Nakładanie się warstw
-
- _____
Nakładanie się warstw
Witam wszystkich. Mam problem z pokrywającymi sie warstwami. Chodzi o to, że czesto dostaje z ośrodka plik dxf z granicami i urzytkami ale w tym pliku pokrywają sie czesto granice działek z granicami urzytków co jest kłopotliwe bo przy wydruku mapy to widac(miesza sie zielony kolor z czarnym) wiec jak do tej pory musze recznie kasować pokrywające sie warstwy. Czy ktoś zna jakiś prostszy sposób na ten problem? Z góry dziękuje za pomoc
Re: Nakładanie się warstw
Najprościej będzie przesunąć warstwę użytków pod warstwę działek - w oknie warstw jest możliwość przesuwania (linia ciągła zasłoni przerywaną).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
-
- _____
Nie wiem czy myślimy o tym samym ale moja warstwa urzytków jest juz pod linią granicy ale mimo to przy wydruku to widać
Poza tym nie mogę znaleść tej opcji przesuwania, w warstwach o której mówówisz 

Takie strzałki po lewej - twuuuu po prawej
?

- Załączniki
-
- zmiana kolejnosci warstw.PNG (61.54 KiB) Przejrzano 9017 razy
Ostatnio zmieniony 07 mar 2011, 10:54 przez FaFaL, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
-
- _____
Faktycznie pomogło
Wielkie dzięki za pomoc.

Wszystko jest OK jeśli trzeba przysłonić linię przerywaną linią ciągłą. A ja mam inny problem. Dostaję plik dxf z PODGiK. Krawędź drogi (linia przerywana) pokrywa mi się z podnóżem skarpy (również linia przerywana). Czy można coś zrobić żeby program wybierał tylko jedną linię przerywaną (ważniejszą) na danym odcinku czy nie? Dobre byłoby przysłanianie lub coś takiego. Dodam że linie nakładają się idealnie. Podobny problem mam z krawędzią drogi i z chodnikiem. Mapa dość duża. Czy muszę ręcznie wykasowywać niektóre linie czy jest jakaś szybka metoda? Miał może ktoś taki problem?
Według rozporządzenia w sprawie mapy zasadniczej, jezdnia i skarpa mają ten sam poziom (6) w hierarchii przesłaniania obiektów mapy zasadniczej, więc nie ma możliwości określenia, który z nich jest ważniejszy.Bartek pisze:Wszystko jest OK jeśli trzeba przysłonić linię przerywaną linią ciągłą. A ja mam inny problem. Dostaję plik dxf z PODGiK. Krawędź drogi (linia przerywana) pokrywa mi się z podnóżem skarpy (również linia przerywana). Czy można coś zrobić żeby program wybierał tylko jedną linię przerywaną (ważniejszą) na danym odcinku czy nie? Dobre byłoby przysłanianie lub coś takiego. Dodam że linie nakładają się idealnie. Podobny problem mam z krawędzią drogi i z chodnikiem. Mapa dość duża. Czy muszę ręcznie wykasowywać niektóre linie czy jest jakaś szybka metoda? Miał może ktoś taki problem?
Pozdrawiam Jurek B.
A co w przypadku gdy linie sąsiednich klasoużytków nakładają się lecz nie pokrywają idealnie co skutkuje złym wyświetleniem tej linii? Dodam że dzieje się to w przypadku importy z dxf. (Import z tango działa w tym przypadku prawidłowo lecz nie wyświetla wszystkich symboli np. latarni.)
Dodam, że zmieniam typ linii w Legendzie przez funkcję zmiany linii i "ustaw obiektom domyślny styl linii".
Dodam, że zmieniam typ linii w Legendzie przez funkcję zmiany linii i "ustaw obiektom domyślny styl linii".
- Załączniki
-
- klasoużytki.PNG (17.33 KiB) Przejrzano 8555 razy
dxf poszedł na priv.
dodam, że nie ma znaczenia czy podczas wyboru typu linii (okno zaraz przed zaimportowaniem) zaznaczę styl c-geo czy styl dxf.
dodam, że nie ma znaczenia czy podczas wyboru typu linii (okno zaraz przed zaimportowaniem) zaznaczę styl c-geo czy styl dxf.
Odnośnie nakładania się warstw w klasoużytkach: można poradzić sobie z tym tak, że po imporcie robimy eksport do innej mapy i tam, w Legendzie zmieniamy typ warstwy GESKLU na "Użytki" (prawy klawisz myszy -> ustaw jako -> użytki) i wyświetlanie powinno być już prawidłowe.
Ewentualnie, w sytuacji, gdy użytki znikną po zmianie typu warstwy można zrobić eksport do innej mapy: wyeksportować najpierw tylko warstwę GESKLU, ustawić ją jako użytki, a następnie wyeksportować do tej mapy pozostałe warstwy.
Zalecamy jednak korzystać z formatu tango, ponieważ gwarantuje on zdecydowanie lepszą jakość danych niż dxf. Odnośnie importu latarni z tango - musielibyśmy dostać przykładowy plik, żeby wyłapać błąd.
Ewentualnie, w sytuacji, gdy użytki znikną po zmianie typu warstwy można zrobić eksport do innej mapy: wyeksportować najpierw tylko warstwę GESKLU, ustawić ją jako użytki, a następnie wyeksportować do tej mapy pozostałe warstwy.
Zalecamy jednak korzystać z formatu tango, ponieważ gwarantuje on zdecydowanie lepszą jakość danych niż dxf. Odnośnie importu latarni z tango - musielibyśmy dostać przykładowy plik, żeby wyłapać błąd.
Metoda z eksportem u mnie działa. Dziękuję.
Działkę należy zmienić w oknie warstw. W oknie legendy przez zmianę na użytki, linie znikają.
Podejrzewam, że związane jest to ze skalą i wyświetlaniem.
Załączam eksport rastrowy widoku na różnym zoomie.
Działkę należy zmienić w oknie warstw. W oknie legendy przez zmianę na użytki, linie znikają.
Podejrzewam, że związane jest to ze skalą i wyświetlaniem.
Załączam eksport rastrowy widoku na różnym zoomie.
Proszę podesłać na adres at@xgeo.pl kopię projektu (tego już po eksporcie do innej mapy) oraz obraz po eksporcie rastrowym - sprawdzimy dlaczego tak się dzieje.
Odświeżam ten wątek, bo jeden z użytkowników pytał się ostatnio o ten temat.
W zasadzie moglibyśmy zrobić teraz tak, że obiekt wyżej w hierarchii który jest rysowany linią przerywaną, będzie zasłaniał swoją linią (także tą częścią bez kreski - czyli swoim odstępem między kreskami) - będzie zasłaniał linię obiektu poniżej, jak np. tu poniżej widać.
Tylko czy taki wygląd obiektów na mapie będzie wszystkim odpowiadał?
Patrząc na zapisy rozporządzenia, teoretycznie tak właśnie powinno to wyglądać.
W zasadzie moglibyśmy zrobić teraz tak, że obiekt wyżej w hierarchii który jest rysowany linią przerywaną, będzie zasłaniał swoją linią (także tą częścią bez kreski - czyli swoim odstępem między kreskami) - będzie zasłaniał linię obiektu poniżej, jak np. tu poniżej widać.
Tylko czy taki wygląd obiektów na mapie będzie wszystkim odpowiadał?
Patrząc na zapisy rozporządzenia, teoretycznie tak właśnie powinno to wyglądać.
- Załączniki
-
- Przechwytywanie.PNG (11.6 KiB) Przejrzano 8052 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Dobry pomysł, jeśli jest możliwość, to czemu tego nie. Trochę jest denerwujące kiedy dwie przerywane linie, nakładające się na siebie, tworzą linie cięgłą. Nasiliło się to, kiedy powstał wymóg tworzenia map obiektowych, wcześniej nie było tego problemu.
Tylko jaka będzie zasada ustalania wyższości hierarchii. Będzie to kolejność wg rozporządzenia, czy wg kolejności wyświetlania warstwy na mapie wg ustawień w c-geo, czy może jeszcze kolejność wrysowania linii na mapę będzie miała znaczenie?
Tylko jaka będzie zasada ustalania wyższości hierarchii. Będzie to kolejność wg rozporządzenia, czy wg kolejności wyświetlania warstwy na mapie wg ustawień w c-geo, czy może jeszcze kolejność wrysowania linii na mapę będzie miała znaczenie?
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Wg mnie przy liniach typu jezdnia, chodnik i innych, które z przerywanych zrobią się ciągłe i mapa będzie przez to niezrozumiała powinno być przysłanianie całości. Wyjątek widzę przy klasoużytku gdzie wg mnie taka linia powinna przesłaniać linię granicy tylko kreską - tak żeby widoczna była linia granicy pod nią.
Pozdrawiam
Właśnie dlatego chodzi o ustalenie prawidłowej kolejności, aby te obiekty w niższej hierarchii nie przesłaniały tych w wyższej. Wg rozporządzenia linia przerywana nie przesłania linii ciągłej (MZ2015; Rzdział3; § 5. 1, 2.)
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
W tych przepisach są 3 elementy, które są tu istotne:
- linie przerywane nie mogą przesłaniać linii ciągłych, nawet tych, które są w hierarchii niżej,
- linie przerywane nie mogą przesłaniać linii przerywanych, nawet tych, które są w hierarchii niżej,
- linie przerywane mogą się na siebie nakładać,
- obecne rozwiązanie w C-GEO jest poprawne w świetle tego co wyżej napisane.
Poza jednym przypadkiem typu "chodnik przy chodniku", bez krawężnika po środku - wtedy może zdarzyć się nałożenie dwóch linii przerywanych o tym samym wzorze. Taki przypadek występuje raczej rzadko, więc na razie nie mamy na niego sposobu.
Wnioski są takie:§ 5. 1. ...
2) linią ciągłą przesłania się linie przerywane;
3) linią grubą przesłania się linie cienkie;
2. Hierarchię przesłaniania znaków kartograficznych reprezentujących grupy obiektów baz danych przedstawia poniższa tabela.
...
- linie przerywane nie mogą przesłaniać linii ciągłych, nawet tych, które są w hierarchii niżej,
- linie przerywane nie mogą przesłaniać linii przerywanych, nawet tych, które są w hierarchii niżej,
- obecne rozwiązanie w C-GEO jest poprawne w świetle tego co wyżej napisane.
Poza jednym przypadkiem typu "chodnik przy chodniku", bez krawężnika po środku - wtedy może zdarzyć się nałożenie dwóch linii przerywanych o tym samym wzorze. Taki przypadek występuje raczej rzadko, więc na razie nie mamy na niego sposobu.
Pozdrawiam Jurek B.
Przepisy przepisami, a życie swoje...
Dlatego proponuję zrobić 2 wersje: wg przepisów i wg zdrowego rozsądku. Ja jestem zdecydowanie za tym żeby zrobić to "zdroworozsądkowo", ale nie będę się sprzeczał z tymi co chcą wg przepisów.
Dlatego proponuję zrobić 2 wersje: wg przepisów i wg zdrowego rozsądku. Ja jestem zdecydowanie za tym żeby zrobić to "zdroworozsądkowo", ale nie będę się sprzeczał z tymi co chcą wg przepisów.
tak jak już pisałem, jestem za takim wyjątkiem żeby użytek był widoczny na linii granicy - jeżeli tego nie ma to "znika" nam z mapy większa część użytków i chociaż my wiemy jak przebiegają, bo mamy mapę cyfrową, to Kowalski nic na wydruku nie widzi. No chyba żeby wprowadzić taką opcję tylko do wydruku, to wtedy załatwiłoby sprawę.- linie przerywane nie mogą przesłaniać linii ciągłych, nawet tych, które są w hierarchii niżej,
a wg mnie, dla lepszej czytelności, należałoby przesłaniać pokrywające się linie przerywane wg hierarchii, a pokrywające się linie takiego samego obiektu rysować jako widoczna jedna linia. Chodnik przy chodniku, jezdnia przy jezdni itd. to wcale nie taki rzadki przypadek. Jest to raczej dość często spotykane na mapach. Wystarczy wyobrazić sobie chodnik (albo jezdnię) który jest z różnych nawierzchni i mamy takie same obiekty stykające się. Wg mnie, żeby linie przerywane nie stały się liniami ciągłymi na mapie, należy przesłaniać linie pokrywające się.- linie przerywane nie mogą przesłaniać linii przerywanych, nawet tych, które są w hierarchii niżej,
Pozdrawiam
Tylko widoczność takiego użytku wiąże się z przysłonięciem granicy działki (linii ciągłej). Linie te mają taki sam kolor jak i grubość linii, ale różny styl. W takim wypadku nie będzie wiadomo gdzie jest granica działki, a te są wyżej w hierarchii przesłanianiamarioo pisze:tak jak już pisałem, jestem za takim wyjątkiem żeby użytek był widoczny na linii granicy - jeżeli tego nie ma to "znika" nam z mapy większa część użytków i chociaż my wiemy jak przebiegają, bo mamy mapę cyfrową, to Kowalski nic na wydruku nie widzi. No chyba żeby wprowadzić taką opcję tylko do wydruku, to wtedy załatwiłoby sprawę.
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
I właśnie tak to jest, że niby mamy rozporządzenie, mapy w ODGiK numeryczne, obiektowe, nawet GESUT prwaie zrobiony a granice dostaję w kolorze czarnym czyli tak jak po staremu... /cała reszta mapy wg nowego rozp./ Dlatego piszę, że chciałbym widzieć użytek na tle granicy, bo wtedy to ma sens.Tylko widoczność takiego użytku wiąże się z przysłonięciem granicy działki (linii ciągłej). Linie te mają taki sam kolor jak i grubość linii, ale różny styl. W takim wypadku nie będzie wiadomo gdzie jest granica działki, a te są wyżej w hierarchii przesłaniania
Pozdrawiam
Po zaimportowaniu pliku SWDE linie konturów klasyfikacyjnych nakładają się na siebie i na wydruku wygląda to jak linia ciągła, czy można coś z tym zrobić?
- Załączniki
-
- egib.zip
- (14.46 KiB) Pobrany 131 razy
Tak, nakładające się krawędzie konturów klasyfikacyjnych będziemy zmieniać w najbliższych aktualizacjach.kasprol pisze:Po zaimportowaniu pliku SWDE linie konturów klasyfikacyjnych nakładają się na siebie i na wydruku wygląda to jak linia ciągła, czy można coś z tym zrobić?
Pozdrawiam Jurek B.
Po aktualizacji z 24 stycznia nadal przerywane linie np. użytków nakładają się na siebie i przy wydruku wyglądają jak linia ciągła.
Tak jak pisałem kilka dni temu, będziemy zmieniać to nakładanie się w najbliższych aktualizacjach - być może już w najbliższej to będzie.kasprol pisze:Po aktualizacji z 24 stycznia nadal przerywane linie np. użytków nakładają się na siebie i przy wydruku wyglądają jak linia ciągła.
Pozdrawiam Jurek B.