Format KML jak podaje Wikipedia służy do wizualizacji danych przestrzennych, chociażby w Google Earth. Może się zdarzyć, że eksportu Waszych danych do tego formatu będzie oczekiwał np. współpracujący z Wami projektant elektrowni wiatrowych czy hydrolog. Jak wyeksportować więc np. obiekty znajdujące się na warstwie z siecią elektroenergetyczną ?
Opisany eksport jest całkiem prosty w obsłudze. Dla celów poglądowych super sprawa. Sprawdziłem na inwentaryzacji wodociągu. Jest delikatnie przesunięty ale można sprawdzić czy wszystko jest pomierzone.
Chciałam się zapytać jak działa algorytm przeliczania współrzędnych np. z układu 2000 do współrzędnych geograficznych, wymaganych przez *.kml? Jaka transformacja została zastosowana?
kpaulina pisze:Chciałam się zapytać jak działa algorytm przeliczania współrzędnych np. z układu 2000 do współrzędnych geograficznych, wymaganych przez *.kml? Jaka transformacja została zastosowana?
Jest to ten sam algorytm jak zastosowaliśmy w naszym module transformacji w C-GEO - oparty na zasadach i parametrach przedstawionych w rozporządzeniu w sprawie państwowego systemu odniesień przestrzennych (2012 r.)