Ave
Po narysowaniu powiedzmy przewodu gazowego nie wyskakuje mi okno do wpisywania atrybutów, tylko okno wstawiania tekstu.
Czegoś mi brakuje, lub trzeba włączyć jakąś opję, lub coś przeinstalować, lub dokupić jakiś moduł?
EDYTOR MAPY OBIEKTOWEJ OKNO ATRYBUTÓW
EDYTOR MAPY OBIEKTOWEJ OKNO ATRYBUTÓW
- Załączniki
-
- Przechwytywanie.PNG (155.07 KiB) Przejrzano 5289 razy
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Andrzej Maciejczek
Re: EDYTOR MAPY OBIEKTOWEJ OKNO ATRYBUTÓW
Proszę sprawdzić, czy w menu Opcje -> Parametry programu, zakładka Mapa ma Pan włączoną opcję "Wyświetlaj okienko do wpisania danych po narysowaniu obiektów".
Jeśli woli Pan, aby etykiety wstawiały się automatycznie zamiast wstawiać je ręcznie z okna to proszę w samym Edytorze mapy obiektowej wejść w ikonę trzech kropek [...] -> Etykietowanie -> Wstaw automatycznie.
Jeśli woli Pan, aby etykiety wstawiały się automatycznie zamiast wstawiać je ręcznie z okna to proszę w samym Edytorze mapy obiektowej wejść w ikonę trzech kropek [...] -> Etykietowanie -> Wstaw automatycznie.
Problem w zasadzie identyczny - z tą (być może) różnicą, że posiadam póki co wersję cgeo 8.12.6.12. Nijak nie mogę wywołać okna z atrtybutami, tylko okno z tekstem, nawet stosując przedstawione wyżej porady. Czy to może być spowodowane wersją aktualizacji czy szukać problemu gdzieś indziej?
Być może nie została założona mapa z szablonem Mapa_Zasadnicza_2015.zmp - (powstają wówczas właściwe bazy danych) - wtedy przy kartowaniu z edytora mapy obiektowej wyświetlą się atrybuty obiektu. Ważne też by wybrać zestaw kodów Mapa Zasadnicza 2015.
Pozdrawiam Jurek B.
Bingo! Zestaw kodów miałem tak ustawiony ale nie pomyślałem o konieczności szablonu, nie miałem żadnego wybranego.