RTF

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
MACIERZ
____
____
Posty: 151
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

RTF

Post autor: MACIERZ »

Czy jest możliwość poprawnego wczytywania pliku rtf ? Niestety bardzo często psuje się formatowanie i jest to denerwujące.
W załącznikach pliki w wordzie i po wczytaniu do cgeo.
MM
Załączniki
Word.jpg
Word.jpg (185.04 KiB) Przejrzano 3349 razy
cgeo.jpg
cgeo.jpg (169.24 KiB) Przejrzano 3349 razy
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2596
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: RTF

Post autor: grzes »

Obawiam się, że nie będzie to nigdy możliwe w 100%. RTF nie jest w pełni zgodny między róznymi programami. Sprawdzę czy są jakieś aktualizacje naszej biblioteki do czytania rtf-ów. Proszę podesłać tą tabelkę zapisaną w Wordzie jako rtf do testów (grzes małpa geo.pl).
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2596
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: RTF

Post autor: grzes »

Dziękuję za plik - odpisałem ale napiszę też tutaj. Może się przyda komuś moja obserwacja, że ewidentnie lepiej wychodzi wklejanie z OpenOffice. Otrzymany plik otworzony w OpenOffice i kopiuj wklej do okna rtf w c-geo działa bez zarzutów.
rtfoo.png
rtfoo.png (17.75 KiB) Przejrzano 3259 razy
pozdrawiam
grzes
MACIERZ
____
____
Posty: 151
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

Re: RTF

Post autor: MACIERZ »

Potwierdzam, z OpenOffice wychodzi dobrze.
MM
marcinn
VIP
VIP
Posty: 741
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: RTF

Post autor: marcinn »

Czy można wprowadzić globalne zapamiętywanie rozmiaru ostatnio otwartego okna RTF? Za każdym razem uruchamia się jako małe okno i trzeba powiększać.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 741
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: RTF

Post autor: marcinn »

Ponawiam prośbę odnośnie rozmiaru okna. Czy można byłoby także wprowadzić powiększanie/pomniejszanie widoku w RTF za pomocą scrolla lub ctrl+scroll?
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2596
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: RTF

Post autor: grzes »

Opcja zapamietania rozmiaru i położenie jest już od dawna - tyle tylko że trzeba ją ręcznie wywołać w "Menu".
Natomiast z tym powiększaniem jest problem - reakcja na kółko myszki jest przechwytywana przez edytor i nie mam już nad nią kontroli.
pozdrawiam
grzes
Aoschin
____
____
Posty: 101
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: RTF

Post autor: Aoschin »

Podepnę się pod temat, bo z RTF'em mam problem.

Pomyślałem, że ułatwię sobie mapy z PP, i będę przez RTF'a (Obiekt Rich Text) w Formularzach .fr3 wstawię tabelkę z działkami podziałowymi.
Tabelkę przygotowałem, rozmiar Obiektu RichText ustawiony taki jak Rozmiar tabelki, ale po umieszczeniu w formularzu tabelka jest deformowana. Jest minimalnie mniejsza.

Przykładowo ustawiam 4 wersy w tabelce
0,6
0,4
0,4
0,6

a rozmiar obiektu na 2,0.
Niestety w efekcie końcowa linia (ani też nic pośredniego) nie nakłada się z końcową linią obiektu.
Wariacja układu jak na obrazku.
obraz_2021-04-22_205238.png
obraz_2021-04-22_205238.png (8.65 KiB) Przejrzano 1048 razy
Próbowałem załatwić to grubością ramki obiektu RichText, ale wszystko ponad 2 wygląda tragicznie, a i to nieraz nie wystarcza...
W załączeniu przykładowa tabelka i obiekt RichText w formularzu .fr3

PS. Próbowałem także wykorzystać opcję Subreport, ale to w ogóle nie działa.
Załączniki
tabelka.zip
(3.46 KiB) Pobrany 16 razy
Pozdrawiam
Ao
Aoschin
____
____
Posty: 101
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: RTF

Post autor: Aoschin »

Wiem, że można by ustawiać za każdym razem nieregularną wysokość obiektu RichText, ale to mi się nieco mija z celem uproszczenia edycji
Pozdrawiam
Ao
Aoschin
____
____
Posty: 101
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: RTF

Post autor: Aoschin »

Aoschin pisze: czwartek, 22 kwietnia 2021, 20:58 Podepnę się pod temat, bo z RTF'em mam problem.

Pomyślałem, że ułatwię sobie mapy z PP, i będę przez RTF'a (Obiekt Rich Text) w Formularzach .fr3 wstawię tabelkę z działkami podziałowymi.
Tabelkę przygotowałem, rozmiar Obiektu RichText ustawiony taki jak Rozmiar tabelki, ale po umieszczeniu w formularzu tabelka jest deformowana. Jest minimalnie mniejsza.

Przykładowo ustawiam 4 wersy w tabelce
0,6
0,4
0,4
0,6

a rozmiar obiektu na 2,0.
Niestety w efekcie końcowa linia (ani też nic pośredniego) nie nakłada się z końcową linią obiektu.
Wariacja układu jak na obrazku.
obraz_2021-04-22_205238.png
Próbowałem załatwić to grubością ramki obiektu RichText, ale wszystko ponad 2 wygląda tragicznie, a i to nieraz nie wystarcza...
W załączeniu przykładowa tabelka i obiekt RichText w formularzu .fr3

PS. Próbowałem także wykorzystać opcję Subreport, ale to w ogóle nie działa.
Aoschin pisze: czwartek, 22 kwietnia 2021, 21:00 Wiem, że można by ustawiać za każdym razem nieregularną wysokość obiektu RichText, ale to mi się nieco mija z celem uproszczenia edycji
Temat nieaktualny, ogarnąłem rozwiązanie pomijając format .rtf
Pozdrawiam
Ao
ODPOWIEDZ