Transformacja rastrów
Transformacja rastrów
Witam
Mam problem z transformacją rastrów między układami , 65/3 a 200/18, wykonaną transformację rastra z ukł 65/3 na ukł. 2000/18 programem C-GEO oraz w C-RASTER, otrzymuję ten sam wynik ale około 275 km od właściwego położenia transformowanego rastra.
WYKAZ WSPÓŁRZĘDNYCH
Nr X Y
800401 5730735.59 6638614.18 po transfomacji z 65/3 na 2000/18
800401 5893099.57 6416350.81 w ukł 2000/18
800401 5793121.65 3708273.88 w ukł 65/3
proszę o pomoc w wyjaśnieniu powyższego problemu.
Z powazaniem
AM
Mam problem z transformacją rastrów między układami , 65/3 a 200/18, wykonaną transformację rastra z ukł 65/3 na ukł. 2000/18 programem C-GEO oraz w C-RASTER, otrzymuję ten sam wynik ale około 275 km od właściwego położenia transformowanego rastra.
WYKAZ WSPÓŁRZĘDNYCH
Nr X Y
800401 5730735.59 6638614.18 po transfomacji z 65/3 na 2000/18
800401 5893099.57 6416350.81 w ukł 2000/18
800401 5793121.65 3708273.88 w ukł 65/3
proszę o pomoc w wyjaśnieniu powyższego problemu.
Z powazaniem
AM
Re: Transformacja rastrów
Witam
Proszę wybrać transformacje z 65/4 w 2000/18
Pozdrawiam
Marek
Proszę wybrać transformacje z 65/4 w 2000/18
Pozdrawiam
Marek
Witam
Dziekuję, to moje niedopatrzenie, rzeczywiście to jest 65/4, raster ten jest z pogrznicza stref 3 i 4.
Z powazaniem
AM
Dziekuję, to moje niedopatrzenie, rzeczywiście to jest 65/4, raster ten jest z pogrznicza stref 3 i 4.
Z powazaniem
AM
Czy da się zrobić tak żeby transformowany był raster razem z uciętym obszarem?
Pozdrawiam
Raczej ciężko, bo ten ucięty obszar jest przechowywany osobno. Jeżeli chodzi o ucięcie narzędziami na mapie (edycja rastra), to jednak bym proponował najpierw zapisanie zmian w rastrze, a potem transformację.
Przekaże Pana propozycję programiście ale jej wykonanie może być trudne.
Przekaże Pana propozycję programiście ale jej wykonanie może być trudne.
Pozdrawiam Jurek B.
Robię przycięcie rastrów na mapie tym narzędziem
Przycinam skany matryc w układzie 1965 do ramek i potem transformuję do układu 2000 - gdyż w tym układzie będzie mapa. Jeżeli po takiej czynności przycinania można jakoś zapisać raster to pytanie brzmi jak? Przed transformacją mam przycięte i spasowane rastry więc super byłoby po transformacji mieć tez to wszystko spasowane.Pozdrawiam
To może proszę kliknąć zaznaczoną ikonkę:
wtedy zapisze się raster już wyczyszczonyPozdrawiam Rafał Kocierz
Faktycznie tak jest, ale jeżeli wybiorę pierwszą wersję to po transformacji takiego rastra mam nie uciętegoFaFaL pisze:To może proszę kliknąć zaznaczoną ikonkę:
wtedy zapisze się raster już wyczyszczony
jeżeli wybiorę drugą opcję to zapisze się ucięty raster bez danych georeferencyjnych, więc i tak transformacji nie zrobię
Pozdrawiam
Jeśli wygeneruje Pan plik drugą opcją i użyje Pan pliku TFW pliku oryginalnego (czyli nadać mu nazwę pliku wygenerowanego) (albo geo) to powinno zadziałać. Może to mało user-friendly ale na chwilę obecną powinno starczyć
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Proszę sobie zapisać w konkretnym katalogu ucięty raster, a potem wyświetlić go na mapie, albo obejrzeć w C-Rastrze - jest ucięty i ma georeferencjęeżeli wybiorę drugą opcję to zapisze się ucięty raster bez danych georeferencyjnych, więc i tak transformacji nie zrobię
Pozdrawiam Jurek B.
U mnie nie ma, tzn jak chcę ten raster dodać do projektu to wyskakuje mi okno
"W pliku tif brak danych georeferencyjnych.
Korzystając z poniższych opcji możesz wygenerowac plik "geo" lub "tfw"
zawierający informację o połozeniu rastra."
Może to dlatego, że zapamiętuję go pod inną nazwą niż było - ale to dla tego, że nie chcę stracić oryginału.
"W pliku tif brak danych georeferencyjnych.
Korzystając z poniższych opcji możesz wygenerowac plik "geo" lub "tfw"
zawierający informację o połozeniu rastra."
Może to dlatego, że zapamiętuję go pod inną nazwą niż było - ale to dla tego, że nie chcę stracić oryginału.
Pozdrawiam
Ja zapisuję także pod inną nazwą i w innym miejscu i działa.
Może Pan przesłać do mnie ten oryginalny plik i pliki o tej samej nazwie a innych rozszerzeniach (tfw,rc2 i jakie tam jeszcze będą w tym samym katalogu)?
Może Pan przesłać do mnie ten oryginalny plik i pliki o tej samej nazwie a innych rozszerzeniach (tfw,rc2 i jakie tam jeszcze będą w tym samym katalogu)?
Pozdrawiam Jurek B.
Faktycznie geotiffy po edycji i zapisie nie mają wpisanej georeferencji- przekazałem programiście do wprowadzenia.
Pozdrawiam Jurek B.
Czy można wpasowane sąsiednie rastry połączyć (scalić) ?
Janek B.
Janek B.
Można jedynie spróbować podłączyć skalibrowane rastry do mapy i wyeksportować cały obszar do pliku rastrowego ale to raczej się nie uda - komputerowi może zabraknąć pamięci (przy rastrach odpowiadających sekcji mapy zasadncizej i rozdzielczości 300 dpi to jest prawie pewne).
Jacek
Jacek
Jacek Małańczuk
No to kiepsko. A jakaś nadzieja na przyszłośc?
Janek B.
Janek B.