aktualizacja

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
kouczan
____
____

Re: aktualizacja

Post autor: kouczan »

Jurek B. pisze:Już się udało ten efekt osiągnąć - dotyczy on rzędnych wklejanych do schowka Windows, a sprawdzaliśmy kopiowanie do C-GEO :(
Czy jest szansa na jakąś poprawkę w tym temacie?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

Wysłałem do programisty - na razie nie mam informacji o wykonaniu.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Post autor: FaFaL »

Wydaje mi się, że w wersji testowej problem został rozwiązany :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz
geobar
____
____

Post autor: geobar »

Kiedy pojawi się teraz aktualizacja?
geobar
____
____

Czy w maju pojawi się aktualizacja?
marcinn
VIP
VIP

Post autor: marcinn »

Wydaje mi się, że to przez ostatnią aktualizację..... Definicja obiektów (w edytorze mapy obiektowej) wróciła do stanu wyjściowego (wszystkie moje zmiany trafiło). Ponadto nawet jeśli zapiszę na nowo zmiany w edytorze to po restarcie komputera znowu są ustawienia wyjściowe
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

marcinn pisze:Wydaje mi się, że to przez ostatnią aktualizację..... Definicja obiektów (w edytorze mapy obiektowej) wróciła do stanu wyjściowego (wszystkie moje zmiany trafiło). Ponadto nawet jeśli zapiszę na nowo zmiany w edytorze to po restarcie komputera znowu są ustawienia wyjściowe
Podczas aktualizacji wszystkie szablony i zestawy obiektów są także aktualizowane. Jeśli zmienia je Pan samodzielnie, powinien Pan je zapisywać pod własnymi nazwami, jeśli chce żeby pozostały.
Zapis zmian obiektów w edytorze obiektów jest trwały jeśli użyje się funkcji zapisu w edytorze.
Jeśli jest u Pana z tym jakiś problem, proszę raczej o kontakt tel. z nami.
Pozdrawiam Jurek B.
geobar
____
____

Kiedy można się spodziewać aktualizacji wrześniowej?
geobar
____
____

czy może być dzisiaj aktualizacja?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Dzisiaj już raczej nie będzie, ale jest szansa na jutro - programiści kończą jeszcze dwa tematy i chcę by one też weszły do aktualizacji.
Pozdrawiam Jurek B.
kouczan
____
____

Czy będzie możliwość wyłączenia w opcjach programu wprowadzonej ostatnią aktualizacją funkcjonalności wyświetlania okna z listą obiektów do wyboru? Wcześniej klikałem na punkt i na dole na pasku wyświetlały się współrzędne, rzędna i ewentualnie kod, w tym momencie zostałem tego pozbawiony :(
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

kouczan pisze:Czy będzie możliwość wyłączenia w opcjach programu wprowadzonej ostatnią aktualizacją funkcjonalności wyświetlania okna z listą obiektów do wyboru? Wcześniej klikałem na punkt i na dole na pasku wyświetlały się współrzędne, rzędna i ewentualnie kod, w tym momencie zostałem tego pozbawiony :(
Pozdrawiam
Michał
Na pewno się nie wyświetlają? U mnie są widoczne te informacje także gdy wyświetlone jest okno z listą obiektów.
Może Panu chodzi o to by się wyświetlały w dole ekranu te dane gdy przełącza się Pan między pozycjami na liście obiektów?
To możemy dodać.
Pozdrawiam Jurek B.
kouczan
____
____

Zaznaczyłem na zrzucie miejsce o które mi chodzi :)
Załączniki
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (43.43 KiB) Przejrzano 6302 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Ale nie wyświetla się dlatego, że wybrał Pan na ten obiekt z listy w oknie wybranych obiektów. Tego ta funkcja jeszcze nie obsługuje, ale programista wprowadzi tam też tą możliwość.
Jeśli kliknie Pan od razu w punkt, to wszystko działa tak samo jak dotąd - czyli informacje się pokazują.
Pozdrawiam Jurek B.
kouczan
____
____

Tylko trzeba się trochę naklikać, żeby trafić idealnie w punkt. Bardzo mnie cieszą wszelkie zmiany w CGEO, gdyż niesamowicie z aktualizacji na aktualizację ułatwiają pracę. Niemniej jednak zdarza się, że to co jednym ułatwia drudzy traktują jako przeszkadzający "wodotrysk". Dobrze by było w związku z tym pomyśleć o możliwości wyłączenia niektórych funkcjonalności w opcjach programu, żeby można go było "odchudzić" o te rzeczy, których nie używamy lub nie chcemy używać, bo z biegiem czasu podejrzewam, że program rozrośnie się do takich rozmiarów, że już nikt nad tym nie zapanuje :).
Pozdrawiam i jak zawsze dziękuję za błyskawiczną reakcję.
Michał
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Ok, ale po wprowadzeniu tego okna, nadal można jak poprzednio klikać w mapę by wybrać właściwy punkt, gdy nie chce się korzystać z funkcji dostępnych dzięki nowemu oknu.
Teraz gdy jest nowe okno, można to jedynie przyspieszyć wybierając ten punkt z listy obiektów w zakresie przyciągania.
Pozdrawiam Jurek B.
geoekspres
__
__

Post autor: geoekspres »

U mnie wybór obiektów poprzez klilknięcie nie działa dla obiektów liniowych. Mogę je wybrać wyłącznie poprzez nowe okno. Dodatkowo wybór obiektu liniowego nie powoduje automatycznego przejścia na wybraną warstwę w oknie legendy.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

geoekspres pisze:U mnie wybór obiektów poprzez klilknięcie nie działa dla obiektów liniowych. Mogę je wybrać wyłącznie poprzez nowe okno. Dodatkowo wybór obiektu liniowego nie powoduje automatycznego przejścia na wybraną warstwę w oknie legendy.
To raczej niemożliwe, proszę sprawdzić na innym obszarze - może ten obiekt jest na warstwie niewybieralnej - u nas testowaliśmy i jest ok.
Co do podświetlania w oknie Legendy warstwy wskazanego obiektu w okienku - to dobry pomysł - spróbujemy dodać taką funkcję.
Pozdrawiam Jurek B.
geoekspres
__
__

Trochę potestowałem i problem pojawia się gdy na jednym obszarze znajduje się obiekt zamknięty i obiekt liniowy. W przypadku gdy na mapie znajdują się przykładowo działki i użytki to nie mam możliwości wyboru obiektów liniowych poprzez kliknięcie. Zostaje jedynie nowe okno wyboru. Bez problemu można wybrać obiekty zamknięte i teksty.
Przetestowałem na nowym projekcie. Po narysowani linii, wybiera się prawidłowo. Po dorysowaniu obiektu zamkniętego wokół tej linii wybrać można już tylko obiekt zamknięty.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

geoekspres pisze:Trochę potestowałem i problem pojawia się gdy na jednym obszarze znajduje się obiekt zamknięty i obiekt liniowy. W przypadku gdy na mapie znajdują się przykładowo działki i użytki to nie mam możliwości wyboru obiektów liniowych poprzez kliknięcie. Zostaje jedynie nowe okno wyboru. Bez problemu można wybrać obiekty zamknięte i teksty.
Przetestowałem na nowym projekcie. Po narysowani linii, wybiera się prawidłowo. Po dorysowaniu obiektu zamkniętego wokół tej linii wybrać można już tylko obiekt zamknięty.
No ale tak przecież C-GEO działa od początku - jeżeli na obszarze obiektu powierzchniowego jest obiekt liniowy, wówczas najpierw jest wybierany obiekt powierzchniowy, a liniowy dopiero po drugim kliknięciu myszką w miejsce, przez które przechodzi ten obiekt liniowy, albo po naciśnięciu klawisza spacji.
Dlatego właśnie dodaliśmy okienko wyboru konkretnego obiektu z listy, jeśli jest ich w pobliżu kliknięcia myszką więcej.
Pozdrawiam Jurek B.
geoekspres
__
__

Problem w tym, że kolejne kilknięcia nie powodują wyboru obiektu liniowego. Po odinstalowaniu aktualizacji wszystko wraca do normy.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Nie wiem, u mnie działa to poprawnie, może proszę przesłać ten projekt do nas - sprawdzimy.
Pozdrawiam Jurek B.
geoekspres
__
__

Wysłałem na: serwis@xgeo.pl
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Faktycznie jest problem z wyborem obiektu liniowego wewnątrz powierzchniowego przez kliknięcie myszką, dobrze działa wybór w oknie z listą obiektów. Programista musi trochę popracować nad zmianą obsługi wyboru tego typu obiektów :(
Pozdrawiam Jurek B.
kouczan
____
____

Kolejna rzecz odnośnie ostatniej aktualizacji. W sytuacji jak w załączonym zrzucie, po pojawieniu się okienka przydałoby się żeby zamiast numeru linii z tabeli podany był numer punktu. Dodatkowo po kliknięciu na dany punk i przejściu do tabeli nie przeskakuje automatycznie do wybranej linii. Dobrą opcją również by było, żeby po zaznaczeniu punktu w tym okienku dałoby się usunąć taki punkt poprzez klawisz "del". W tej chwili trzeba prawym wybrać usuń dodatkowo punkt. Wszystko to zwiększyło ilość klikania.
Pozdrawiam
Załączniki
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (98.09 KiB) Przejrzano 6062 razy
ODPOWIEDZ