąd położenia.
pozdrawiam
fancegeo
fancegeo
Kody są przypisane do całego projektu .. Wiec jeśli wybiera się istniejący to nic dziwnego.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
W celu prawidłowego wyświetlanie KERG dla pkt granicznych w pliku szablonu nowy_giv (c-geo\bin\..) należy poprawić wpis: caption5=Błąd położenia na caption5=KERG
[war24]
nr=45
nazwa=Punkty graniczne
...
nazwa5=KRG_n
typ5=ftstring
caption5=Błąd położenia
roz5=40
vis5=0
...
pozdrawiam
Mariusz
[war24]
nr=45
nazwa=Punkty graniczne
...
nazwa5=KRG_n
typ5=ftstring
caption5=Błąd położenia
roz5=40
vis5=0
...
pozdrawiam
Mariusz
Witam
Widzę, że import GeoInfo ostatnio przeszedł solidny upgrade... mapa coraz bardziej zaczyna wyglądać jak oryginalne GeoInfo!
Proponuję dodać opcję wyboru "Numer punktu w polu...: tylko dla osnowy. Chodzi o to by osnowa wczytywała się ze starym numerem (NRI) a pozostałe nowe (Number).
Widzę, że import GeoInfo ostatnio przeszedł solidny upgrade... mapa coraz bardziej zaczyna wyglądać jak oryginalne GeoInfo!
Proponuję dodać opcję wyboru "Numer punktu w polu...: tylko dla osnowy. Chodzi o to by osnowa wczytywała się ze starym numerem (NRI) a pozostałe nowe (Number).
Nie każdemu może to odpowiadać, więc najlepiej jakby ten wybór mógł odbyć się dla każdego kodu i był zaszyty w pliku szablonu. Czyli w pliku będzie jakiś standard, ja sobie go zmodyfikuję, a nie żeby za każdym razem pojawiało się to niepotrzebne pytanie.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Jeśli to możliwe to byłoby to dobre rozwiązanie!w pliku będzie jakiś standard, ja sobie go zmodyfikuję, a nie żeby za każdym razem pojawiało się to niepotrzebne pytanie.
Niestety takiej modyfikacji szablonu raczej nie damy rady zrobić - zapis w szablonie o tym jakie pola mają być polami numeru wymagałby dynamicznej zmiany treści szablonu, który z zasady jest stały, prędzej można by dodać listę warstw przy imporcie GIV i dla nich ustawienia jakie pole ma być polem numeru - takie ustawienia byłyby przypisane już nie do szablonu a do parametrów importu.najlepiej jakby ten wybór mógł odbyć się dla każdego kodu i był zaszyty w pliku szablonu
Pozdrawiam Jurek B.
Witam.
Importuje plik giv mapy numerycznej z ośrodka. Co może być powodem że importowany plik w C-Geo nie oznacza punktów granicznych kółkiem, natomiast ten sam plik w Geo-Info Delta 6 wczytuje tą informację ?
Z góry dzięki za informacje.
W załączniku zrzut z GeoInfo Delta i C-Geo (z aktualizacjami)
Importuje plik giv mapy numerycznej z ośrodka. Co może być powodem że importowany plik w C-Geo nie oznacza punktów granicznych kółkiem, natomiast ten sam plik w Geo-Info Delta 6 wczytuje tą informację ?
Z góry dzięki za informacje.
W załączniku zrzut z GeoInfo Delta i C-Geo (z aktualizacjami)
- Załączniki
-
- C-Geo
- cgeo.JPG (67.07 KiB) Przejrzano 8344 razy
-
- GeoInfo Delta 6
- geo_info.JPG (90.9 KiB) Przejrzano 8344 razy
Witam, jeśli ma Pan aktualizację z 9.09.2014, to tam jeszcze o ile pamiętam nie było obsługi wyświetlania punktów granicznych innych niż granicznik działki, czyli np. punkt graniczny gminy, powiatu itp.
Takie zmiany już są gotowe, ale będą dostępne w aktualizacji pod koniec października.
Można jednak już teraz pobrać sobie z tego miejscapliki, rozpakować i zapisać do katalogu C-GEO\BIN.
Ewentualnie proszę przesłać do mnie ten plik TNG - sprawdzę sam.
Takie zmiany już są gotowe, ale będą dostępne w aktualizacji pod koniec października.
Można jednak już teraz pobrać sobie z tego miejscapliki, rozpakować i zapisać do katalogu C-GEO\BIN.
Pozdrawiam Jurek B.
Rozumiem, pobrałem pliki, jakiego szablonu w takim razie użyć w projekcie przy imporcie i czy moge używać importu Tango 1, niestety na tango 2 mi się wieszaJurek B. pisze:Witam, jeśli ma Pan aktualizację z 9.09.2014, to tam jeszcze o ile pamiętam nie było obsługi wyświetlania punktów granicznych innych niż granicznik działki, czyli np. punkt graniczny gminy, powiatu itp.

MarekOtt pisze:Rozumiem, pobrałem pliki, jakiego szablonu w takim razie użyć w projekcie przy imporcie i czy moge używać importu Tango 1, niestety na tango 2 mi się wieszaJurek B. pisze:Witam, jeśli ma Pan aktualizację z 9.09.2014, to tam jeszcze o ile pamiętam nie było obsługi wyświetlania punktów granicznych innych niż granicznik działki, czyli np. punkt graniczny gminy, powiatu itp.
Ewentualnie proszę przesłać do mnie ten plik TNG - sprawdzę sam..
Nie aktualne, zapomniałem o zmianie "zestawu kodu na GeoInfo" w opcjach przy imporcie pliku GIV.
Dziękuję za pomoc.
Witam, nie zauważyłem w c-geo kodów GIV osnów: 1, 2, 3 klasy.
Czy jest szansa na ich dodanie?
GSPPP1 Osnowa pozioma podstawowa 1 kl.
GSPPP2 Osnowa pozioma podstawowa 2 kl.
GSPPS3 Osnowa pozioma szczegółowa 3 kl.
GSPKP1 Punkt kierunkowy osnowy podstawowej 1 kl.
GSPKP2 Punkt kierunkowy osnowy podstawowej 2 kl.
GSPPKS Punkt kierunkowy osnowy szczegółowej
GSPPPK Osnowa pozioma pozaklasowa
GSPWP1 Osnowa wysokościowa podstawowa 1 kl.
GSPWP2 Osnowa wysokościowa podstawowa 2 kl.
GSPWS3 Osnowa wysokościowa
GSPWPK Osnowa wysokościowa pozaklasowa
Myślę, że należy pozostawić I, II, III klasę.
pozdrawiam
Mariusz
Czy jest szansa na ich dodanie?
GSPPP1 Osnowa pozioma podstawowa 1 kl.
GSPPP2 Osnowa pozioma podstawowa 2 kl.
GSPPS3 Osnowa pozioma szczegółowa 3 kl.
GSPKP1 Punkt kierunkowy osnowy podstawowej 1 kl.
GSPKP2 Punkt kierunkowy osnowy podstawowej 2 kl.
GSPPKS Punkt kierunkowy osnowy szczegółowej
GSPPPK Osnowa pozioma pozaklasowa
GSPWP1 Osnowa wysokościowa podstawowa 1 kl.
GSPWP2 Osnowa wysokościowa podstawowa 2 kl.
GSPWS3 Osnowa wysokościowa
GSPWPK Osnowa wysokościowa pozaklasowa
Myślę, że należy pozostawić I, II, III klasę.
pozdrawiam
Mariusz
Wszystko jest (chyba że o coś innego chodzi...)
- Załączniki
-
- Bez tytułu.png (73.93 KiB) Przejrzano 8208 razy
-To serve and protect-