GEO-INFO DEFINIOWANIE BDOT500

Informacje, propozycje dotyczące tego forum
dragko19
___
___
Posty: 50
Rejestracja: piątek, 13 stycznia 2012, 23:10

GEO-INFO DEFINIOWANIE BDOT500

Post autor: dragko19 »

Chodzi mi dorobienie funkcji do definiowania w c-geo skarp,rowów, schodów, murków oporowych, przepustów.
W geo-info jest generalna zasada, że wszystkie te obiekty tworzy się wskazują krawędź 1 a następnie krawedź 2
Asia T.
Team
Team
Posty: 592
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GEO-INFO DEFINIOWANIE BDOT500

Post autor: Asia T. »

Dzień dobry,
co dokładnie miałaby robić ta funkcja? Czy miałby być to automat, którym rysujemy najpierw obwód obiektu, a następnie wskazujemy podnóże i szczyt albo kierunek przepływu (kierunek położenia stopni itd.)?
W Cgeo skarpy rysujemy w ten sposób: http://softline.xgeo.pl/wiki/index.php? ... _w_Geoinfo , natomiast schody, rowy i murek oporowy rysujemy i wypełniamy edytorem mapy obiektowej tak, jak na końcu artykułu http://softline.xgeo.pl/wiki/index.php? ... obiektowej . Czy takie rozwiązanie dla Geoinfo nie jest wystarczające?
dragko19
___
___
Posty: 50
Rejestracja: piątek, 13 stycznia 2012, 23:10

Re: GEO-INFO DEFINIOWANIE BDOT500

Post autor: dragko19 »

rów.jpg
rów.jpg (223.35 KiB) Przejrzano 6379 razy
Wprowadzając rów do geoinfo definiujemy pkt 1 i 2 jako 1 krawędź i pkt 3 i 4 jako druga krawędź

Podobnie wygląda przepust, skarpa, mur oporowy , schody
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2864
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: GEO-INFO DEFINIOWANIE BDOT500

Post autor: FaFaL »

dragko19 pisze: Wprowadzając rów do geoinfo definiujemy pkt 1 i 2 jako 1 krawędź i pkt 3 i 4 jako druga krawędź
Podobnie wygląda przepust, skarpa, mur oporowy , schody
ale oprócz sposobu wprowadzania coś jest źle ? Czy pliki wsadowe wygenerowane w C-GEO są błędnie interpretowane przez GI ? Czy tylko chodzi o przyzwyczajenia w klikaniu bo w C-GEO coś robi się inaczej ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz
hasan
___
___
Posty: 90
Rejestracja: niedziela, 24 czerwca 2007, 20:32

Re: GEO-INFO DEFINIOWANIE BDOT500

Post autor: hasan »

FaFaL pisze:
dragko19 pisze: Wprowadzając rów do geoinfo definiujemy pkt 1 i 2 jako 1 krawędź i pkt 3 i 4 jako druga krawędź
Podobnie wygląda przepust, skarpa, mur oporowy , schody
ale oprócz sposobu wprowadzania coś jest źle ? Czy pliki wsadowe wygenerowane w C-GEO są błędnie interpretowane przez GI ? Czy tylko chodzi o przyzwyczajenia w klikaniu bo w C-GEO coś robi się inaczej ?
Tak, pliki .tng generowanie przez c-geo są błędnie interpretowane w Geo-Info (potrzebna jest korekta geometrii obiektów).
W GI istnieją obiekty liniowe (tzw. krawędziowe) np. schody, skarpy, murek oporowy i inne (wydaje mi się, że wszystkie, które posiadają wypełnienie).
W przypadku schodów należy zacząć je definiować od najniższego stopnia zgodnie z kierunkiem zegara:

Obrazek

następnie punktom tworzącym obrys:
- 1,2 należy nadać znacznik pierwsza krawędź,
spowoduje to utworzenie wypełnienia w GI.

Jeżeli chodzi o skarpy to: http://softline.xgeo.pl/wiki/index.php? ... _w_Geoinfo było to w wersji GI V, GI VI.
W aktualnej wersji GI7 jest tylko obiekt skarpa. Dla punktów znajdujących na na górze skarpy należy nadać im znacznik 1-sza krawędź, natomiast na podnóżu 2-ga krawędź, punkty mogą mieć jeszcze znacznik 1-sza,2-ga krawędź. Nadanie znaczników spowoduje wygenerowanie wypełnienia.

Informacje o krawędziach nie są zaznaczane w c-geo i eksportowane do .TNG.
Geo-Info w .tng zapisuje znaczniki krawędzi.

pozdrawiam
Mariusz
ODPOWIEDZ