Nowy moduł Mapa obiektowa Leica XML

Dyskusje dotyczące współpracy C-Geo z innymi programami
Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 628
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Nowy moduł Mapa obiektowa Leica XML

Post autor: logis »

Dzień dobry
Jak już ogłosiliśmy na stronie firmowej - wprowadzamy do sprzedaży nowy moduł, który powstał przy współpracy z Leica Geosystems Sp. z o.o. - Mapa obiektowa Leica XML. Dane rejestrowane w oprogramowaniu terenowym obejmujące punkty i elementy ich wzajemnej relacji geometrycznej (linie, obszary) oraz atrybuty zostają przeniesione jednym plikiem do oprogramowania biurowego. Do wyświetlenia praktycznie gotowej mapy na ekranie wystarczy jedynie import zakodowanych danych Leica XML z oprogramowania terenowego Leica Captivate do oprogramowania biurowego C-Geo.

Właśnie trwają spotkania z nową technologią podczas Leica Tour 2019 http://www.leicatour.pl/

Zainteresowani mogą przeczytać opis wraz z instrukcją obsługi w formacie pdf albo w wersji online.

Jacek
irekle
_
_
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 23 maja 2019, 20:57

Re: Nowy moduł Mapa obiektowa Leica XML

Post autor: irekle »

Witam
Mam, używam działa to fajnie. Z błędów jakie na razie napotkałem to złe wyświetlanie w c-geo studni. Mimo, że okodowana jako np. prostokątna, to po zaimportowaniu jest okrągła.

Pozdrawiam
Asia T.
Team
Team
Posty: 631
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Nowy moduł Mapa obiektowa Leica XML

Post autor: Asia T. »

irekle pisze: piątek, 24 maja 2019, 09:33 Witam
Mam, używam działa to fajnie. Z błędów jakie na razie napotkałem to złe wyświetlanie w c-geo studni. Mimo, że okodowana jako np. prostokątna, to po zaimportowaniu jest okrągła.

Pozdrawiam
Dzień dobry,

cieszymy się, że moduł działa dobrze :)
Odnośnie błędu studzienki - czy byłaby możliwość podesłania próbki takiego XML'a na at[małpa]xgeo.pl? Łatwiej będzie nam złapać i poprawić błąd.
irekle
_
_
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 23 maja 2019, 20:57

Re: Nowy moduł Mapa obiektowa Leica XML

Post autor: irekle »

Witam
Poszło, teraz tak sobie myślę czy to czasem nie jest mój błąd lub źle coś zdefiniowane po stronie Leici. Dlatego, że mimo wybrania kształtu kwadrat lub prostokąt w kontrolerze i tak obligatoryjnie trzeba wpisać średnicę.


A tak z ciekawości, jest jakiś myk aby łatwo ten pomiar przenieść do Geoinfo-Delty ?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7425
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Nowy moduł Mapa obiektowa Leica XML

Post autor: Jurek B. »

A tak z ciekawości, jest jakiś myk aby łatwo ten pomiar przenieść do Geoinfo-Delty ?
Tak, pracujemy nad tym.
Pozdrawiam Jurek B.
irekle
_
_
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 23 maja 2019, 20:57

Re: Nowy moduł Mapa obiektowa Leica XML

Post autor: irekle »

Jurek B. pisze: sobota, 25 maja 2019, 18:39 Tak, pracujemy nad tym.
Właśnie tego mi potrzeba do pełni szczęścia
Asia T.
Team
Team
Posty: 631
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Nowy moduł Mapa obiektowa Leica XML

Post autor: Asia T. »

irekle pisze: sobota, 25 maja 2019, 16:18 Witam
Poszło, teraz tak sobie myślę czy to czasem nie jest mój błąd lub źle coś zdefiniowane po stronie Leici. Dlatego, że mimo wybrania kształtu kwadrat lub prostokąt w kontrolerze i tak obligatoryjnie trzeba wpisać średnicę.
Dzień dobry,
import studzienek już poprawilismy, powinien Pan dostać odpowiedź na maila, poprawka pojawi się także w kolejnej aktualizacji.
Jeśli chodzi o średnicę studzienek przy prostokątnym/kwadratowym kształcie zgłosiliśmy to do Leici.
Asia T.
Team
Team
Posty: 631
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Nowy moduł Mapa obiektowa Leica XML

Post autor: Asia T. »

Na ten moment rozwiązaniem problemu ze średnicą przy wprowadzaniu studzienek w instrumencie dla kształtu prostokąt/kwadrat jest wpisywanie w tych przypadkach wartości 0 w pole średnica - będzie to oznaczało, że ten atrybut nie dotyczy tego obiektu.
marcin.k
__
__
Posty: 40
Rejestracja: czwartek, 5 grudnia 2019, 17:46

Re: Nowy moduł Mapa obiektowa Leica XML

Post autor: marcin.k »

Próbuję korzystać z tego modułu ale strasznie problematyczne dla mnie jest wyszukiwanie kodów w oprogramowaniu Leica Captivate które mają mało intuicyjne nazwy. Wygląda to tak że za każdym razem przy pomiarze musiałbym mieć kartkę z listą kodów patrzeć jak się nazywa i wyszukiwać dopiero w Captivate. Może ktoś z korzystających radzi sobie z tym tematem lepiej?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7425
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Nowy moduł Mapa obiektowa Leica XML

Post autor: Jurek B. »

marcin.k pisze: czwartek, 9 stycznia 2020, 14:11 Próbuję korzystać z tego modułu ale strasznie problematyczne dla mnie jest wyszukiwanie kodów w oprogramowaniu Leica Captivate które mają mało intuicyjne nazwy. Wygląda to tak że za każdym razem przy pomiarze musiałbym mieć kartkę z listą kodów patrzeć jak się nazywa i wyszukiwać dopiero w Captivate. Może ktoś z korzystających radzi sobie z tym tematem lepiej?
Chyba dobrze by było porozmawiać z serwisem Leica - oni powinni pomóc, bo wydaje się mi, że nie tylko przez kody można te obiekty wybierać w kontrolerze.
Pozdrawiam Jurek B.
Piotr74
____
____
Posty: 126
Rejestracja: czwartek, 25 czerwca 2009, 12:48

Re: Nowy moduł Mapa obiektowa Leica XML

Post autor: Piotr74 »

Proszę o wprowadzenie w eksporcie opcji zaznaczenia warstw widocznych w legendzie.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7425
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Nowy moduł Mapa obiektowa Leica XML

Post autor: Jurek B. »

Ok, przekazałem programiście, pod koniec kwietnia powinno się to pokazać w aktualizacji C-GEO.
Pozdrawiam Jurek B.
rako91
__
__
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 12 lutego 2021, 15:58

Re: Nowy moduł Mapa obiektowa Leica XML

Post autor: rako91 »

Witam,
ostatnio zauważyłem że jak importuję pomiar przez moduł XML to nie ładują mi się do tabeli punkty które mają na końcu "." (kropkę)
jeżeli zmierzę punkt 1. to nie załaduje mi się do bazy a jeżeli zmierzę punkt 1.1 to zostanie sama 1 która jest za kropką.
Wcześniej nie było tego problemu, dopatrzyłem się tego po ostatnich aktualizacjach.
Asia T.
Team
Team
Posty: 631
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Nowy moduł Mapa obiektowa Leica XML

Post autor: Asia T. »

rako91 pisze: czwartek, 2 grudnia 2021, 14:21 Witam,
ostatnio zauważyłem że jak importuję pomiar przez moduł XML to nie ładują mi się do tabeli punkty które mają na końcu "." (kropkę)
jeżeli zmierzę punkt 1. to nie załaduje mi się do bazy a jeżeli zmierzę punkt 1.1 to zostanie sama 1 która jest za kropką.
Wcześniej nie było tego problemu, dopatrzyłem się tego po ostatnich aktualizacjach.
Witam,
proszę przesłać przykładowy plik na at@geo.pl . Czy importuje Pan na kody Mapa Zasadnicza 2015 , czy Mapa Zasadnicza 2021?
rako91
__
__
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 12 lutego 2021, 15:58

Re: Nowy moduł Mapa obiektowa Leica XML

Post autor: rako91 »

Wysłałem przykładowy plik.
Korzystam z MZ2015 ale przy braku szablonu jest ten sam problem.
Nie ma znaczenia czy koduje punkty czy nie.
Jeżeli jest zakodowana linia czy symbol to wstawi się wtedy jako punkt z @.
ODPOWIEDZ