Hurtem 3 sprawy:
1. Czy jest możliwość ustawienia na stałe błędu "m0"? U mnie przy każdym nowym zadaniu znika a nie znalazłem opcji w ustawieniach aby wartość była domyślna. Niwelator zazwyczaj używa się ten sam więc i ten parametr nieczęsto się zmienia.
Jak to nie jest jakieś moje niedopatrzenie to wnioskuję o wprowadzenie takiej stałej domyślnej wartości.
2. Także za każdym razem muszę zmieniać dokładność zapisu odczytów z dziesiętnych milimetra na pełne milimetry. Program uparciuch nie chce zapamiętać moich przyzwyczajeń a mi się nie podobają te przecinki i zera po nich.
3. Po którejś z poprzednich aktualizacji w oknie niwelacji jest błąd rozmieszczenia ikon i pionowej kreseczki oddzielającej.
1. Czy jest możliwość ustawienia na stałe błędu "m0"? U mnie przy każdym nowym zadaniu znika a nie znalazłem opcji w ustawieniach aby wartość była domyślna. Niwelator zazwyczaj używa się ten sam więc i ten parametr nieczęsto się zmienia.
Jak to nie jest jakieś moje niedopatrzenie to wnioskuję o wprowadzenie takiej stałej domyślnej wartości.
Ok to warto wprowadzić.
2. Także za każdym razem muszę zmieniać dokładność zapisu odczytów z dziesiętnych milimetra na pełne milimetry. Program uparciuch nie chce zapamiętać moich przyzwyczajeń a mi się nie podobają te przecinki i zera po nich.
Tu u mnie program pamięta tylko ostatnio ustaloną dokładność, więc po zmianie z 0.1mm na 1mm i ponownym otwarciu modułu mam 1mm. Być może chodzi Panu o taki przypadek gdy ustalił Pan dokładność na 0.1mm i zapisał tak zadanie niwelacji - wtedy przy jego wczytaniu zostanie ustawiona taka dokładność przy jakiej było zapisane.
3. Po którejś z poprzednich aktualizacji w oknie niwelacji jest błąd rozmieszczenia ikon i pionowej kreseczki oddzielającej.
Na dobrą sprawę wprowadzony przykład to nie ciąg wiszący ! Proszę zmienić na dole typ ciągu i wykonać obliczenia. Ewentualnie skasować drugi odczyt na punkt 8 i wykonać obliczenia - wtedy to będzie ciąg wiszący.
FaFaL pisze:Na dobrą sprawę wprowadzony przykład to nie ciąg wiszący ! Proszę zmienić na dole typ ciągu i wykonać obliczenia. Ewentualnie skasować drugi odczyt na punkt 8 i wykonać obliczenia - wtedy to będzie ciąg wiszący.
Faktycznie , źle oznaczyłem punkty. Problem jednak jest. Nowe przykłady podają dwa ciągi, z tym że jeden jest krótszy i obliczenia się nie sprawdzają, Dłuższy wylicza prawidłowo.
Witam!
Zauważyłem usterkę w module niwelacji, przy łączeniu zadań niwelacyjnych program gubi losowo w łączonych zadaniach obserwacje punktów pośrednich.
Witam!
Dodam jeszcze po dokładniejszej obserwacji problemu z niwelacją, że obserwacje pośrednie z dołączanego zadania są umieszczane
w pierwszym zadaniu , niezależnie czy jest tam obserwacja pośrednia lub wstecz i przód.
Dzień dobry,
to proponuję wysłać nam próbkę takich zadań niwelacji do łączenia, tych w których gubione są obserwacje pośrednie. U nas przy sprawdzaniu takich rzeczy na własnych danych, to najczęściej złośliwie program działa poprawnie.
Wysyłkę proszę zrobić na jm małpa xgeo.pl
Jacek
PrzemekN pisze:Witam!
Dodam jeszcze po dokładniejszej obserwacji problemu z niwelacją, że obserwacje pośrednie z dołączanego zadania są umieszczane
w pierwszym zadaniu , niezależnie czy jest tam obserwacja pośrednia lub wstecz i przód.
Proszę pobrać wersję testową - powinno być już ok.
MarekOtt pisze: ↑28 mar 2020, 21:48
Czy można by było w dzienniku niwelacji poprawić ustawić tak, by po najechaniu "zaznaczeniem" na dowolną komórkę, klawisz DELETE kasował by wartość.
Można dodać do modułu niwelacja wstawienie na mapie wirualnych stanowisk, program liczyłby z minimum 2 punktów i długości wcięcie i w przybliżeniu wstawiłby na mapie punkt z @ jako miejsce niwelatora.
darex pisze: ↑04 sie 2024, 14:19
Można dodać do modułu niwelacja wstawienie na mapie wirualnych stanowisk, program liczyłby z minimum 2 punktów i długości wcięcie i w przybliżeniu wstawiłby na mapie punkt z @ jako miejsce niwelatora.
Fajny pomysł, ale raczej ze względu na to co mamy w planach do zrobienia, czasu programiści nie znajdą.
Zadanie dobre dla studenta geoinformatyki - prosty programik, może nawet jako wtyczka do C-GEO, albo odrębna aplikacja dająca w wyniku plik txt ze współrzędnymi na podstawi współrzędnych reperów.