Kontrola spójności mapy ...

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Zibi123
______
______

Kontrola spójności mapy ...

Post autor: Zibi123 »

Dlaczego po wykonaniu "kontroli spójności mapy" elementów liniowych (nie wszystkie) nie można ponownie wybrać do edycji a mapa, która w całości widoczna była na ekranie - opcja "pokaż całość" (skala wyświetlana w lewym dolnym narożniku np. 2200) "znika" do niewielkiego punktu - po wciśnięciu ikony "pokaż całość" (skala wyświetlana w lewym dolnym narożniku wynosi np. 52000). Odświeżanie mapy czy inne czynności nic nie dają. Wyświetlenie człości mapy -> na środku ekranu widnieje mały punkcik, który trzeba powiększać aby coś zobaczyć.
Czy ktoś też tak ma ?

Pozdrawiam
Zibi
misza
___
___

Post autor: misza »

prawdopodobnie jest z tabeli punkt o bardzo różniących się współrzędnych, usunięci go powinno pomóc (może to być punkt @)
Zibi123
______
______

No tak nie do końca. Punków nie ma bo sprawdzałem (ten temat przerabiałem dawno temu). Ale po wyjściu z programu, odpaleniu na nowo i wykonaniu "kontroli spójności mapy" pomogło. Tylko taki efekt potrafi mi się pojawiać dosyć często.

Pozdrawiam
Zibi
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

Proszę taką mapę przed usunięciem tego efektu wysłać na softline@geo.pl - może się uda znaleźć prawidłowość.
Pozdrawiam Jurek B.
Zibi123
______
______

Właśnie wysłałem. Mam nadzieję, że znajdziecie przyczynę. Dzisiaj po włączeniu komputera ten właśnie projekt działał poprawnie - chodzi o podgląd całej mapy. Ale po wykonaniu (nic więcej) kontroli spójności mapy skala ekranowa zmieniła się na 50000. Nie wiem co jest tego przyczyną.

Pozdrawiam
Zibi
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Na szybko znalazłem winowajcę - to okno RTF tu bruździ w połączeniu z kontrolą spójności mapy - teraz wystarczy wziąć do edycji taki obiekt RTF i zatwierdzić by skala mapy wróciła do normy.
Programista przygotuje poprawkę na przyszłość.
Pozdrawiam Jurek B.
Zibi123
______
______

Jeśli tak, to jeszcze jedno Panie Jurku. Zmiana czcionki (na całej mapie) powoduje że z RTFa zostają strzępy. Czy da się z tym coś zrobić?

Pozdrawiam
Zibi
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Aktualizacja programu z 23.01.2010 również zlikwidowała ten problem "strzępienia" RTF, ale nie dopisaliśmy do listy zmian aktualizacji.
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ