Mam kilka kilometrów trasy która przebiega pod kątem do układu sekcyjnego. Połączyłem rastry (10 sekcji), obróciłem mapę o 45 stopni by otrzymać poziomą wstęgę A3, uzupełniłem opis na pliku RTF (nie da się obracać opisu?) i chciałbym weksportować taką wstęgę do pliku PDF. Niestety, nie widzę takiej opcji eksportu. Granice ekportu dla plików rastrowych można opisac jedynie jako XYminimum i XYmaksimum co przy skręconej mapie w żaden sposób nie chce dać wstęgi A3.
Wydruk za pomocą np. PDFCreatora da odopwiednią wstęgę ale niestety opisu w obiekcie RTF nie da się obrócić do ramki.
Czy jest jakiś inny sposób?
Eksport obróconej mapy do PDF
Nie wiem czy dobrze rozumiem problem ale czy:
powiekszenie/pomniejszenie obroconej mapy tak aby calosc miescila sie w oknie, wybranie opcji "Eksport do rastra" i klikniecie "Ustaw zakres równy aktualnemu widokowi w oknie mapy" nie zalatwia sprawy (rozmiar okna mapy mozna dostosowac tak zeby to byla wstega)?
powiekszenie/pomniejszenie obroconej mapy tak aby calosc miescila sie w oknie, wybranie opcji "Eksport do rastra" i klikniecie "Ustaw zakres równy aktualnemu widokowi w oknie mapy" nie zalatwia sprawy (rozmiar okna mapy mozna dostosowac tak zeby to byla wstega)?
pozdrawiam
grzes
grzes
Jeden obrazek wart 1000 słów więc problem polega na tym by zakolorowany obszar wyeksportować do pliku PDF. W dole w/w obszaru byłoby miło gdyby znalazł się opis, niestety nie może to być obiekt RTF bo nie da się go obrócić. Obrócić mogę tekst wstawiany przez ctrl+alt+t. Pomijając sprawę że dla 1,5 km trasy 3GB RAMu to za mało by rastry wyglądały w miarę ładnie ale zawsze mogę podzielić trasę na arkusze.
Edit:
Problem rozwiązany. A jednak się kręci! Obiekt RTF osadzony na mapie która została obrócona również się obraca choć podgląd mówi co innego. W wynikowym pliku już jest poprawnie.
Edit:
Problem rozwiązany. A jednak się kręci! Obiekt RTF osadzony na mapie która została obrócona również się obraca choć podgląd mówi co innego. W wynikowym pliku już jest poprawnie.
- Załączniki
-
- Trasa3.gif (22.28 KiB) Przejrzano 2220 razy