grubość linii

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
marioo
VIP
VIP

grubość linii

Post autor: marioo »

Taki problem już kiedyś występował - czasami nie działa zmiana grubości linii w oknie warstw. Zmieniam grubość linii, zatwierdzam, a w oknie nadal jest wyświetlona poprzednia grubość linii. Nie zawsze tak się dzieje, zauważyłem, że częściej wtedy gdy zmieniam najpierw rodzaj linii (na zestaw 4.0), potem kolor.
Proszę sprawdzić, taki sam problem zauważałem też przed ostatnią aktualizacją.
Załączniki
Bez tytułu1.png
Bez tytułu1.png (21.16 KiB) Przejrzano 5028 razy
Pozdrawiam
marioo
VIP
VIP

Re: grubość linii

Mam nadal ten sam problem, właściwie od ostatniego wpisu nic się nie zmieniło, więc przypominam się.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team

Post autor: grzes »

Poklikalem - działa - bez konkretnej sciezki jak doprowadzic do zlego dzialania nic nie wskóram
pozdrawiam
grzes
piotrt
____
____

Post autor: piotrt »

U mnie nie działa zmiana grubości w następującym przypadku: nie zmieniam stylu (jest domyślny), naciskam " kolor" i zmieniam kolor, naciskam "grubość linii" i zmieniam ją , zatwierdzam "OK". Grubość linii na mapie nie ulega zmianie
Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____

Post autor: Maciej_o2 »

Ave
ja tak miałem, jak dobrze pamiętam gdy mapa była zaimportowana z dxf'a to wtedy faktycznie grubość linii nie zawsze się zmieniała, sposób miałem na to taki, że przy zmianie stylu linii musiałem pamiętać, że grubość linii zmieniać na końcu, pierw styl i kolor. I wtedy mi zmieniało grubość linii.
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team

piotrt pisze:U mnie nie działa zmiana grubości w następującym przypadku: nie zmieniam stylu (jest domyślny), naciskam " kolor" i zmieniam kolor, naciskam "grubość linii" i zmieniam ją , zatwierdzam "OK". Grubość linii na mapie nie ulega zmianie
no ale jak domyslny to domyslny - to jest ok. Przedmowca mowi o zmianie w oknie warstw stylu domyslnego dla warstwy
pozdrawiam
grzes
piotrt
____
____

Post autor: piotrt »

Potwierdzam wypowiedź Pana Grzesia-jest logiczne że jeżeli styl jest domyślny, więc kolor i grubość linii są domyślne. Przy zmianie stylu na inny - kolor i grubość bez problemu ulegają zmianie
marioo
VIP
VIP

Żeby było jasne, chodzi o to że coś się zacina w oknie wyboru stylu linii. Mimo że wybiorę grubość np 0,7 to po wciśnięciu ok zmiana nie następuje. Muszę zrobić to jeszcze raz.
Wiem, że nie zawsze to występuje więc postaram się znaleźć ścieżkę klkiania która powoduje ten błąd.
Pozdrawiam
marioo
VIP
VIP

Ok, proszę założyć jakąś warstwę, potem narysować jakąś łamaną na tej warstwie - przy domyślnych ustawieniach linii. Teraz proszę zmienić grubość linii na warstwie na 1,0 i rodzaj linii na jakąś przerywaną - koniecznie w takiej kolejności - zatwierdzamy ok. Linia zmieni się na przerywaną natomiast grubość pozostanie stara.
Pozdrawiam
prezesmaciej
__
__

Post autor: prezesmaciej »

Witam
Zjawisko zauważyłem ale nie znałem schematu.
Postąpiłem jak marioo opisał i potwierdzam brak zmiany linii na żądaną grubość.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team

marioo pisze:Ok, proszę założyć jakąś warstwę, potem narysować jakąś łamaną na tej warstwie - przy domyślnych ustawieniach linii. Teraz proszę zmienić grubość linii na warstwie na 1,0 i rodzaj linii na jakąś przerywaną - koniecznie w takiej kolejności - zatwierdzamy ok. Linia zmieni się na przerywaną natomiast grubość pozostanie stara.
Dzisiejsza aktualizacja ma juz poprawkę
pozdrawiam
grzes
marcinn
VIP
VIP

Post autor: marcinn »

Zauważyłem taki problem- błąd w programie, że nie da się masowo ustawić grubości 0,13 w oknie legendy. Zaznaczam wszystkie warstwy (albo kilka), daję ustaw kolor i typ linii. Domyślnie w okienku jest 0.13. Jeżeli zatwierdzę to się nic nie dzieje. Próbowałem zmienić grubość np na 1,0 i potem z powrotem na 0,13, ale się nie da. 0,18 można ustawić.

Przydałoby się też, gdyby podczas zmiany kilku warstw na raz w okienku które się pojawia wszystkie wartości wyskoczyły na domyślny- chodzi o to, że czasami masowo chce zmienić tylko jedną zmienną (np. grubość linii), a przy okazji zmienia się kolor, który chce zostawić. Gdyby wszystkie okienka (typ linii,kolor,grubość) miały na początku wpisane "domyślny" to moglibyśmy sobie wybrać co konkretnie chcemy zmienić-resztę pozostawiając w takim stanie jak jest
energeo
VIP
VIP

Post autor: energeo »

Zmiana 1 cechy dla wszystkich zaznaczonych - pożądana opcja.
pozdrawiam
wini
ODPOWIEDZ