dokładność wyznaczenia szczegółu

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
paaaje
__
__

dokładność wyznaczenia szczegółu

Post autor: paaaje »

Witam, zanim zaktualaizuję sobie CGEOdo nowej wersji, zgodnie z § 33 Rozporządzenia w sprawie standardów , liczę ten współczynnik " na piechotę ". Wzór na dokładność wyznaczenia szczegółu terenowego
Mp= √ Md ² + Mά² *D², przy założeniu , że Mp= 0,005 i M ά = 0,006 i przy pomierzonej długości celowej - np. 115,00 dale mi wyliczoną dokładność Mp = 0,69 :( ... czy nie popełniam tu błędu bądź przy określeniu rzędu błędu średniego, czy np przy założeniu jednostek długości :( W zrzucie ekranowym z CGEO w tabeli obliczenia Mp podane są wartości błędów średnich takie jak podałem , więc wartość dokładności wyliczona ,wydaje mi się za duża, zakładająć, że jest określona w metrach, tak jak długość przyjętej do obliczeń celowej.
Pozdrawiam, proszę o pomoc , paaaje
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Re: dokładność wyznaczenia szczegółu

Post autor: FaFaL »

Juz w poprzednim wątku pisałem, ale powtórzę, blad kąta do wzoru ktory Pan napisał nalezy wprowadzić w radianach, a zarzutu ekranowego Pan nie załączył.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
geoplus

Post autor: geoplus »

Panie Rafale, wg tego wzoru błędy oscylują w okolicy 1 cm. Proszę mi
(prostemu geodecie) wyjaśnić komu i do czego może służyć obliczanie
błędów praktycznie bezbłędnych pomiarów. Zaznaczam, że zdaję sobie
sprawę, iż to nie Pańska wina.

Z poważaniem

AD
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Post autor: FaFaL »

geoplus pisze:Panie Rafale, wg tego wzoru błędy oscylują w okolicy 1 cm. Proszę mi
(prostemu geodecie) wyjaśnić komu i do czego może służyć obliczanie
błędów praktycznie bezbłędnych pomiarów. Zaznaczam, że zdaję sobie
sprawę, iż to nie Pańska wina.

Z poważaniem

AD
W dobie aktualnych możliwości instrumentów oraz dokladnosci wymaganych przy mapie zasadniczej prowadzonej przez ośrodki uważam ze jest to zupełnie nie potrzebne - jedynie względy formalne. Zastosowanie jedynie w pomiarach realizacyjnych (gdzie operujemy mm).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
ODPOWIEDZ