Import DXf
Import DXf
Zaimportowałem plik dxf i symbole punktów granicznych nie są wstawione w miejscach przecięć linii granicznych. Jak to możliwe, skoro w Przeglądarce TrueView jest ok?
Pozdrawiam
Re: Import DXf
...wysyłam na
Ostatnio zmieniony 26 lut 2014, 14:23 przez marioo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Szybciej będę mógł pomóc gdy mail pójdzie do mnie lub na mail z Pomoc-O programie.
Mail serwisowy obsługują pracownicy, mogą nie znać tego tematu.
Mail serwisowy obsługują pracownicy, mogą nie znać tego tematu.
Pozdrawiam Jurek B.
- poszło
Ostatnio zmieniony 26 lut 2014, 14:23 przez marioo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Myślę że Jurek B. celowo nie podał adresu email
jeśli Państwo będziecie wpisywać adresy email w postach to za chwilkę na te adresy przychodzi pełno SPAMU !!!!! ponieważ spamerzy tworzą specjalne internetowe roboty które szukają na forach adresy email.

Pozdrawiam Rafał Kocierz
A proszę zaimportować ten DXF poprzez opcję "Import DXF stara wersja", wcześniej proszę pamiętać o ustawieniu zestawu kodów k1'98 - to są obiekty zrobione według starej instrukcji.
Widzę, że wtedy import jest poprawny dla tego rodzaju danych.
Widzę, że wtedy import jest poprawny dla tego rodzaju danych.
Pozdrawiam Jurek B.
Import DXf
Jeszcze raz import z DXF.
Z tego oto formatu nie importuje się symbol zaworu (wg nowego rozporządzenia). Dxf powstał z Turbo ewida - choć to nie ma znaczenia, bo w dxfie tym zawór jest, natomiast po imporcie do cgeo już jej nie ma.
DXF - Cgeo - DXF wysylam do analizy na jb.
Z tego oto formatu nie importuje się symbol zaworu (wg nowego rozporządzenia). Dxf powstał z Turbo ewida - choć to nie ma znaczenia, bo w dxfie tym zawór jest, natomiast po imporcie do cgeo już jej nie ma.
DXF - Cgeo - DXF wysylam do analizy na jb.
Pozdrawiam
Jeśli korzystano z starej opcji Importy DXF to pewnie sprawa rozbija się o nazwę kodu bloku. Trzeba sprawdzić w CADzie jak nazywa się ten blok który się nie wczytuje i porównać go z kodem w C-GEO. Pewnie się różnie nazywają 

Pozdrawiam Rafał Kocierz
Tak, ktoś użył w DXF nieistniejących w żadnych przepisach i instrukcjach kodów: US26 i US02 - nie ma takich kodów oczywiście także w C-GEO - dlatego po imporcie są tam tylko punkty bez tych kodów i symboli.
Nie rozumiem tego co robią ośrodki - jeszcze gdyby to były kody K1, bym zrozumiał, ale to jakieś całkowite bzdury.
Jeśli się je chce do C-GEO importować, to należy wybrać zestaw kodów K1'98, dodać do tabeli kodów K1'98 nowe kody: US26 i US02 - podpiąć pod nie odpowiednie symbole (127 i 858), potem importować funkcją "DXF/DWG stara wersja".
A przede wszystkim żądać zgodnych z przepisami danych - GML.
Nie rozumiem tego co robią ośrodki - jeszcze gdyby to były kody K1, bym zrozumiał, ale to jakieś całkowite bzdury.
Jeśli się je chce do C-GEO importować, to należy wybrać zestaw kodów K1'98, dodać do tabeli kodów K1'98 nowe kody: US26 i US02 - podpiąć pod nie odpowiednie symbole (127 i 858), potem importować funkcją "DXF/DWG stara wersja".
A przede wszystkim żądać zgodnych z przepisami danych - GML.
- Załączniki
-
- Przechwytywanie.GIF (120.76 KiB) Przejrzano 7364 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Aktualnie można też otworzyć plik DXF w notatniku i zmienić ten dziwny kod na kody z K-1.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Czy można podczas importu DXF/DWG dodać w opcjach programu możliwość wyłączenia podglądu? Jeżeli DXF jest spory to trzeba długo czekać aż to wszystko pokaże się w podglądzie i dopiero można importować.Wydaje mi się, że jak zniknie okienko podglądu to po wskazaniu pliku znacznie szybciej będzie go można zaimportować (generalnie wydaje mi się, że to okienko jest zbędne bo i tak prawie nic nie widać)
Ja również jestem za.
Witam
Otrzymałem plik dxf z PODGiK .W cgeo otrzymałem obraz jak na rys. png2, natomiast ten sam plik otwarty w proge cad wygląda jak na rys. png1. Dlaczego cgeo nie importuje
poprawnie rysunku ( grubość budynku, symbol ogrodzenia, średnica włazów studzienek, kolor opisów itd.)? Próbowałem różnych ustawień podczas importu jak również w zakładce "legenda", a szablon jest ustawiony na" mapa zasadnicza_sz."
Otrzymałem plik dxf z PODGiK .W cgeo otrzymałem obraz jak na rys. png2, natomiast ten sam plik otwarty w proge cad wygląda jak na rys. png1. Dlaczego cgeo nie importuje
poprawnie rysunku ( grubość budynku, symbol ogrodzenia, średnica włazów studzienek, kolor opisów itd.)? Próbowałem różnych ustawień podczas importu jak również w zakładce "legenda", a szablon jest ustawiony na" mapa zasadnicza_sz."
- Załączniki
-
- 1.png (7.49 KiB) Przejrzano 6903 razy
-
- 2.png (39.64 KiB) Przejrzano 6903 razy
A nazwy warstw z Ośrodka są takie same jak w szablonie c-geo? jak nie są te same to siłą rzeczy import nie będzie poprawny. Ja zrobiłem w ten sposób, że zaimportowałem dxf z Ośrodka, zmieniłem grubości i style linii na odpowiednie, a potem stworzyłem sobie z tego szablon.
Witam Kolegę.Chyba jednak cgeo nie radzi sobie z tym importem.Ten sam plik otwarty w mikromapie zachowuje poprawnie styl mapy ( są natomiast problemy z rozjeżdżaniem się opisów wysokości studzienek).Ale dziękuję za odpowiedź.
Z jakiego programu jest ten DXF?piotrt pisze:Witam
Pozdrawiam Jurek B.
Telefonowałem do PODGiK .Pani poinformowała że tworzą te pliki dxf z programu "Geomedia"
A GML nie mają możliwości wygenerować ?- w Geomediach to zapewne oprogramowanie ERGO? Jaki to ośrodek?
Pozdrawiam Jurek B.
Witam
PODGiK Bielsko-Biała. Była juz 17 i urzędnicy udawali się do domu
więc nie bardzo mogłem czegoś więcej się dowiedzieć
PODGiK Bielsko-Biała. Była juz 17 i urzędnicy udawali się do domu

Z tego co wiem mają tam oprogramowanie "ergo"
Może się powtórzę ; plik otwarty z cgeo wygląda jak na 2.png , a w mikromapie-jak na zrzucie 1.png
- Załączniki
-
- 1.png (20.09 KiB) Przejrzano 6749 razy
-
- 2.png (66.43 KiB) Przejrzano 6749 razy
Jurek pytał o ośrodek i program ponieważ C-GEO bardzo dobrze współpracuje z ERGO z wykorzystaniem plików gml. Więc przy najbliższej robocie najlepiej prosić o gml. Z tym dxf to najlepiej go przesłać do Softline - zrzuty nic nie dają.
Pozdrawiam Rafał Kocierz