Okienko szybkiego tekstu

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
mario15629
___
___

Okienko szybkiego tekstu

Post autor: mario15629 »

Po ostatniej aktualizacji chyba cos się stało z okienkiem do wpisywania tekstu. Kiedy jest włączone i widoczne na mapie nie można wybrać żadnego obiektu na mapie.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Re: Okienko szybkiego tekstu

Post autor: Jurek B. »

U mnie się wybierają wskazywane wówczas obiekty. Proszę sprawdzić czy na pewno są wybieralne warstwy wskazywanych obiektów, ewentualnie proszę o kontakt w poniedziałek - sprawdzę online.
Pozdrawiam Jurek B.
mario15629
___
___

Post autor: mario15629 »

Są wybieralne ponieważ jak wyłacze okienko to moge normalnie wskazac obiekt.

W pon sie skontaktuję, pzdr
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP

Post autor: MarekOtt »

Zauważyłem, że po zmianie skrótu do usuwania napisów (CTRL + DEL) nie działa to usuwanie przy włączonym oknie szybkiego tekstu. Wcześniej działało, więc myślę że to małe przeoczenie.
kouczan
____
____

Post autor: kouczan »

Potwierdzam. U mnie również nie działa zaznaczanie obiektów przy włączonym oknie szybkiego wstawiania tekstu.
Michał
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

MarekOtt pisze: 19 gru 2020, 09:32 Zauważyłem, że po zmianie skrótu do usuwania napisów (CTRL + DEL) nie działa to usuwanie przy włączonym oknie szybkiego tekstu. Wcześniej działało, więc myślę że to małe przeoczenie.
U mnie działa ten skrót, więc proszę jeszcze to potestować, może to coś podobnego do problemów zgłaszanych przez innych dot. wybierania obiektów.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

kouczan pisze: 19 gru 2020, 16:36 Potwierdzam. U mnie również nie działa zaznaczanie obiektów przy włączonym oknie szybkiego wstawiania tekstu.
Michał
Proszę na pewno pobrać aktualną wersję testową, na niej to działa.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

MarekOtt pisze: 19 gru 2020, 09:32 Zauważyłem, że po zmianie skrótu do usuwania napisów (CTRL + DEL) nie działa to usuwanie przy włączonym oknie szybkiego tekstu. Wcześniej działało, więc myślę że to małe przeoczenie.
Ten i wiele innych skrótów są wyłączane podczas aktywnego okna edycji tekstu, ale część powinno się dać włączyć.
Z tym, że CTRL-Del nie będzie i tak działać gdy aktywna jest funkcja "Wstawiaj do edycji kliknięty tekst na mapie" bo ta funkcja przełącza program w tryb edycji tekstu, więc nie może wówczas usuwać obiektów na mapie - służy do usuwania wywołanego z mapy tekstu. Jeśli ta funkcja jest wyłączona, CTRL-Del usuwa wybrane na mapie obiekty przy włączonym oknie szybkiego tekstu.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP

Post autor: MarekOtt »

Jurek B. pisze: 21 gru 2020, 07:46
Ten i wiele innych skrótów są wyłączane podczas aktywnego okna edycji tekstu, ale część powinno się dać włączyć.
Z tym, że CTRL-Del nie będzie i tak działać gdy aktywna jest funkcja "Wstawiaj do edycji kliknięty tekst na mapie" bo ta funkcja przełącza program w tryb edycji tekstu, więc nie może wówczas usuwać obiektów na mapie - służy do usuwania wywołanego z mapy tekstu. Jeśli ta funkcja jest wyłączona, CTRL-Del usuwa wybrane na mapie obiekty przy włączonym oknie szybkiego tekstu.
Panie Jurku rozumiem, ale jednak jest to problem. Przy redakcji mapy, w tym napisów, zawsze mam tą funkcję włączoną, bo jest ona bardzo wygodna i przydatna. Szybka edycja napisu jest tak samo potrzebna, jak szybkie usunięcie napisu (także przy włączonej opcji "wstawiaj do edycji ...") Może jednak udało by się to jakoś zrobić, lub po prostu inaczej rozwiązać.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

W wersji testowej jest to już możliwe - CTRL-Del
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ