Własne kody pikiet
Własne kody pikiet
witajcie,
co zrobić by podczas transmisji z instrumentu / pliku do tachimetrii wraz z obserwacjami przechodziły kody punktów inne niz te które już sie znajdują w liscie kodów.
co zrobić by podczas transmisji z instrumentu / pliku do tachimetrii wraz z obserwacjami przechodziły kody punktów inne niz te które już sie znajdują w liscie kodów.
Pozdrawiam Waldek Klimek
Re: Własne kody pikiet
Witam
Niestety tylko - jedna możliwość - dodać te kody do tabeli kodów podpiętej do tabeli przed transmisją.
Niestety tylko - jedna możliwość - dodać te kody do tabeli kodów podpiętej do tabeli przed transmisją.
Pozdrawiam Jurek B.
Sorry pomyłka - Grześ podpowiedział że jednak w tachimetrii odczytają się te kody które nie są zdefiniowane w tabeli kodów - do ich pokazania służy ikonka "WC" 

Pozdrawiam Jurek B.
Do tabeli nie przejdą, bo w tabeli nie są zapisane kody typu OSM, tylko jest zapisane id przez które odwołuje się do tabeli z kodami.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
dziekuję, z wyczkami widzę że jest to samo. trzeba to jakos obejść.
Pozdrawiam Waldek Klimek
Propozycja:
W C-Geo dołożyć opcjonalną kolumnę OPIS ( w tabeli i tachimetrii ). W trakcie transmisji z instrumentu do wymienionej kolumny wpisywane byłyby NIEZIDETYFIKOWANE kody. Po zdefiniowaniu ( w tabeli kodów ) dodatkowych kodów, ( po transmisji z instrumentu ) – automatyczne przejście kodów już zdefiniowanych z kolumny OPIS do kolumny KOD, czy np. po ponownym obliczeniu stanowiska tachimetrycznego.
Z poważaniem lfLF
W C-Geo dołożyć opcjonalną kolumnę OPIS ( w tabeli i tachimetrii ). W trakcie transmisji z instrumentu do wymienionej kolumny wpisywane byłyby NIEZIDETYFIKOWANE kody. Po zdefiniowaniu ( w tabeli kodów ) dodatkowych kodów, ( po transmisji z instrumentu ) – automatyczne przejście kodów już zdefiniowanych z kolumny OPIS do kolumny KOD, czy np. po ponownym obliczeniu stanowiska tachimetrycznego.
Z poważaniem lfLF
Z poważaniem flFL
a nie mogłyby nowe kody dodawać się automatycznie do tabeli kodów - dodać taką możliwość w opcjach programu: automatycznie twórz (przyjmuj) nowe kody ?
Pozdrawiam Waldek Klimek
W moim przypadku nie wszystkie kody-opisy które, nadaję w trakcie pomiaru, docelowo są kodami. Często jest to tylko wyróżnik do łatwego odnalezienia p-ktu już w C-geo. Powstałoby dużo niepotrzebnych kodów - ale jestem na tak również dla takiego rozwiązania.
Z poważaniem flFL
Z poważaniem flFL
Z poważaniem flFL
Odświeżę temat a może dało by radę dorobić opcję, żeby kody z tachimetrii które nie występują w tabeli kodów wczytywały się do tabeli roboczej w dodatkowej kolumnie np "opis pikiety"
Bardzo często koduję pikiety swoimi kodami i przy liczeniu tachimetrii nie przechodzą do tabeli, wiem że można dodać własne kody ale jet to kłopotliwe jak się pracuje z różnymi szablonami a na dodatek giną przy aktualizacji programu.
Bardzo często koduję pikiety swoimi kodami i przy liczeniu tachimetrii nie przechodzą do tabeli, wiem że można dodać własne kody ale jet to kłopotliwe jak się pracuje z różnymi szablonami a na dodatek giną przy aktualizacji programu.
Jestem za !!!kasprol pisze:Odświeżę temat a może dało by radę dorobić opcję, żeby kody z tachimetrii które nie występują w tabeli kodów wczytywały się do tabeli roboczej w dodatkowej kolumnie np "opis pikiety"
Z poważaniem flFL
Exe do testów, a w nim opcja:
Opcja działa przy każdym zapisie punktu (z każdego obliczenia) i zapisuje kod ktorego nie ma w zestawie kodów do kolumny Kod2:
pozdrawiam
grzes
grzes
Osobiście jestem bardzo za. Też koduję własnymi kodami, które mam podzielone na obiekty typu "string" i "point". Kod "point" jest to kod np. "kratka" natomiast kod string to np. skarpa1, numer kodu zmienia się w zależności od linii. Używam programu irlandzkiej firmy KOREC program nazywa się Geosite, który automatycznie łączy liniami kody z pliku tekstowego o strukturze x_y_h_kod. program ten nie musi mieć tabeli kodów zdefiniowanej wcześniej tylko sam się pyta czy dodać czy nie. Może by coś takiego w przyszłości zrobić w c-geo żeby mapa się sama rysowała potem tylko ewentualnie zostało by zobiektować dane jeżeli ktoś pracuje w gml. Służę panom programistom radą i nawet możemy się przez zdalny pulpit połączyć to zademonstruję o co chodzi. System ten jest sprawdzony podczas mojej 4 letniej pracy w irlandii, nie wymaga absolutnie prowadzenia szkicu w terenie wierzcie mi da się zmierzyć bez szkicu kawał miasta typu Dublin.
pozdrawiam
pozdrawiam
Coś takiego jest już od wielu lat w C-GEO - tu opis tej funkcjiLukasz C pisze:Osobiście jestem bardzo za. Też koduję własnymi kodami, które mam podzielone na obiekty typu "string" i "point". Kod "point" jest to kod np. "kratka" natomiast kod string to np. skarpa1, numer kodu zmienia się w zależności od linii. Używam programu irlandzkiej firmy KOREC program nazywa się Geosite, który automatycznie łączy liniami kody z pliku tekstowego o strukturze x_y_h_kod. program ten nie musi mieć tabeli kodów zdefiniowanej wcześniej tylko sam się pyta czy dodać czy nie. Może by coś takiego w przyszłości zrobić w c-geo żeby mapa się sama rysowała potem tylko ewentualnie zostało by zobiektować dane jeżeli ktoś pracuje w gml. Służę panom programistom radą i nawet możemy się przez zdalny pulpit połączyć to zademonstruję o co chodzi. System ten jest sprawdzony podczas mojej 4 letniej pracy w irlandii, nie wymaga absolutnie prowadzenia szkicu w terenie wierzcie mi da się zmierzyć bez szkicu kawał miasta typu Dublin.
pozdrawiam
Pozdrawiam Jurek B.
Opcja wstawiania kodu którego nie ma w słowniku do kolumny "kod2" działa dobrze. Przydała by się tyko opcja żeby wszystkie kody mogły być wstawiane do kolumny "kod2". Obecnie jak mam np wybrany zestaw kodów "mapa zasadnicza"

to część kodów np. 6, 12, 23 jest wstawiana to kolumny "kod" jako kod ze słownika "mapa zasadnicza" w formacie znakowym. Mam nadzieję, że nie zamieszałem za bardzo.
Ogólnie chciałbym, żeby była możliwość wyboru żeby wszystkie kody były wstawione do kolumny "kod2"

to część kodów np. 6, 12, 23 jest wstawiana to kolumny "kod" jako kod ze słownika "mapa zasadnicza" w formacie znakowym. Mam nadzieję, że nie zamieszałem za bardzo.
Ogólnie chciałbym, żeby była możliwość wyboru żeby wszystkie kody były wstawione do kolumny "kod2"

hm... tylko z tego co zrozumiałem opis to trzeba mieć leice? A czy w trimblu można jakoś zakodować żeby linie się łączyly
Pozdrawiam
Łukasz
Pozdrawiam
Łukasz
A teraz jak to wygląda: nowy exe?kasprol pisze:Opcja wstawiania kodu którego nie ma w słowniku do kolumny "kod2" działa dobrze. Przydała by się tyko opcja żeby wszystkie kody mogły być wstawiane do kolumny "kod2". Obecnie jak mam np wybrany zestaw kodów "mapa zasadnicza"
pozdrawiam
grzes
grzes
Było to zrobione pod Leicę, ale gdyby dodać do tabeli kolumnę ATTR i tam wrzucić kody zgodne z opisem pozyskane z innych rejestratorów - będzie to też działać.Lukasz C pisze:hm... tylko z tego co zrozumiałem opis to trzeba mieć leice? A czy w trimblu można jakoś zakodować żeby linie się łączyly
Pozdrawiam
Łukasz
Gdyby było więcej chętnych na taki sposób tworzenia obiektów, moglibyśmy zrobić coś co ułatwiłoby działanie tej funkcji niezależnie od sprzętu.
Pozdrawiam Jurek B.
Teraz działa poprawnie, wczytuje kody to kolumny "kod2".
Przez przypadek, w programie testowym w tym wątku, znalazłem nową opcję - " Przywróć domyślne szerokości kolumn ". Miałem z tym problem od którejś aktualizacji. 

- Załączniki
-
- tabela3.jpg (201.29 KiB) Przejrzano 6988 razy
-
- tabela2.jpg (142.33 KiB) Przejrzano 6988 razy
-
- tabela1.jpg (172.51 KiB) Przejrzano 6988 razy
Z poważaniem flFL
Rozumiem, że kolumnę Kod2 trzeba sobie dodać do tabeli ?
Zauważyłem, że w wersji testowej nie działa wtyczka do kalibracji rastra 

A jak się to objawia? U mnie wygląda na to, że działa.kasprol pisze:Zauważyłem, że w wersji testowej nie działa wtyczka do kalibracji rastra
Pozdrawiam Jurek B.