Eksport rastra
Eksport rastra
Mam skalibrowane rastry ok 7 km w skali 1:1000 i przy eksporcie do pliku rastrowego wyrzuca mi błąd i pisze żę prawdopodobnie za mało pamięci .
Re: Eksport rastra
To spory plik w pamięci, dla 300dpi w kolorze przy 7 km łyknie pas około 300m, pas 500m przejdzie z dpi (240-250).
Przyczyny natury technicznej, na różnych komputerach będą pewne różnice.
Przyczyny natury technicznej, na różnych komputerach będą pewne różnice.
pozdrawiam
wini
wini
Wini, założyłeś że szerokość będzie maks 500m, ale przecież np. droga na odcinku 7 km raczej nie biegła idealnie w poziomie lub w pionie (w kierunku północ południe lub wschód zachód) więc ta szerokość (wysokość/długość rastra) będzie znacznie większa.
Chyba wzór na rozmiar rastra w b/w będzie taki (dla skali 1:1000):
a*b*(300/25)*(300/25)/1000000 [MB]
gdzie a i b to odpowiednio długość i szerokość rastra w metrach, a stosunek 300/25 to ilość pikseli na 1mm. Oczywiście jeśli będzie kolor to x3.
bardzo możliwe że gdzieś się walnąłem
Chyba wzór na rozmiar rastra w b/w będzie taki (dla skali 1:1000):
a*b*(300/25)*(300/25)/1000000 [MB]
gdzie a i b to odpowiednio długość i szerokość rastra w metrach, a stosunek 300/25 to ilość pikseli na 1mm. Oczywiście jeśli będzie kolor to x3.
bardzo możliwe że gdzieś się walnąłem

Pozdrawiam Rafał Kocierz
Niczego nie zakładałem
, to tylko ilustracja.
Kilka uwag przy okazji:
- należy pamiętać że tworząc raster możemy mapę obrócić by lepiej wpasować pod "prostokąt okna"
- długie rastry czasami są dla odbiorcy nieotwieralne z powodu ograniczeń innych programów
- duże rastry zajmują stale zasoby ( zamiast 1 sekcji stale musi być 3-6) co spowalnia programy
- konfiguracja sprzętowa, ustawienia mają związek z zasobami i maksymalnym rozmiarem generowanego rastra i to bardzo wyraźny
( np. 2 monitor może ograniczyć maksymalny obszar generowanego TIF z 6 do 4 sekcji {8x5} )

Kilka uwag przy okazji:
- należy pamiętać że tworząc raster możemy mapę obrócić by lepiej wpasować pod "prostokąt okna"
- długie rastry czasami są dla odbiorcy nieotwieralne z powodu ograniczeń innych programów
- duże rastry zajmują stale zasoby ( zamiast 1 sekcji stale musi być 3-6) co spowalnia programy
- konfiguracja sprzętowa, ustawienia mają związek z zasobami i maksymalnym rozmiarem generowanego rastra i to bardzo wyraźny
( np. 2 monitor może ograniczyć maksymalny obszar generowanego TIF z 6 do 4 sekcji {8x5} )
pozdrawiam
wini
wini
Wszystko ok ale gdy mam ustawione 100 dpi to plik waży około 1 mb to chyba nie za wiele a raster jest czarnobiały.
więc tego nie do końca rozumiem bo wysypuję się już od ustawienia 150 dpi.
A w jakim formacie jest plik wynikowy? Proszę pamiętać ze pliki wynikowy poddane są kompresji, a otwarte zajmują w pamięci o wiele wiecej miejsca
Pozdrawiam Rafał Kocierz
w .tif z kompresją LZW
to w jaki sposób zapisać w lepszej jakości te rastry.
to w jaki sposób zapisać w lepszej jakości te rastry.
no właśnie, proszę sobie spróbować taki raster zapisać w formacie bmp to Pan zobaczy właściwy rozmiar.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
tiff to bardzo dobry format jeśli chodzi o jakość, ale wielkość rastra jaki Pan może utworzyć nie bardzo zależy od tego.to w jaki sposób zapisać w lepszej jakości te rastry
Przerobił Pan sobie tego tiffa na bmp ? widział Pan ile on zajmuje ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Według mnie czarno-biały tif najlepiej kompresuje CCITT Fax4, proszę spróbować !
Zbyszek_Gr. - dobrze podpowiada, w szczęśliwych okolicznościach współczynnik zbliża się do 15:1.
Proszę podać system operacyjny, wielkość pamięci RAM, i parametry rastra z okienka eksportu w pikselach.szymon bernat pisze:Wszystko ok ale gdy mam ustawione 100 dpi to plik waży około 1 mb to chyba nie za wiele a raster jest czarnobiały.
Będzie łatwiej coś podpowiedzieć, nawet autorom programu.
- Załączniki
-
- 132DB8A.jpg (9.57 KiB) Przejrzano 4526 razy
pozdrawiam
wini
wini