Witam. Czy jest możliwość przeniesienia okna mapy na 2 monitor? pracuje na laptopie i mam podłączony drugi monitor i to znacznie ułatwiłoby prace, niestety próbowałem i nic z tego (albo nie wiem jak). jedynie całe okno programu można przenieść.
Witam
1. Okno główne programu nie może być zmaksymalizowane
2. Panel główny programu - czyli jego pulpit należy rozciągnąć na oba monitory
3. Okno mapy przemieścić na drugi monitor
Może troszkę inna sprawa, ale też chodzi o wygląd okna mapy. Czy nie dałoby się wprowadzic na stałe napisu informującego o warstwie aktualnie ustawionej jako edytowalna.
Pozdrawiam Janek B.
janek pisze:Czy nie dałoby się wprowadzic na stałe napisu informującego o warstwie aktualnie ustawionej jako edytowalna.
Informacja o edytowalnej warstwie jest dostępna w prawym dolnym rogu okienka mapy gdy tylko kliknie się kursorem w puste miejsce na mapie.
Jak dla mnie jest to bardzo dobre rozwiązanie i nie potrzebuję informacji "na stałe"
Jeszcze takie rozwiązanie - jeśli pracuje się na dwóch monitorach i nie cierpi się na brak miejsca na ekranie, można wówczas włączyć na stałe okno Legendy - tam widoczna jest warstwa aktualnie edytowalna - jest opisana kolorem czerwonym.
Taka uwaga do pracy na dwóch monitorach. Pracuję na laptopie i często podłączam do niego drugi monitor o innej rozdzielczości (1400x1050). Rozwijam C-GEO tylko na tym drugim ekranie (dodatkowy monitor) i mam problem z okienkami wszystkich funkcji z paska "Obliczenia". Wszystkie obliczenia działają, ale np. nie mogę zamknąć okienka czy jego przesunąć ponieważ tak jakby myszka nie trafiała we właściwe miejsce - zamiast przesunąć okienko zmieniam jego rozmiar. Czy może być to efekt różnych rozdzielczości ?? Dodam, że jeśli przesunę okno C-GEO na monitor główny to wszystko jest już ok.
Hmm dziwne - ja też tak pracuję - rozdzielczość jest minimalnie różna - 1900x1200 na głównym i 1900x1080 na dodatkowym - nigdy nie miałem problemów z kursorem - ale może w jakimś przypadku tak może się dziać.
Tak dla próby proszę zmienić rozdzielczość na monitorze dodatkowym (zmniejszyć) i przenieść okno C-GEO na monitor drugorzędny (okno może być zmaksymalizowane lub nie - dzieje się to samo). Mam tak na obu laptopach. Jeśli chciałbym pracować na drugim monitorze bez problemów to musiałbym go zmienić na podstawowy.