znajdę gdzieś instrukcje użytkowania funkcji z okna mapy:
-) 'Przetnij obiekt otwarty' (nożyczki)
-) 'Przycięcie mapy'
Niestety jakoś na Wiki C-Geo nie znalazłem, samodzielne próby spełzają bez owocnie....

Wolelibyśmy tego nie robić, bo jak zostaną zmienione z powierzchni na otwarte, to mogą ulec zniszczeniu obiekty takie jak np. działki, użytki. Znikną w całości - one mogą być wyłącznie powierzchniowe. Pozostałe obiekty również, najczęściej mają określony typ geometrii i po jego zmianie, mogą powstać z nimi problemy w dalszej obróbce.
Myślałem o tym, ale to rozwiązanie jest bez sensu, bo przed eksportem używam nożyczek, żeby wyeksportować tylko fragment, który mnie interesuje. A najprostszą metodą, która potem nie dokłada roboty to jest nie domykanie obiektów zamkniętych. Ze wszystkim innym już trzeba kombinować- albo rysować grube linie, zmieniać kolory, czy docinać mapę- czasochłonne. Jakbym robił jedną mapę na miesiąc to można się bawić. Ale co innego jak codziennie robię po kilka map.MarekOtt pisze: ↑23 sty 2019, 19:36 Ja ten problem rozwiązuje tak jak napisałem w poniższym temacie
viewtopic.php?f=507&t=11177&p=33557&hilit=Kolor#p33557
Zalecamy stosowanie funkcji, którą podpowiedział Fafal - zaznaczamy dwa obiekty z klawiszem CTRL (jeśli obiektów jest więcej to funkcję trzeba będzie wywołać kilkukrotnie) i korzystamy z Przecięcie obiektów -> Połączenie. Następnie do połączonego obiektu przycinamy mapę.