mapa w tle
mapa w tle
gdy włączam numery punktów o na mapie w tle włączają się także. Czy była by możliwość aby móc decydować które z nich są widoczne. Podobna sytuacja jest z punktami zaznaczonymi.
Re: mapa w tle
Ok, zrobimy, ale raczej nie w najbliższej aktualizacji.
Co do punktów zaznaczonych to funkcja będąca widoczna czy w oknie "11" nie załatwia sprawy?:
"tylko punkty zaznaczone w tabeli"
Co do punktów zaznaczonych to funkcja będąca widoczna czy w oknie "11" nie załatwia sprawy?:
"tylko punkty zaznaczone w tabeli"
Pozdrawiam Jurek B.
faktycznie nie zauważyłem tej funkcji w "11" to oczywiście załatwia temat wyświetlania numerów punktów
Witam,
Mam problem z "mapą w tle" chyba po ostatniej aktualizacji.Gdy jest dodana nie mogę na nie pracować (rzutować na linię, mierzyć odległość itd.). Prędzej była taka możliwość po włączeniu opcji -przyciągaj do pkt bez numeru. W legendzie pod prawym przyciskiem myszki oczywiście mam ustawioną jako wybieralną. Czy należy coś nowego "zaznaczyć" gdzieś w innym miejscu?
___
Pozdrawiam
Mam problem z "mapą w tle" chyba po ostatniej aktualizacji.Gdy jest dodana nie mogę na nie pracować (rzutować na linię, mierzyć odległość itd.). Prędzej była taka możliwość po włączeniu opcji -przyciągaj do pkt bez numeru. W legendzie pod prawym przyciskiem myszki oczywiście mam ustawioną jako wybieralną. Czy należy coś nowego "zaznaczyć" gdzieś w innym miejscu?
___
Pozdrawiam
---
Pozdrawiam
Grzesiek
Pozdrawiam
Grzesiek
Dzień dobry,
a czy może się Pan przyciągać do mapy w tle?
Rzutowania na linii i pomiaru odległości dla mapy w tle u nas nigdy nie było, być może zaczepiał się Pan "w powietrzu".
Rzutowania na linii i pomiaru odległości dla mapy w tle u nas nigdy nie było, być może zaczepiał się Pan "w powietrzu".
Może źle to określiłem. Przyciągałem się do pkt które były na mapie w tle. Teraz gdy klikam nie wskakują do tabelki "obliczeń z mapy". Jeszcze w tamtym tygodniu tak działałem i teraz nie wiem czy to problem z moim programem czy coś się stało po ostatnich aktualizacjach...trazja pisze:Dzień dobry,
---
Pozdrawiam
Grzesiek
Pozdrawiam
Grzesiek
Niech Pan się cofnie testowo do poprzedniej aktualizacji i sprawdzi - moim zdaniem nic się nie zmieni - nigdy u nas nie było takiej funkcjonalności - pobierania do obliczeń na mapie numerów punktów z mapy w tle.
Pozdrawiam Jurek B.
Pobawię się z tym po świętach. Jestem pewny że tak robiłem - i nie tylko ja ale koledzy na innych komputerach również. W tym momencie nawet gdy zaznaczone mam: "zaczepiaj bez pkt.","przyciągaj do pkt bez numer" .Jurek B. pisze:Niech Pan się cofnie testowo do poprzedniej aktualizacji i sprawdzi - moim zdaniem nic się nie zmieni - nigdy u nas nie było takiej funkcjonalności - pobierania do obliczeń na mapie numerów punktów z mapy w tle.
W pkt "1" kliknąłem na punk z mapy w tle i nie pobrało. Pkt "2" przypadkowe miejsce na mapie i wsp wskoczyły do tabelki. Nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć o co mi chodzi :/
Pozdrawiam i miłych świąt życzę

- Załączniki
-
- test.jpg (87.64 KiB) Przejrzano 9163 razy
---
Pozdrawiam
Grzesiek
Pozdrawiam
Grzesiek
Dziękujemy za życzenia i wzajemnie życzę Panu wszystkiego najlepszego z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Pozdrawiam Jurek B.
Czy dałoby się uwzględnić kolor do wydruku dla map w tle? Ewentualnie dorzucić możliwość ustawienia koloru wydruku mapy w tle? Potrzebuję, żeby mapa z tła wydrukowała się w kolorach szarości i chyba nie ma aktualnie "bezinwazyjnej" możliwości takiego druku.
Witam,
Wracając do mojej sprawy to problem jakoś się rozwiązał - albo rozwiązanie przyszło z ostatnią aktualizacją. Linia już "przyczepia" się do pkt mapy w tle, pobierane są pkt do tabeli itd.
Temat uważam za zamknięty
Wszystkiego najlepszego w nowym roku dla całego zespołu jak i forumowiczów
Wracając do mojej sprawy to problem jakoś się rozwiązał - albo rozwiązanie przyszło z ostatnią aktualizacją. Linia już "przyczepia" się do pkt mapy w tle, pobierane są pkt do tabeli itd.
Temat uważam za zamknięty

Wszystkiego najlepszego w nowym roku dla całego zespołu jak i forumowiczów

---
Pozdrawiam
Grzesiek
Pozdrawiam
Grzesiek
Witam. Czy da się ustawić w prosty sposób "mapę w tle" na czarno białą, odcienie szarości...?
Witam, sprawdzimy, ale raczej będzie ciężko, bo wyświetlamy wprost to co jest w bazie, a przy zamianie kolorów może być to dużo wolniej.dancom pisze:Witam. Czy da się ustawić w prosty sposób "mapę w tle" na czarno białą, odcienie szarości...?
Pozdrawiam Jurek B.
.....Udało się 
Brakuje jeszcze takiej opcji, tzn. całkowicie czarnej mapy w tle. Bo teraz przy 100% zaczernienia np. gaz(kolor żółty) jest bardzo blady...

Brakuje jeszcze takiej opcji, tzn. całkowicie czarnej mapy w tle. Bo teraz przy 100% zaczernienia np. gaz(kolor żółty) jest bardzo blady...
Czy chekbox trybu czarnobiałego mapy w tle mógłby pamiętać ostatnio używany stan, albo domyślnie być wyłączony?
Praktycznie nie używam tego trybu gdyż zupełnie znikają z podglądu granice, użytki i przewody wodociągowe.
Przynajmniej gdy używa się szarego tła mapy.
Praktycznie nie używam tego trybu gdyż zupełnie znikają z podglądu granice, użytki i przewody wodociągowe.
Have a nice day
Ok, przekazałem programiście.ariel0-0 pisze:Czy chekbox trybu czarnobiałego mapy w tle mógłby pamiętać ostatnio używany stan, albo domyślnie być wyłączony?
Pozdrawiam Jurek B.
W wersji testowej już to jest zmienione.ariel0-0 pisze:Czy chekbox trybu czarnobiałego mapy w tle mógłby pamiętać ostatnio używany stan, albo domyślnie być wyłączony?
Pozdrawiam Jurek B.
Szybkie pytanko: Jak się obecnie podgrywa mapę w tle? W liście projektów mam tylko Warstwy i Archiwizacja?
Tak jak zawsze - czyli przez Legendę - okno projektów zostało poprawione - tam nie powinno było być nigdy tej funkcji.zwierz84 pisze:Szybkie pytanko: Jak się obecnie podgrywa mapę w tle? W liście projektów mam tylko Warstwy i Archiwizacja?
Pozdrawiam Jurek B.
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Faktycznie ta funkcja była tam uciążliwa 

Może ktoś podpowiedzieć, dlaczego tak się dzieje ?
https://www.youtube.com/watch?v=0k6XQ5M ... tu.be&hd=1
Sprawę załatwia wyłączenie wybieralności tej mapy w tle, problem w tym, że ja chce by przyciąganie do tych punktów działało.
https://www.youtube.com/watch?v=0k6XQ5M ... tu.be&hd=1
Sprawę załatwia wyłączenie wybieralności tej mapy w tle, problem w tym, że ja chce by przyciąganie do tych punktów działało.
Wygląda jakby mapa, którą podpina Pan w tle (lub ta, na której Pan pracuje) nie miała pól data_utworzenia i data_modyfikacji.
Proszę sprawdzić w Opcje -> Parametry programu, czy ma Pan zaznaczone obie opcje jak na screenie.
Proszę sprawdzić w Opcje -> Parametry programu, czy ma Pan zaznaczone obie opcje jak na screenie.
- Załączniki
-
- Przechwytywanie.PNG (30.09 KiB) Przejrzano 7756 razy
Nie miałem tych pól włączonych, bo mi przeszkadzały w tabelach i powodowały wysypywanie tabel szczególnie przy wczytywaniu starszych. Szczerze to wolałbym dalej tego nie robić, ale jeśli jednak muszę to przetestuję zgodnie z Pani zaleceniem. Rozumiem że innej możliwości, wyeliminowania tego błędu nie ma ?trazja pisze:Wygląda jakby mapa, którą podpina Pan w tle (lub ta, na której Pan pracuje) nie miała pól data_utworzenia i data_modyfikacji.
Przy włączonych opcjach z datami i przy wczytywaniu starszych tabel można zawsze ignorować pytanie czy dodać pole data, natomiast wówczas naraża się Pan na błędy w działaniu programu gdy tych dat nie będzie.MarekOtt pisze:Nie miałem tych pól włączonych, bo mi przeszkadzały w tabelach i powodowały wysypywanie tabel szczególnie przy wczytywaniu starszych. Szczerze to wolałbym dalej tego nie robić, ale jeśli jednak muszę to przetestuję zgodnie z Pani zaleceniem. Rozumiem że innej możliwości, wyeliminowania tego błędu nie ma ?trazja pisze:Wygląda jakby mapa, którą podpina Pan w tle (lub ta, na której Pan pracuje) nie miała pól data_utworzenia i data_modyfikacji.
Jeśli zaś ma Pan taki projekt gdzie po dodaniu daty są jakieś problemy to proszę go przysłać (ale musi być to projekt przed dodaniem daty) - sprawdzimy, chociaż podejrzewam, że błędy mogą wynikać z braku np. uprawnień do folderu.
Pozdrawiam Jurek B.
Czy można by było dodać, zapamiętywanie ostatnio wybranej wartości przeźroczystości mapy w tle. Aktualnie po każdym wczytaniu jest ustawiona wartość 25%, co powoduje że trzeba to zmieniać do własnej wartości.