Posiadam C-Geo v 8 i po zrobieniu mapki mam problem z eksportem linii do autocada (dxf, dwg). Wszystkie linie tj. ogrodzenie, skarpy, użytek są ciagłe a nie zgodne z K-1. Proszę o pomoc.
Witam, proszę sprawdzć w parametrach exportu czy linie C-GEO pokrywają sie z liniami w AutoCad, a może włączona jest opcja....
wszystkie linie jako CONTINOUS???
Witam
Proszę po zaimportowaniu do ACAD wykonać tam funkcję Regeneruj albo Przerysuj - tak się to się chyba nazywa w polskiej wersji ACAD - czasami AutoCAD nie pokazuje typów linii innych niż ciągłe zanim się nie wykona funkcji przerysowania mapy od początku.
mam podobny problem jak Bumig, mimo ze uruchomilem opcie w Cadzie o przerysowaniu mapy, Autocad dalej nie rozroznia stylu, oraz grubosci lini, Szczegolnie jesli chodzi o przerywane i inne (np. ploty). Chcialem tez doadac ze wszytskei style lini sa przyjete z wersji definicji lini 3.0. Problem w cadzie jest takze z przeslanianiem lini, glownie chodzi tu o opisywanie sieci
W zalaczniku dolączylem screen z Cada oraz mniejwiecej tego samego widoku z CGeo. Proszę o pomoc, gdyz projektant już powoli nagli
Z porównania rysunków widzę że jest problem z linią ogrodzenia - czy na pewno w typie linii ogrodzenia w C-GEO wybrał Pan linię o nazwie Ogrodzenie trwałe.
Jeżeli przesłałby Pan ten projekt na softline@geo.pl - może wskazałbym przyczynę pewniej.
Jurek B. pisze:Z porównania rysunków widzę że jest problem z linią ogrodzenia - czy na pewno w typie linii ogrodzenia w C-GEO wybrał Pan linię o nazwie Ogrodzenie trwałe.
Jeżeli przesłałby Pan ten projekt na softline@geo.pl - może wskazałbym przyczynę pewniej.
wyslalem przedchwila kopie projektu .. prosze o weryfikacje i wskazanie przyczyny
BTW. a co z tym przyslanianiem przez opisy sieci ? .. na rysunku np. kd200
Zapomnialem o tym napisac - jest to atrybut tekstu C-geo - nie mozna tego przeniesc poza nasz program -ACAD nie ma atrybutu przesłaniania przestrzeni pod napisem (przynajmniej nic nie znaleźlismy takiego w opisie CAD'a).
Jedyna możliwość to wprowadzenie specjalnego obiektu zasłaniającego wstawianego pod tekstem. Ale nie wiem czy jest to dobre rozwiązanie?
Może także to sprawiać nam problemy przy opracowaniu - nie mam jeszcze opinii programistów na ten temat.
prosilbym jeszcze o informacje na temat uzywania warstwy tak by byla tak samo widziana w autocadzie dla:
- lini przerywanej - krawedz drogi nie utwardzonej - np. droga polna
- lini przerywanej - dla skarpy nie umocnionej
- lini przerywanej - uzytku gruntowego (aktualnie uzywam warstwy standardowej uzytki - niesttey po eksporcie jest w cadzie jest ciagla)
- i na koncu potrezebowalbym tez definicje lini lrzerywanej ale takiej ze kreski sa bardzo krótkie i rzadkie - dla np. betonikow itp ..
Dzień dobry,
większość stylów linii jest ustawiona domyślnie prawidłowo, natomiast trzeba sprawdzić linie specjalne takie jak żywopłot czy ogrodzenie trwałe. Jest to opisane tutaj: http://www.softline.xgeo.pl/wiki/index. ... utoCAD%27a
Mam problem. Wybieram eksport do formatu dwg wciskam eksportuj, podaję nazwę pliku i wyskakuje mi okno :
Bez tytułu.png (20.96 KiB) Przejrzano 12079 razy
po wciśnięciu ok okno z błędem znika i program mieli, aż się nie wciśnie anuluj.
A najdziwniejsze jest to, że powstaje plik dxf!, który otwieram w przeglądarce ale nie mogę nic zobaczyć.
Nadal mam taki sam problem jak wyżej, nadal mimo wybrania DWG zapisuje się DXF. Teraz jednak pojawia się inny błąd (zdjęcie).
Mam win7 64, a na innym komputerze w winXP 32 wszystko chodzi normalnie...
Niestety nie pomaga, w innym komputerze jest czysta wersja z płytki i w tym w którym nie działa, próbując naprawiać, przeinstalowałem program i też nic.
Kopiowanie też nie pomaga...
Oprócz skopiowania, trzeba też tą bibliotekę zarejestrować - proszę stworzyć w katalogu C-GEO/BIN taki plik o nazwie np. rej.bat i wpisać w nim:
regsvr32 "activeconverter.dll"
potem zapisać go i uruchomić jako administrator (prawy klawisz myszki na jego ikonce).
opcja 1 - Na ikonie C-GEO, prawy klawisz, "Uruchom jako administrator" (1 raz wystarczy jeśli to z tej beczki)
opcja 2 - wyłączyć na próbę atywira, defendera itp. cuda - ?
Jurek B. pisze:Oprócz skopiowania, trzeba też tą bibliotekę zarejestrować - proszę stworzyć w katalogu C-GEO/BIN taki plik o nazwie np. rej.bat i wpisać w nim:
regsvr32 "activeconverter.dll"
potem zapisać go i uruchomić jako administrator (prawy klawisz myszki na jego ikonce).
ok skopiowałem już plik z innego komputera ale mam problem z zarejestrowaniem. Jak zakładam nowy plik "rej.bat" jakiej opcji mam użyć bo jak wybieram np: Nowy folder to nie mogę tam nic wpisywać a przy innych rodzajach plików nie ma później opcji uruchom jako administrator?
Aby stworzyć nowy plik trzeba w eksploratorze windows nacisnąć prawy klawisz myszki w oknie katalogu w którym ten plik ma powstać i wybrać opcję Nowy - Dokument tekstowy, w nazwie wpisać tytuł: rap.bat zamiast *.TXT
Bo plik tekstowy to nie plik BAT - musi Pan zmienić nazwę tak aby rozszerzenie nie było .TXT ale .BAT - prawy klawisz myszki na pliku i opcja - Zmień nazwę - wpisać rej.bat