Szkic orientacyjny
Re: Szkic orientacyjny
"Warto było czekać...", ale u nie 5cm drukuje się tylko na mapie w skali 1:500,pozostałe skale są "nieczułe" na tę zmianę i niezależnie od mojego wyboru drukuje się 10cm.
-
- _____
A czy jest jakakolwiek szansa aby grafiki eksportowały się do plików dxf, dwg?
Już jest wszystko ok. Programowi pomógł restart a operatorowi sen do godz 7 rano.
Z zipa szkice.zip z poprzedniego posta trzeba wypakowac 2 pliki png (zastapic poprzedni wzor 10cm)Jakub Kwinta pisze:U mnie jest problem ze zrobieniem szkicu w wersji 10 cm. W trakcie generowania mapy na chwilę się pojawia raster a po wyświetleniu go w okienku ze strzałką znika. Dla 5 cm jest ok i dla samego rastra też ok.
pozdrawiam
grzes
grzes
-
- _____
Wszystko chodzi. Nie podmieniłem plików.
Pozdrawiam
Jakub
Pozdrawiam
Jakub
Witam
A dlaczego u mnie robi się jajko?
Wszystko jest w porządku, dopóki nie wstawię rysunku do mapy. W tym momencie okrąg szkicu orientacji zmienia się w elipsę i trzeba to rozciągać. Niby nic, ale nie zawsze zrobię idealne kółko.
Pozdrawiam
Witek M.
Wszystko jest w porządku, dopóki nie wstawię rysunku do mapy. W tym momencie okrąg szkicu orientacji zmienia się w elipsę i trzeba to rozciągać. Niby nic, ale nie zawsze zrobię idealne kółko.
Pozdrawiam
Witek M.
Szansa jest ale trzeba to "rozgryźć"bartek1122 pisze:A czy jest jakakolwiek szansa aby grafiki eksportowały się do plików dxf, dwg?
pozdrawiam
grzes
grzes
Na pewno pobral Pan aktualny exe?WueM pisze:Witam
Pozdrawiam
Witek M.
Jesli tak to prosze sprawdzic czy przed wstawieniem na mape szkicu 5cm sa wymiary takie jak w ramce ponizej. I czy jest wcisnieta ikonka w kólku (nie powinna być)
pozdrawiam
grzes
grzes
Ave
dupne
a da się jakoś to wpasować do istniejącej mapy, żeby widoczny był np. tylko zakres roboty i trzymało skalę? Jak na rysunku tylko żeby jedno z drugim spasowało?
dupne

a da się jakoś to wpasować do istniejącej mapy, żeby widoczny był np. tylko zakres roboty i trzymało skalę? Jak na rysunku tylko żeby jedno z drugim spasowało?
- Załączniki
-
- orientacja.jpg (113.32 KiB) Przejrzano 7999 razy
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Andrzej Maciejczek
W tym celu to sobie samemu można pobrać mapę topograficzną przez WMS, później narzędziami edycji rastra obciąć go do zakresu roboty, a następnie funkcją wstaw grafikę dodać pusty rysunek strzałki północy jaka jest w pliku zip załączonym wcześniej przez Grzesia. Niewiele roboty i ten efekt.Maciej_o2 pisze:Ave
dupne
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Witam
Dziękuję za podpowiedź Panu Grzesiowi. Teraz działa super.
Tylko jeszcze nie umiem sobie poradzić z przezroczystością. Klikam na [Ustaw przeźroczystość] - pokazuje się okienko [Wskaż myszką kolor] i nic się nie dzieje.
Proszę o oświecenie
Witek M.
Tylko jeszcze nie umiem sobie poradzić z przezroczystością. Klikam na [Ustaw przeźroczystość] - pokazuje się okienko [Wskaż myszką kolor] i nic się nie dzieje.
Proszę o oświecenie

Witek M.
Szkic orientacyjny ma juz zdefiniowana przezroczystosc. Ta opcja jest do innych grafik, ktore jej nie posiadaja, a chcemy jakis kolor zrobic przezroczystym. Po wybraniu tej opcji nalezy kliknac kolor na grafice ktory ma byc zastąpiony przeźroczystościa.WueM pisze:Witam
Proszę o oświecenie![]()
Witek M.
pozdrawiam
grzes
grzes
Dziękuję za odpowiedź. Czasem przydałoby się mieć szkic nieprzezroczysty, ale poradzę sobie w inny sposób. Już wiem jaki.
Pozdrawiam
Witek M.
Pozdrawiam
Witek M.
Ostatnio zmieniony 22 sty 2014, 12:11 przez WueM, łącznie zmieniany 2 razy.
Tyz prowda, ale sprawa sie komplikuje jak jest 2 lub wiecej plikow rastra.FaFaL pisze:W tym celu to sobie samemu można pobrać mapę topograficzną przez WMS, później narzędziami edycji rastra obciąć go do zakresu roboty, a następnie funkcją wstaw grafikę dodać pusty rysunek strzałki północy jaka jest w pliku zip załączonym wcześniej przez Grzesia. Niewiele roboty i ten efekt.Maciej_o2 pisze:Ave
dupne
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Andrzej Maciejczek
Najprosciej przezroczystosci pozbyc sie przez zapisanie do formatu ktory jej nie obsluguje (np jpg) i wczytanie na nowo.WueM pisze:Dziękuję za odpowiedź. Czasem przydałoby się mieć szkic nieprzezroczysty, ale poradzi się w inny sposób. Już wiem jaki.
Pozdrawiam
Witek M.
pozdrawiam
grzes
grzes
Witam
Ja to wymyśliłem inaczej. Odpowiednio operując warstwami rysuję pod szkicem białe kółko i mam szkic nieporzezroczysty. Wydaje mi się to szybsze i nie muszę zapisywać na dysku dodatkowych plików.
Pozdrawiam
Witek M.
Ja to wymyśliłem inaczej. Odpowiednio operując warstwami rysuję pod szkicem białe kółko i mam szkic nieporzezroczysty. Wydaje mi się to szybsze i nie muszę zapisywać na dysku dodatkowych plików.
Pozdrawiam
Witek M.
Gratulacje za pomysł i wykonanie. Nie wiem co robię źle, ale wszystko jest OK do momentu wydruku. W tym momencie program robi się niestabilny i raz robi porządny wydruk ze wszystkimi rastrami, wektorami, wms i rtf, czasami się wywala a czasami drukuje np. tylko rastry i rtf bez wektora. Czasami robi eksport i zapis do pdf a czasami nie. Jeśli zdefiniować obszar do wydruku bez szkicu orientacji to nagle zdrowieje i jest wszystko OK. ( Win 7 , drukarka hp dj500 i epson WF 7525)
Tez to zauwazylem u siebie - jeszcze szukamy przyczyn. Najgorsze ze czasem drukuje OK a czasem nie.Manix1961 pisze:Gratulacje za pomysł i wykonanie. Nie wiem co robię źle, ale wszystko jest OK do momentu wydruku. W tym momencie program robi się niestabilny i raz robi porządny wydruk ze wszystkimi rastrami, wektorami, wms i rtf, czasami się wywala a czasami drukuje np. tylko rastry i rtf bez wektora. Czasami robi eksport i zapis do pdf a czasami nie. Jeśli zdefiniować obszar do wydruku bez szkicu orientacji to nagle zdrowieje i jest wszystko OK. ( Win 7 , drukarka hp dj500 i epson WF 7525)
pozdrawiam
grzes
grzes
Proszę sprawdzić ustawienie "Metoda wydruku rastra" - jeśli jest na 1, ustawić 0 (lub odwrotnie)Czasami robi eksport i zapis do pdf a czasami nie.
Pozdrawiam Jurek B.
Dzień dobry
Po kilku próbach ( metoda wydruku rastra 0) wygląda na to, że Pan Jurek ( jak zwykle) ma rację;)
Zapis do pdf działa OK, no może z jednym wyjątkiem. Przy deklaracji druku czarno-białego opisy, wektory itp
ładnie zamienia na BW poza warstwicami ze szkicu orientacji - jak była sienna palona tak jest, ale to nie problem, zmienimy na szarości w oknie wstawiania
obrazków. Dziękuję i Pozdrawiam ciepło, mimo -10˚C
Maryjan W.
Po kilku próbach ( metoda wydruku rastra 0) wygląda na to, że Pan Jurek ( jak zwykle) ma rację;)
Zapis do pdf działa OK, no może z jednym wyjątkiem. Przy deklaracji druku czarno-białego opisy, wektory itp
ładnie zamienia na BW poza warstwicami ze szkicu orientacji - jak była sienna palona tak jest, ale to nie problem, zmienimy na szarości w oknie wstawiania
obrazków. Dziękuję i Pozdrawiam ciepło, mimo -10˚C
Maryjan W.
Z tym drukowaniem grafik był znacznie wiekszy problem jeśli gafika miala ustawioną przeźroczystość. Czasem drukowało sie ok, a czasem nie. Niezaleznie od ustawionej metody wydruku rastra. W końcu udało sie to zwalczyć. Przynajmniej tak nam sie wydaje.
Tu jest nowy exe. Jeśli ktoś miał problemy z wydrukiem to proszę pobrac ten plik i potestowac
Tu jest nowy exe. Jeśli ktoś miał problemy z wydrukiem to proszę pobrac ten plik i potestowac
pozdrawiam
grzes
grzes
Włączając się do ogółnej dyskusji chciałbym zadac pytanie, w jaki sposób mazna poddać edycji poszczególne elementy szkicu np. grubość linii okręgu , napisu czy też grubość samego kierunku północy, którego kształt uważam za bardzo archaiczny.
pozdrawiam Janusz D.
pozdrawiam Janusz D.
Mozna sobie przeedytowac pliki:dobrowolski pisze:Włączając się do ogółnej dyskusji chciałbym zadac pytanie, w jaki sposób mazna poddać edycji poszczególne elementy szkicu np. grubość linii okręgu , napisu czy też grubość samego kierunku północy, którego kształt uważam za bardzo archaiczny.
pozdrawiam Janusz D.
-BIN/szkic_orientacyjny.png (wersja 10-cio centymetrowa)
-BIN/szkic_orientacyjny5.png (wersja 5-cio centymetrowa)
Nalezy tylko zachowac polozenie kółka - reszte mozna wymazac i pozmieniac. Bede wdzieczny za upublicznienie na forum innych wzorow.
Mozna tez zalaczyc jakies przyklady - postaram sie wtedy opracowac inne wersje.
pozdrawiam
grzes
grzes
Panie Grzegorzu, dziękuje za wyjaśnienia, ale rad bym dowiedzieć sie w jaki sposób można zmienic grubośc linii konstrukcyjnych szkicu, aby dostosować je
do indywidualnych upodobań Geodetów.Ustalona przez Was grubość tych linii na wydruku wynosi około 0,8mm i wg mnie jeast zbyt gruba, 0,25mm byłaby
zupełnie wystarczająca, albo jeszcze cieńsza (po co "wylewać tyle tyszu"). Dodam również, że pomysł opracowania tego szkicu jest bardzo dobry i warto by
dołożyc starań dla podkreślenia jego walorów użytkowych i estetycznych.
Łącze pozdrowienia - Janusz D.
do indywidualnych upodobań Geodetów.Ustalona przez Was grubość tych linii na wydruku wynosi około 0,8mm i wg mnie jeast zbyt gruba, 0,25mm byłaby
zupełnie wystarczająca, albo jeszcze cieńsza (po co "wylewać tyle tyszu"). Dodam również, że pomysł opracowania tego szkicu jest bardzo dobry i warto by
dołożyc starań dla podkreślenia jego walorów użytkowych i estetycznych.
Łącze pozdrowienia - Janusz D.
Co ma Pan na mysli piszac o grubosci linii? Grubosc linii kolka i strzalki? To moze Pan wymazac w dowolnym programie grficznym w plikach wskazanych wyżej i wstawic takie jakie sie Panu podobaja.
A moze prosciej skorzystac z mojej propozycji i zalaczyc projekt szkicu?
A moze prosciej skorzystac z mojej propozycji i zalaczyc projekt szkicu?
pozdrawiam
grzes
grzes