błędy w wydruku w skali innej niż domyślna
błędy w wydruku w skali innej niż domyślna
Dzień dobry
Pojawiły się problemy podczas drukowania w skali innej niż domyślna (miałem następujące ustawienia: skala domyślna 1:500, zaznaczona skala 1:1000):
- rysunek został wydrukowany w skali innej niż 1:1000 (podczas kolejnych prób skala była minimalnie różna)
- siatka krzyży została źle (dowolnie?) zlokalizowana - miałem włączony opis siatki, w układzie "1965" pojawiły się wartości: 040 i 160 (dla skali 1:1000 powinny być pełne setki)
Wydruk sprawdziłem na dwóch, różnych drukarkach.
Proszę zwrócić również uwagę na wyświetlanie obszaru wydruku. Po włączeniu ikony drukowania jest ono niewidoczne. Pojawia się po pierwszym "ruchu" w polu drukowania.
Pozdrawiam
DarekK
Pojawiły się problemy podczas drukowania w skali innej niż domyślna (miałem następujące ustawienia: skala domyślna 1:500, zaznaczona skala 1:1000):
- rysunek został wydrukowany w skali innej niż 1:1000 (podczas kolejnych prób skala była minimalnie różna)
- siatka krzyży została źle (dowolnie?) zlokalizowana - miałem włączony opis siatki, w układzie "1965" pojawiły się wartości: 040 i 160 (dla skali 1:1000 powinny być pełne setki)
Wydruk sprawdziłem na dwóch, różnych drukarkach.
Proszę zwrócić również uwagę na wyświetlanie obszaru wydruku. Po włączeniu ikony drukowania jest ono niewidoczne. Pojawia się po pierwszym "ruchu" w polu drukowania.
Pozdrawiam
DarekK
Re: błędy w wydruku w skali innej niż domyślna
Po dzisiejszej aktualizacji /i wczesniej/ faktycznie wyświetlanie obszaru wydruku jest dziwne, czyli na poczatku niewidoczne.geometr pisze:...Proszę zwrócić również uwagę na wyświetlanie obszaru wydruku. Po włączeniu ikony drukowania jest ono niewidoczne. Pojawia się po pierwszym "ruchu" w polu drukowania.
Może da się też poprawić wyświetlanie napisów w tym okienku przy obróconej mapie, to samo się tyczy RTF-ów.
Mam jeszcze taką propozycję żeby do tego okna przenieść /albo sklonować/ z opcji głównych możliwość ustawiania współczynników kalibracji drukarki. Kożystam z 2 drukarek i często muszę przestawiać te współczynniki co aktualnie nie jest zbyt wygodne. Ułatwieniem byłaby możliwość tuż przed wydrukiem ustawienia odpowiednich współczynników.
No i jeszcze możliwość zmiany wielkości okna ... ale o tym chyba ktoś niedawno pisał.
Pozdrawiam
postaram sie wyjasnic o co mi chodzi.
w opcjach akurat nie mam ustawionego obracania wszystkich opisow, bo takiej opcji aktualnie nie potrzebuje.
mam mape obrocona o jakis kat, /mapa-obrot mapy/ na ktorej pracuje i miedzy innymi wstawiam opisy.
i tu przy okazji problem z podgladem rtfa (ramka "mapa zasadnicza"):
tlo biale:

tło czarne:

jak widać ramki nie widać...
ale wracajac do opisow, czesc z nich jest wyrownana z katem rotacji 0 do ramki. jak zauwazylem te opisy sie skrecaja na podgladzie wydruku /moze jeszcze jakies - nie sprawdzalem/
teraz okno wydruku:

napisy na tym podgladzie sa jakos poskrecane, co utrudnia ustalenie prawidlowego obszaru wydruku. na wydruku wychodza dobrze.
w opcjach akurat nie mam ustawionego obracania wszystkich opisow, bo takiej opcji aktualnie nie potrzebuje.
mam mape obrocona o jakis kat, /mapa-obrot mapy/ na ktorej pracuje i miedzy innymi wstawiam opisy.
i tu przy okazji problem z podgladem rtfa (ramka "mapa zasadnicza"):
tlo biale:

tło czarne:

jak widać ramki nie widać...
ale wracajac do opisow, czesc z nich jest wyrownana z katem rotacji 0 do ramki. jak zauwazylem te opisy sie skrecaja na podgladzie wydruku /moze jeszcze jakies - nie sprawdzalem/
teraz okno wydruku:

napisy na tym podgladzie sa jakos poskrecane, co utrudnia ustalenie prawidlowego obszaru wydruku. na wydruku wychodza dobrze.
Pozdrawiam
W wersji dzisiejszej poprawione powyższe usterki i dodane nowe opcjemarioo pisze:Po dzisiejszej aktualizacji /i wczesniej/ faktycznie wyświetlanie obszaru wydruku jest dziwne, czyli na poczatku niewidoczne.geometr pisze:...Proszę zwrócić również uwagę na wyświetlanie obszaru wydruku. Po włączeniu ikony drukowania jest ono niewidoczne. Pojawia się po pierwszym "ruchu" w polu drukowania.
Mam jeszcze taką propozycję żeby do tego okna przenieść /albo sklonować/ z opcji głównych możliwość ustawiania współczynników kalibracji drukarki. Kożystam z 2 drukarek i często muszę przestawiać te współczynniki co aktualnie nie jest zbyt wygodne. Ułatwieniem byłaby możliwość tuż przed wydrukiem ustawienia odpowiednich współczynników.
No i jeszcze możliwość zmiany wielkości okna ... ale o tym chyba ktoś niedawno pisał.
pozdrawiam
grzes
grzes
Witam
A mnie interesuje kwestia tego co poruszył marioo...a mianowicie: Czy da radę ustawić tak żeby RTF był widoczny na tle czarnym tak jak jest to w przypadku tła białego?
Pozdrawiam
A mnie interesuje kwestia tego co poruszył marioo...a mianowicie: Czy da radę ustawić tak żeby RTF był widoczny na tle czarnym tak jak jest to w przypadku tła białego?
Pozdrawiam
Niestety biblioteka renderujaca rtf-a nie ma mozliwosci zrobienia inwersji kolorow.zwierz84 pisze:Witam
Pozdrawiam
pozdrawiam
grzes
grzes
Jakimś wyjściem z sytuacji jest ustawienie w opcjach własnego koloru tła. Od dawna używam szarego (RGB 77, 82, 92) bez inwersji kolorów. Mniejsze kontrasty to mniejsze zmęczenie oczu. Poza tym jest możliwość błyskawicznego przełączania tła ikonką w dolnym lewym narożniku.grzes pisze:Niestety biblioteka renderujaca rtf-a nie ma mozliwosci zrobienia inwersji kolorow.zwierz84 pisze:Witam
Pozdrawiam
Have a nice day