C geo- GML problem

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
pomiar
____
____
Posty: 201
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43

C geo- GML problem

Post autor: pomiar »

Witam. Przy eksporcie gmla wyskakuje mi błąd krytyczny :
Błędnie uzupełniony atrybut "liczbaRur". Dla obiektów, których atrybut "obudowa" przyjmuje wartości "ruraOchronna","kanalCiepłowniczy" lub "inna" atrybut "liczbaRur" jest pusty (nie może mieć wartości).
Jeżeli wpisze 1 to wyskakuje ten błąd
Jeżeli usunę wartość bezpośrednio z gml to nie idzie tego zaimporotwać
Jak chce zostawić wartość bez zmian to i tak wpisuje się 0 i błąd się powtarza
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: C geo- GML problem

Post autor: FaFaL »

Czy pod prawym klawiszem myszki (po kliknięciu na dane pole) nie funkcji jego czyszczenia ? Proszę sprawdzić.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
KZibi
____
____
Posty: 199
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: C geo- GML problem

Post autor: KZibi »

pomiar pisze: piątek, 19 marca 2021, 11:33 Witam. Przy eksporcie gmla wyskakuje mi błąd krytyczny :
Błędnie uzupełniony atrybut "liczbaRur". Dla obiektów, których atrybut "obudowa" przyjmuje wartości "ruraOchronna","kanalCiepłowniczy" lub "inna" atrybut "liczbaRur" jest pusty (nie może mieć wartości).
Jeżeli wpisze 1 to wyskakuje ten błąd
Jeżeli usunę wartość bezpośrednio z gml to nie idzie tego zaimporotwać
Jak chce zostawić wartość bez zmian to i tak wpisuje się 0 i błąd się powtarza
Witam
Trzeba wejść do bazy danych i tam usunąć tą wartość.
Pozdrawiam
KZibi
Zbysiu
_____
_____
Posty: 304
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: C geo- GML problem

Post autor: Zbysiu »

A ja walczę z takim problemem: rysuję 3 krawężniki (2 w łuku) i jezdnię opartą na tych samych punktach. Waldacja "wyrzuca" błąd krytyczny z powtarzającymi się punktami w jezdni. Jak patrzę na edytor, to żaden punkt mi się nie powtarza, czy kreślenie łuku może powodować taki błąd ?
Obrazek
Załączniki
Wjazd.png
Wjazd.png (131.42 KiB) Przejrzano 842 razy
Zbysiu
_____
_____
Posty: 304
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: C geo- GML problem

Post autor: Zbysiu »

To będzie sprawka łuku, jak zdefiniowałem obiekty bez łuku, jako łamane, błędy zniknęły.
Asia T.
Team
Team
Posty: 581
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: C geo- GML problem

Post autor: Asia T. »

Dokładnie, te błędy nadmiarowo wyskakują na łukach, ale jeśli wiemy, że jest to błąd na łuku to możemy wyeksportować taką pracę, błąd w ośrodku się nie pojawi.
Zbysiu
_____
_____
Posty: 304
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: C geo- GML problem

Post autor: Zbysiu »

Asia T. pisze: piątek, 16 kwietnia 2021, 11:23 Dokładnie, te błędy nadmiarowo wyskakują na łukach, ale jeśli wiemy, że jest to błąd na łuku to możemy wyeksportować taką pracę, błąd w ośrodku się nie pojawi.
No niestety się pojawił i stąd mój post.
Asia T.
Team
Team
Posty: 581
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: C geo- GML problem

Post autor: Asia T. »

Zbysiu pisze: piątek, 16 kwietnia 2021, 11:48
Asia T. pisze: piątek, 16 kwietnia 2021, 11:23 Dokładnie, te błędy nadmiarowo wyskakują na łukach, ale jeśli wiemy, że jest to błąd na łuku to możemy wyeksportować taką pracę, błąd w ośrodku się nie pojawi.
No niestety się pojawił i stąd mój post.
Powtórzonych punktów? Czy ośrodek pracuje na Turboewidzie?
Zbysiu
_____
_____
Posty: 304
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: C geo- GML problem

Post autor: Zbysiu »

Wega
Asia T.
Team
Team
Posty: 581
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: C geo- GML problem

Post autor: Asia T. »

Zbysiu pisze: piątek, 16 kwietnia 2021, 12:55Wega
Proszę w takim razie przesłać plik gml, projekt cgp oraz protokół z uwagą z urzędu na at@geo.pl . W Geopozie raczej powinni przyjmować łuki bez problemu.
Zbysiu
_____
_____
Posty: 304
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: C geo- GML problem

Post autor: Zbysiu »

Nie zawracałem głowy, bo po zmianie z krzywej na odcinki łamane GML przeszedł weryfikacje.
marcin.k
__
__
Posty: 28
Rejestracja: czwartek, 5 grudnia 2019, 17:46

Re: C geo- GML problem

Post autor: marcin.k »

Proszę o poradę w jaki sposób powinienem modyfikować punkt o określonej wysokości na urządzeniu tak żeby nie tracił relacji do urządzenia (studzienki, włazu itd.) chodzi mi tu o dodanie rzędnej dołu studni na przykład.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7010
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: C geo- GML problem

Post autor: Jurek B. »

marcin.k pisze: czwartek, 6 maja 2021, 09:55 Proszę o poradę w jaki sposób powinienem modyfikować punkt o określonej wysokości na urządzeniu tak żeby nie tracił relacji do urządzenia (studzienki, włazu itd.) chodzi mi tu o dodanie rzędnej dołu studni na przykład.
Tu nie ma ryzyka utraty relacji - wystarczy uzupełnić brakującą wartość - rzędna dołu w oknie bazy danych dla tego punktu wysokościowego.
Pozdrawiam Jurek B.
marcin.k
__
__
Posty: 28
Rejestracja: czwartek, 5 grudnia 2019, 17:46

Re: C geo- GML problem

Post autor: marcin.k »

Jurek B. pisze: czwartek, 6 maja 2021, 10:02
marcin.k pisze: czwartek, 6 maja 2021, 09:55 Proszę o poradę w jaki sposób powinienem modyfikować punkt o określonej wysokości na urządzeniu tak żeby nie tracił relacji do urządzenia (studzienki, włazu itd.) chodzi mi tu o dodanie rzędnej dołu studni na przykład.
Tu nie ma ryzyka utraty relacji - wystarczy uzupełnić brakującą wartość - rzędna dołu w oknie bazy danych dla tego punktu wysokościowego.
Ale musiałbym wyeksportować wtedy punkt o określonej wysokości wraz z urządzeniem(pomimo że go nie modyfikowałem)? Ponieważ zwykle robię tak, że eksportuję tylko obiekty które zmodyfikowałem, usunąłem bądź dodałem.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7010
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: C geo- GML problem

Post autor: Jurek B. »

Ale musiałbym wyeksportować wtedy punkt o określonej wysokości wraz z urządzeniem(pomimo że go nie modyfikowałem)? Ponieważ zwykle robię tak, że eksportuję tylko obiekty które zmodyfikowałem, usunąłem bądź dodałem.
To zależy od tego czy ODGiK przyjmie tylko punkt wysokościowy - niektóre tak sobie życzą, a inne żądają kompletu danych - wtedy albo musi Pan zmodyfikować także urządzenie (wystarczy zmienić dowolny jego atrybut, zatwierdzić modyfikację, potem przywrócić poprzednią wartość tego atrybutu), albo wysłać do GML całość - bez ograniczania datą modyfikacji.
Pozdrawiam Jurek B.
marcin.k
__
__
Posty: 28
Rejestracja: czwartek, 5 grudnia 2019, 17:46

Re: C geo- GML problem

Post autor: marcin.k »

Ponieważ za każdym razem po wyżej wspomnianej modyfikacji ośrodek wytyka mi, że rzędna nie ma relacji do urządzenia.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7010
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: C geo- GML problem

Post autor: Jurek B. »

marcin.k pisze: czwartek, 6 maja 2021, 10:21 Ponieważ za każdym razem po wyżej wspomnianej modyfikacji ośrodek wytyka mi, że rzędna nie ma relacji do urządzenia.
Czyli to ten drugi przypadek - albo zmodyfikować obiekt w którym jest relacja do punktu wysokościowego, albo oddawać całość bez ograniczania datą modyfikacji.
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ