Import DXF a z Geo Info
-
- _____
Import DXF a z Geo Info
Mam pytanie czy jest jakiś szablon do importu plików DXF powstałych z programu Geo Info?
Pliki dość dobrze się wczytują. Największy problem stanowią maskowania armatury , które na wydruku są całe czarne (kanały, kratki, hydranty itd.)
Pliki dość dobrze się wczytują. Największy problem stanowią maskowania armatury , które na wydruku są całe czarne (kanały, kratki, hydranty itd.)
Re: Import DXF a z Geo Info
Ale program GeoInfo celowo takie pliki generuje
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Mój błąd, te wypełnienia powinny drukować się w kolorze białym
Pozdrawiam Rafał Kocierz
-
- _____
A przy wydruku są niestety drukowane stąd moje pytanie.
Potwierdzam .Z naszego Modgik są tak samo wydawane i drukowane.
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]
Dodatkowo pojawiają się inne wypełnienia powierzchniowe (chodniki itp)
Pewnie trzeba będzie się przestawić,i zapomnieć o prostym przełożeniu dxf_a.
Wniosek - Standard - standardem , a monopol -monopolem (myślę o autorach GEOINFO).
Jest szansa że będzie lepiej w zakresie tego importu DXF.
Pozdrawiam Jurek B.
-
- _____
Mam jeszcze pytanie odnośnie bloków, wszystkie są rozbite na drobne. Taki był zamiar?
Tak, ale to jak pisałem wcześniej może uda się zmienić niedługo.
Pozdrawiam Jurek B.
-
- _____
No to czekam na realizację
-
- _____
W wersji testowej jak pisałem dla sonnetu są ogromne zmiany. Jest tylko chwila na zastanowienie jak właściwie przekodować obiekty. W przypadku sonnetu użyto starych kodów K1 w wersji cyfrowej więc poszło łatwo. Tu jest trochu gorzej.Tak na szybko nie widzę opcji do ustawienia symbolu dla drzewa DLI, kanału WLZ, kierunku linii napowietrznej PNN ale to pewnie jeszcze nie jest dokończone.
Dzień dobry
Czy macie Państwo jakiś patent na hurtowe usunięcie wypełnień symboli : włazów, studzienek , słupów , hydrantów , które po imporcie dxf (wygenerowanego z geoinfo VII) drukują się na czarno? Próbuję każdy taki punkt zaznaczyć , po czym rozgrupowuję na odcinki - pomaga to , ale każdy punkt trzeba zaznaczać osobno. A co zrobić z symbolem zasuwy ,która zamiast kropki pojawia się w postaci jak na zrzucie? ( "symbol" przy hydrancie )
Czy macie Państwo jakiś patent na hurtowe usunięcie wypełnień symboli : włazów, studzienek , słupów , hydrantów , które po imporcie dxf (wygenerowanego z geoinfo VII) drukują się na czarno? Próbuję każdy taki punkt zaznaczyć , po czym rozgrupowuję na odcinki - pomaga to , ale każdy punkt trzeba zaznaczać osobno. A co zrobić z symbolem zasuwy ,która zamiast kropki pojawia się w postaci jak na zrzucie? ( "symbol" przy hydrancie )
- Załączniki
-
- geoinfo VII.png (17.8 KiB) Przejrzano 13933 razy
trzeba wybadać jak w pliku DXF nazywają się te bloki (np. w darmowej przeglądarce):
W C-GEO tworzymy nowy projekt/mapę albo otwieramy istniejącą. Dajemy komendę importu plików DXF/DWG, wchodzimy na zakładkę bloków i dodajemy przypisanie określonych bloków do kodów (jak poniżej):
Po impocie będzie coś takiego:
Czyli blok z wypełnieniem został zamieniony na odpowiedni symbol w C-GEO (punkt z kodem).Pozdrawiam Rafał Kocierz
Dziękuję za podpowiedź
A czy ostatnia aktualizacja coś zmieniła w imporcie dxf wygenerowanego z geoinfo ?, bo ponownie wczytałem dxf po aktualizacji i o dziwo czarnych wypełnień symboli nie ma (pozostał jedynie taki sam ów "symbol" zasuwy)
A czy ostatnia aktualizacja coś zmieniła w imporcie dxf wygenerowanego z geoinfo ?, bo ponownie wczytałem dxf po aktualizacji i o dziwo czarnych wypełnień symboli nie ma (pozostał jedynie taki sam ów "symbol" zasuwy)
- Załączniki
-
- geoinfo VII.png (13.74 KiB) Przejrzano 13908 razy
Zapewne już część standardowych nazw bloków przyszła razem z naszą instalacją, poza tym program to co może to rozpoznaje sam - warunek - musi być wybrany wcześniej taki zestaw kodów - którego kody odpowiadają nazwom celek użytym w DXF - nie zawsze to jest możliwe, bo często te DXF zawierają totalny śmietnik - celki o nazwach kodów z: GeoInfo 2000, K-91, Mapa Zasadnicza - wszystko jednocześnie.czy ostatnia aktualizacja coś zmieniła w imporcie dxf wygenerowanego z geoinfo ?, bo ponownie wczytałem dxf po aktualizacji i o dziwo czarnych wypełnień symboli nie ma (pozostał jedynie taki sam ów "symbol" zasuwy)
Pozdrawiam Jurek B.
Czy istnieje możliwość aby do okienka bloki/symbole dodać możliwość zapisania indywidualnego szablonu, wczoraj przez pomyłkę wcisnąłem opcję "wszystkie importuj jako obiekty" i przy następnym imporcie musiałem na nowo przeprowadzić śledztwo który blok odpowiada za poszczególny kod.
-
- _____
Można zrobić kopię pliku importDXF.ini z katalogu BIN i zamienić go po takim wypadku.
"A nie lepiej pobrać tng lub giv ?"
A można dostać zasadniczą z ośrodka w tng lub giv? i czy wtedy nie będzie żadnych problemów z liniami i symbolami?
W ośrodku gadają, że tylko dxf z zasadniczej....
A można dostać zasadniczą z ośrodka w tng lub giv? i czy wtedy nie będzie żadnych problemów z liniami i symbolami?
W ośrodku gadają, że tylko dxf z zasadniczej....
Hej. Import dxf (z geoinfo), trawniki importuje na czarno, co zrobić aby poprawnie zaimportować?
A przesłanianie opisów sieci da się jakoś automatycznie "włączyć"?
Pozdro.
Pozdro.
- Załączniki
-
- cgeo.jpg (146.1 KiB) Przejrzano 13501 razy
DXF'a proszę wysłać na adres at@xgeo.pl i proszę jeszcze napisać, jaką ma Pan wersję C-Geo - czy aktualną, a jeśli nie to proszę spojrzeć w Pomoc-> O programie.
Natomiast przesłanianie opisów sieci można włączyć korzystając z edytora napisów: Mapa -> Edytor napisów, następnie zaznaczamy napisy, które chcemy edytować i klikamy w ikonę w lewym górnym rogu, jak na screenie. Następnie zaznaczamy "zmień atrybuty", wybieramy "przesłanianie" i u dołu okna zakres "zaznaczone", klikamy "OK".
Dokładny opis narzędzia tutaj: http://softline.xgeo.pl/wiki/index.php? ... pis%C3%B3w
Dokładny opis narzędzia tutaj: http://softline.xgeo.pl/wiki/index.php? ... pis%C3%B3w
- Załączniki
-
- przeslanianieopisami.JPG (128.51 KiB) Przejrzano 13481 razy
Problem już poprawiony w wersji testowej, do pobrania tutaj: http://softline.xgeo.pl/test/cgeo8.exe , trawniki importują się poprawnie, wraz z wypełnieniem symbolem.dancom pisze:Hej. Import dxf (z geoinfo), trawniki importuje na czarno, co zrobić aby poprawnie zaimportować?
Pozdro.