Czy jest szansa na jakąś poprawkę w tym temacie?Jurek B. pisze:Już się udało ten efekt osiągnąć - dotyczy on rzędnych wklejanych do schowka Windows, a sprawdzaliśmy kopiowanie do C-GEO
aktualizacja
Re: aktualizacja
Wysłałem do programisty - na razie nie mam informacji o wykonaniu.
Pozdrawiam Jurek B.
Wydaje mi się, że w wersji testowej problem został rozwiązany
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Kiedy pojawi się teraz aktualizacja?
Czy w maju pojawi się aktualizacja?
Wydaje mi się, że to przez ostatnią aktualizację..... Definicja obiektów (w edytorze mapy obiektowej) wróciła do stanu wyjściowego (wszystkie moje zmiany trafiło). Ponadto nawet jeśli zapiszę na nowo zmiany w edytorze to po restarcie komputera znowu są ustawienia wyjściowe
Podczas aktualizacji wszystkie szablony i zestawy obiektów są także aktualizowane. Jeśli zmienia je Pan samodzielnie, powinien Pan je zapisywać pod własnymi nazwami, jeśli chce żeby pozostały.marcinn pisze:Wydaje mi się, że to przez ostatnią aktualizację..... Definicja obiektów (w edytorze mapy obiektowej) wróciła do stanu wyjściowego (wszystkie moje zmiany trafiło). Ponadto nawet jeśli zapiszę na nowo zmiany w edytorze to po restarcie komputera znowu są ustawienia wyjściowe
Zapis zmian obiektów w edytorze obiektów jest trwały jeśli użyje się funkcji zapisu w edytorze.
Jeśli jest u Pana z tym jakiś problem, proszę raczej o kontakt tel. z nami.
Pozdrawiam Jurek B.
Kiedy można się spodziewać aktualizacji wrześniowej?
czy może być dzisiaj aktualizacja?
Dzisiaj już raczej nie będzie, ale jest szansa na jutro - programiści kończą jeszcze dwa tematy i chcę by one też weszły do aktualizacji.
Pozdrawiam Jurek B.
Czy będzie możliwość wyłączenia w opcjach programu wprowadzonej ostatnią aktualizacją funkcjonalności wyświetlania okna z listą obiektów do wyboru? Wcześniej klikałem na punkt i na dole na pasku wyświetlały się współrzędne, rzędna i ewentualnie kod, w tym momencie zostałem tego pozbawiony
Pozdrawiam
Michał
Pozdrawiam
Michał
Na pewno się nie wyświetlają? U mnie są widoczne te informacje także gdy wyświetlone jest okno z listą obiektów.kouczan pisze:Czy będzie możliwość wyłączenia w opcjach programu wprowadzonej ostatnią aktualizacją funkcjonalności wyświetlania okna z listą obiektów do wyboru? Wcześniej klikałem na punkt i na dole na pasku wyświetlały się współrzędne, rzędna i ewentualnie kod, w tym momencie zostałem tego pozbawiony
Pozdrawiam
Michał
Może Panu chodzi o to by się wyświetlały w dole ekranu te dane gdy przełącza się Pan między pozycjami na liście obiektów?
To możemy dodać.
Pozdrawiam Jurek B.
Zaznaczyłem na zrzucie miejsce o które mi chodzi
- Załączniki
-
- Bez tytułu.jpg (43.43 KiB) Przejrzano 6302 razy
Ale nie wyświetla się dlatego, że wybrał Pan na ten obiekt z listy w oknie wybranych obiektów. Tego ta funkcja jeszcze nie obsługuje, ale programista wprowadzi tam też tą możliwość.
Jeśli kliknie Pan od razu w punkt, to wszystko działa tak samo jak dotąd - czyli informacje się pokazują.
Jeśli kliknie Pan od razu w punkt, to wszystko działa tak samo jak dotąd - czyli informacje się pokazują.
Pozdrawiam Jurek B.
Tylko trzeba się trochę naklikać, żeby trafić idealnie w punkt. Bardzo mnie cieszą wszelkie zmiany w CGEO, gdyż niesamowicie z aktualizacji na aktualizację ułatwiają pracę. Niemniej jednak zdarza się, że to co jednym ułatwia drudzy traktują jako przeszkadzający "wodotrysk". Dobrze by było w związku z tym pomyśleć o możliwości wyłączenia niektórych funkcjonalności w opcjach programu, żeby można go było "odchudzić" o te rzeczy, których nie używamy lub nie chcemy używać, bo z biegiem czasu podejrzewam, że program rozrośnie się do takich rozmiarów, że już nikt nad tym nie zapanuje .
Pozdrawiam i jak zawsze dziękuję za błyskawiczną reakcję.
Michał
Pozdrawiam i jak zawsze dziękuję za błyskawiczną reakcję.
Michał
Ok, ale po wprowadzeniu tego okna, nadal można jak poprzednio klikać w mapę by wybrać właściwy punkt, gdy nie chce się korzystać z funkcji dostępnych dzięki nowemu oknu.
Teraz gdy jest nowe okno, można to jedynie przyspieszyć wybierając ten punkt z listy obiektów w zakresie przyciągania.
Teraz gdy jest nowe okno, można to jedynie przyspieszyć wybierając ten punkt z listy obiektów w zakresie przyciągania.
Pozdrawiam Jurek B.
-
- __
U mnie wybór obiektów poprzez klilknięcie nie działa dla obiektów liniowych. Mogę je wybrać wyłącznie poprzez nowe okno. Dodatkowo wybór obiektu liniowego nie powoduje automatycznego przejścia na wybraną warstwę w oknie legendy.
To raczej niemożliwe, proszę sprawdzić na innym obszarze - może ten obiekt jest na warstwie niewybieralnej - u nas testowaliśmy i jest ok.geoekspres pisze:U mnie wybór obiektów poprzez klilknięcie nie działa dla obiektów liniowych. Mogę je wybrać wyłącznie poprzez nowe okno. Dodatkowo wybór obiektu liniowego nie powoduje automatycznego przejścia na wybraną warstwę w oknie legendy.
Co do podświetlania w oknie Legendy warstwy wskazanego obiektu w okienku - to dobry pomysł - spróbujemy dodać taką funkcję.
Pozdrawiam Jurek B.
-
- __
Trochę potestowałem i problem pojawia się gdy na jednym obszarze znajduje się obiekt zamknięty i obiekt liniowy. W przypadku gdy na mapie znajdują się przykładowo działki i użytki to nie mam możliwości wyboru obiektów liniowych poprzez kliknięcie. Zostaje jedynie nowe okno wyboru. Bez problemu można wybrać obiekty zamknięte i teksty.
Przetestowałem na nowym projekcie. Po narysowani linii, wybiera się prawidłowo. Po dorysowaniu obiektu zamkniętego wokół tej linii wybrać można już tylko obiekt zamknięty.
Przetestowałem na nowym projekcie. Po narysowani linii, wybiera się prawidłowo. Po dorysowaniu obiektu zamkniętego wokół tej linii wybrać można już tylko obiekt zamknięty.
No ale tak przecież C-GEO działa od początku - jeżeli na obszarze obiektu powierzchniowego jest obiekt liniowy, wówczas najpierw jest wybierany obiekt powierzchniowy, a liniowy dopiero po drugim kliknięciu myszką w miejsce, przez które przechodzi ten obiekt liniowy, albo po naciśnięciu klawisza spacji.geoekspres pisze:Trochę potestowałem i problem pojawia się gdy na jednym obszarze znajduje się obiekt zamknięty i obiekt liniowy. W przypadku gdy na mapie znajdują się przykładowo działki i użytki to nie mam możliwości wyboru obiektów liniowych poprzez kliknięcie. Zostaje jedynie nowe okno wyboru. Bez problemu można wybrać obiekty zamknięte i teksty.
Dlatego właśnie dodaliśmy okienko wyboru konkretnego obiektu z listy, jeśli jest ich w pobliżu kliknięcia myszką więcej.
Pozdrawiam Jurek B.
-
- __
Problem w tym, że kolejne kilknięcia nie powodują wyboru obiektu liniowego. Po odinstalowaniu aktualizacji wszystko wraca do normy.
Nie wiem, u mnie działa to poprawnie, może proszę przesłać ten projekt do nas - sprawdzimy.
Pozdrawiam Jurek B.
-
- __
Wysłałem na: serwis@xgeo.pl
Faktycznie jest problem z wyborem obiektu liniowego wewnątrz powierzchniowego przez kliknięcie myszką, dobrze działa wybór w oknie z listą obiektów. Programista musi trochę popracować nad zmianą obsługi wyboru tego typu obiektów
Pozdrawiam Jurek B.
Kolejna rzecz odnośnie ostatniej aktualizacji. W sytuacji jak w załączonym zrzucie, po pojawieniu się okienka przydałoby się żeby zamiast numeru linii z tabeli podany był numer punktu. Dodatkowo po kliknięciu na dany punk i przejściu do tabeli nie przeskakuje automatycznie do wybranej linii. Dobrą opcją również by było, żeby po zaznaczeniu punktu w tym okienku dałoby się usunąć taki punkt poprzez klawisz "del". W tej chwili trzeba prawym wybrać usuń dodatkowo punkt. Wszystko to zwiększyło ilość klikania.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- Bez tytułu.jpg (98.09 KiB) Przejrzano 6062 razy