odnośnik-nieoczekiwana zmiana miejsca
odnośnik-nieoczekiwana zmiana miejsca
W części sporego projektu odnośniki zmieniły swoje położenie względem rzędnych (tak jak na rysunku). Czy da się to jakoś odwrócić?
- Załączniki
-
- rys1.jpg (21.99 KiB) Przejrzano 5106 razy
Dziwna sprawa - nie wie Pan jaka czynność była wykonywana wcześniej?
Może zmiana skali, wysokości napisów itp.?
Proszę spróbować wykonać kontrole spójności mapy - może to pomoże.
Ewentualnie wysłać do nas fragment tej mapy z takimi przypadkami - może nam się uda znaleźć rozwiązanie.
Może zmiana skali, wysokości napisów itp.?
Proszę spróbować wykonać kontrole spójności mapy - może to pomoże.
Ewentualnie wysłać do nas fragment tej mapy z takimi przypadkami - może nam się uda znaleźć rozwiązanie.
Pozdrawiam Jurek B.
Właśnie za późno się zorientowałem aby zobaczyć po czym to mogło się wydarzyć. Skale zmieniam często ponieważ mam wczytane rastry w różnych skalach i na takich muszę pracować. Odnośnik nie wygląda dobrze ani w skali w jakiej był wstawiany ani w żadnej innej. Wstawiam także "opis dla punktów" może ta operacja może być przyczyną. Natomiast kontrola spójności mapy nie pomaga. W jaki sposób mogę wysłać część mapy? Cały projekt na ~20MB.
Coś się musiało stać że przy zmianie skali odnośnik nie ustawił się tak jak trzeba - normalnie zmiana skali nie wywołuje takiego efektu.
Co do wysłania fragmentu - to trzeba najpierw założyć nowy projekt z tabelą, potem w mapie bieżącej ustawić widok tej części mapy która ma być wydzielona do eksportu i wybrać opcję eksportu do innej mapy - tam w zakładce Zakres eksportu podać - widoczne okno mapy i wskazać mapę w tym nowym projekcie jako docelową.
Co do wysłania fragmentu - to trzeba najpierw założyć nowy projekt z tabelą, potem w mapie bieżącej ustawić widok tej części mapy która ma być wydzielona do eksportu i wybrać opcję eksportu do innej mapy - tam w zakładce Zakres eksportu podać - widoczne okno mapy i wskazać mapę w tym nowym projekcie jako docelową.
Pozdrawiam Jurek B.
Re: odnośnik-nieoczekiwana zmiana miejsca
Czy jest możliwość wprowadzenia zmiany, która sprawiłaby w przypadku zmiany rozmiaru czcionki wstawionej na odnośniku podążenie za tekstem. W tym momencie w przypadku gdy mam rzędne kanałów i zmienię czcionkę lub jej wielkość napis zmienia położenie a odnośnik zostaje w starym miejscu.
Pozdrawiam
Michał
ps. jeszcze jeden problem nie związany z odnośnikami. Zapisałem kopię kilku tabel z projektu i w momencie wczytywania do świeżego projektu, wczytuje się jedynie pierwsza tabela, przy próbie wczytania kolejnych pojawia się komunikat, że taka tabela już istnieje.
Pozdrawiam
Michał
ps. jeszcze jeden problem nie związany z odnośnikami. Zapisałem kopię kilku tabel z projektu i w momencie wczytywania do świeżego projektu, wczytuje się jedynie pierwsza tabela, przy próbie wczytania kolejnych pojawia się komunikat, że taka tabela już istnieje.
Zauważyłem że podczas wstawienia rzędnych przy powiększonej mapie na maxa, odnośnik jest wydłużony po za napis i trzeba go skasować, pomniejszyć mapę i ponownie wstawić ręcznie. Czy da się to poprawić?
Czy dałoby się wprowadzić zamianę poprzez kliknięcie podpięcia odnośnika z prawej strony na lewą (i odwrotnie)?
Czy dałoby się wprowadzić zamianę poprzez kliknięcie podpięcia odnośnika z prawej strony na lewą (i odwrotnie)?
Pozdrawiam.
Witam,
u mnie po zmianie skali też się tak dzieje z odnośnikami:( ale myślałem, że tak już jest i nie zgłaszałem tego nigdzie wcześniej.
pozdrawiam
u mnie po zmianie skali też się tak dzieje z odnośnikami:( ale myślałem, że tak już jest i nie zgłaszałem tego nigdzie wcześniej.
pozdrawiam
Co do tego wydłużonego odnośnika przy umieszczaniu w dużej skali - nie umiem tego efektu wywołać, a co do edycji odnośnika - to zobaczymy co się da zrobić.PUG pisze:Zauważyłem że podczas wstawienia rzędnych przy powiększonej mapie na maxa, odnośnik jest wydłużony po za napis i trzeba go skasować, pomniejszyć mapę i ponownie wstawić ręcznie. Czy da się to poprawić?
Pozdrawiam Jurek B.
podbijam
kouczan pisze:Czy jest możliwość wprowadzenia zmiany, która sprawiłaby w przypadku zmiany rozmiaru czcionki wstawionej na odnośniku podążenie za tekstem. W tym momencie w przypadku gdy mam rzędne kanałów i zmienię czcionkę lub jej wielkość napis zmienia położenie a odnośnik zostaje w starym miejscu.
Pozdrawiam
Michał
Mamy to na liście, ale czy w listopadzie opracujemy, nie ma pewności.możliwość wprowadzenia zmiany, która sprawiłaby w przypadku zmiany rozmiaru czcionki wstawionej na odnośniku podążenie za tekstem
Pozdrawiam Jurek B.