aktualizacja
aktualizacja
Kiedy może się ukazać najbliższa aktualizacja?
Re: aktualizacja
Dołączam się do pytanie, kiedy można spodziewać się aktualizacji?
Jak pisałem w innym wątku - trochę nas wstrzymuje oczekiwanie na opublikowanie rozporządzenia o mapie zasadniczej - coś w związku z nim przygotowaliśmy i chcemy udostępnić aktualizację zgodną z jego "duchem".
Jeśli opublikowanie tego rozporządzenia miałoby się przeciągąć, to ostatecznie w marcu i tak damy aktualizację zawierającą inne zmiany.
Jeśli opublikowanie tego rozporządzenia miałoby się przeciągąć, to ostatecznie w marcu i tak damy aktualizację zawierającą inne zmiany.
Pozdrawiam Jurek B.
Chyba edytor mapy obiektowej wymaga uzupełnienia.
Brak np. obiektów SUPE, SUPT.
I jeszcze jedna uwaga, wiem że w katalogu obiektów tego nie ma, ale co z warstwicami, zniknęły z mapy zasadniczej a co z np. z mapami dc. projektowych?
Janek B.
I jeszcze jedna uwaga, wiem że w katalogu obiektów tego nie ma, ale co z warstwicami, zniknęły z mapy zasadniczej a co z np. z mapami dc. projektowych?
Janek B.
Z tego co ja widze to te kody są. Moze mylic fakt ze wyszukiwarka wymaga pelnego kodu tj np SUPT01. Zmienilem sposob wyszukiwania: tu jest zmieniony exe. Teraz szukany jest tez fragment kodu.janek pisze:Chyba edytor mapy obiektowej wymaga uzupełnienia.
Janek B.
pozdrawiam
grzes
grzes
Te kody widzę, ale mi chodzi o rysowanie linii przewodów podziemnych, a te są ukryte pod kodami, które wymieniłem.
Janek B.
Janek B.
OK, to juz sie nie wymadrzamjanek pisze:Te kody widzę, ale mi chodzi o rysowanie linii przewodów podziemnych, a te są ukryte pod kodami, które wymieniłem.
Janek B.

pozdrawiam
grzes
grzes
Potwierdzam, coś z tymi przewodami podziemnymi SUPE i SUPT nie bangla.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Próbowałem przetestować rysowanie mapy "po nowemu".
Nasunęły mi się takie uwagi:
-obiekt KTKR01 (krawężnik) linia ma niewłaściwą grubość,
-może udałoby się aby obiekty EGBG08 (weranda, ganek) i EGBW09 (wiatrołap) można było narysować w podobny sposób jak np. rów, czy mur oporowy?,
-podobnie obiekt SUSM06 (słup kratowy) - może udałoby się do narysować tak jak wiatę,
-czy EGBP15 (podjazd...) i EGBW15 (wjazd...) nie powinny oprócz znaku graficznego mieć zdefiniowane linie,
-skoro opisy przewodów mają je przesłaniać, to można byłoby ustawić w programie położenie tekstu do linii i wstawianiu na "ś",
Janek B.
Nasunęły mi się takie uwagi:
-obiekt KTKR01 (krawężnik) linia ma niewłaściwą grubość,
-może udałoby się aby obiekty EGBG08 (weranda, ganek) i EGBW09 (wiatrołap) można było narysować w podobny sposób jak np. rów, czy mur oporowy?,
-podobnie obiekt SUSM06 (słup kratowy) - może udałoby się do narysować tak jak wiatę,
-czy EGBP15 (podjazd...) i EGBW15 (wjazd...) nie powinny oprócz znaku graficznego mieć zdefiniowane linie,
-skoro opisy przewodów mają je przesłaniać, to można byłoby ustawić w programie położenie tekstu do linii i wstawianiu na "ś",
Janek B.
Tak , będzie poprawione razem z innymi drobnymi zmianami (także te z postu powyżej-przynajmniej te oczywiste poprawki-podjazd,wjazd, krawężnik - dziękuję za spostrzegawczośćrodi pisze:Potwierdzam, coś z tymi przewodami podziemnymi SUPE i SUPT nie bangla.
Pozdrawiam

-To serve and protect-
Czy na tabeli utworzonej w najnowszej wersji można pracować na wcześniejszych aktualizacjach.
pozdrawiam
fancegeo
fancegeo
Nie powinno byc zadnych problemow. W tabeli na starszej wersji c-geo pojawią sie 2 nowe kolumny (blokuj i sort2) ale mozna je wylaczyc z edycji (Ctrl E).fancegeo pisze:Czy na tabeli utworzonej w najnowszej wersji można pracować na wcześniejszych aktualizacjach.
Edit:
Jeszcze mi sie przypomnialo - jesli bedziemy przerzucac tabele/projekt miedzy stara i nowa wersja to moze w nowej wersji pojawic sie problem z wlasciwym sortowaniem po numerze. Zeby go naprawic w najblizszym service packu bedzie bedzie dodana opcja reindeksująca.
pozdrawiam
grzes
grzes
Czy ktoś próbował zaimportować pliki .acs i .ept z Ewmapy? Próbuję, ale wyskakuje mi błąd.(Podczas działania programu wystąpił nieoczekiwany błąd)
Chyba robię coś źle. Który plik najpierw importować?
Janek B.
Chyba robię coś źle. Który plik najpierw importować?
Janek B.
Plik *.ept to plik z podstawowymi informacjami o punktach granicznych (numre ,x,y,cecha, stabilizacja itp)
Plik *.acs zawiera dodatkowe info o punktach granicznych, np. rodzaj stabilizacji, kod rzędu granicy, metoda pozyskania współrzędnych itp.
Najpierw otwórz plik acs w notatniku i zobacz czy cokolwiek sensownego w nim jest.
Jednak jak importuje się to do c-geo ci nie powiem bo nie znam c-geo
Plik *.acs zawiera dodatkowe info o punktach granicznych, np. rodzaj stabilizacji, kod rzędu granicy, metoda pozyskania współrzędnych itp.
Najpierw otwórz plik acs w notatniku i zobacz czy cokolwiek sensownego w nim jest.
Jednak jak importuje się to do c-geo ci nie powiem bo nie znam c-geo

Pliki z Ewmapy znam dobrze - chodzi mi o import
Janek B.
Janek B.
Znalazłem jeszcze jedną niedogodność po nowej aktualizacji. Przy otwieraniu formularza program nie otwiera się w folderze <FORMULAR> i trzeba się trochę naszukać. Wcześniej było dobrze. To samo dotyczy wczytywania szablonów w już założonym projekcie.
Pozdrawiam.
Będzie w tej obiecanej aktualizacji poprawka tego importu, bo faktycznie nowa tabela blokowała import.Pliki z Ewmapy znam dobrze - chodzi mi o import
Pozdrawiam Jurek B.
Przy duku lewostronnym bramy i furtki drukują się w odwrotnym kierunku i np. z bramy wychodzi prawie ósemka.
Pozdrawiam
Tomek
Pozdrawiam
Tomek
Mam ustawioną skalę mapy na 1:1000
Z edytora obiektów wybieram krawężnik i linia, którą narysowałem ma 0.25. Natomiast gdy później wybiorę strzałką ten obiekt to w informacji jest napisane grubość linii 0.18 mm. To samo jest z budynkiem analogicznie 0.35 i 0.18.
Jak więc sprawdzać grubość linii na mapie.
Janek B.
Z edytora obiektów wybieram krawężnik i linia, którą narysowałem ma 0.25. Natomiast gdy później wybiorę strzałką ten obiekt to w informacji jest napisane grubość linii 0.18 mm. To samo jest z budynkiem analogicznie 0.35 i 0.18.
Jak więc sprawdzać grubość linii na mapie.
Janek B.
Po aktualizacji można już dodać ikonkę na mapie - "oznaczaj kółkiem na mapie, punkty zaznaczone w tabeli". Na mapie jednak ikona jest nie aktywna, mimo iż w tabeli mam zaznaczone jakieś punkty.
- Załączniki
-
- wycinek.JPG (9.02 KiB) Przejrzano 6851 razy
-
- _____
A ja mam taki problem, że np mam założony nowy projekt z zestawem kodów mapa zasadnicza i jak korzystam z nowego edytora mapy, mimo iż znajduje potrzebne mi symbole nie mogę ich wstawić na mapę ani nawet nie pokazuje mi się ich ikonka? Mam najnowszą aktualizację.
Ta ikonka jest przypisana do tabeli, więc jest nieaktywna podczas pracy na mapie. Myślę, że warto wprowadzić także takie oznaczanie punktów przy pracy na mapie - w kolejnej aktualizacji powinno się to pojawić.Po aktualizacji można już dodać ikonkę na mapie - "oznaczaj kółkiem na mapie, punkty zaznaczone w tabeli". Na mapie jednak ikona jest nie aktywna, mimo iż w tabeli mam zaznaczone jakieś punkty
Proszę się upewnić co do domyślnej skali mapy - w zależności od niej są lub nie, dostępne poszczególne obiekty.A ja mam taki problem, że np mam założony nowy projekt z zestawem kodów mapa zasadnicza i jak korzystam z nowego edytora mapy, mimo iż znajduje potrzebne mi symbole nie mogę ich wstawić na mapę ani nawet nie pokazuje mi się ich ikonka? Mam najnowszą aktualizację.
Pozdrawiam Jurek B.
Faktycznie, informacja o obiekcie nie podaje rzeczywistej grubości - poprawimy.Z edytora obiektów wybieram krawężnik i linia, którą narysowałem ma 0.25. Natomiast gdy później wybiorę strzałką ten obiekt to w informacji jest napisane grubość linii 0.18 mm. To samo jest z budynkiem analogicznie 0.35 i 0.18.
Pozdrawiam Jurek B.
-
- _____
No właśnie o to chodzi, że mam skalę 1:500.
To już tylko pomoc telefoniczna - za mało informacji by przez forum pomóc - proszę zadzwonić do naszego biura.No właśnie o to chodzi, że mam skalę 1:500.
Pozdrawiam Jurek B.