RTF

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
MACIERZ
____
____
Posty: 151
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

RTF

Post autor: MACIERZ »

Czy jest możliwość poprawnego wczytywania pliku rtf ? Niestety bardzo często psuje się formatowanie i jest to denerwujące.
W załącznikach pliki w wordzie i po wczytaniu do cgeo.
MM
Załączniki
Word.jpg
Word.jpg (185.04 KiB) Przejrzano 4170 razy
cgeo.jpg
cgeo.jpg (169.24 KiB) Przejrzano 4170 razy
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2611
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: RTF

Post autor: grzes »

Obawiam się, że nie będzie to nigdy możliwe w 100%. RTF nie jest w pełni zgodny między róznymi programami. Sprawdzę czy są jakieś aktualizacje naszej biblioteki do czytania rtf-ów. Proszę podesłać tą tabelkę zapisaną w Wordzie jako rtf do testów (grzes małpa geo.pl).
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2611
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: RTF

Post autor: grzes »

Dziękuję za plik - odpisałem ale napiszę też tutaj. Może się przyda komuś moja obserwacja, że ewidentnie lepiej wychodzi wklejanie z OpenOffice. Otrzymany plik otworzony w OpenOffice i kopiuj wklej do okna rtf w c-geo działa bez zarzutów.
rtfoo.png
rtfoo.png (17.75 KiB) Przejrzano 4080 razy
pozdrawiam
grzes
MACIERZ
____
____
Posty: 151
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

Re: RTF

Post autor: MACIERZ »

Potwierdzam, z OpenOffice wychodzi dobrze.
MM
marcinn
VIP
VIP
Posty: 754
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: RTF

Post autor: marcinn »

Czy można wprowadzić globalne zapamiętywanie rozmiaru ostatnio otwartego okna RTF? Za każdym razem uruchamia się jako małe okno i trzeba powiększać.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 754
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: RTF

Post autor: marcinn »

Ponawiam prośbę odnośnie rozmiaru okna. Czy można byłoby także wprowadzić powiększanie/pomniejszanie widoku w RTF za pomocą scrolla lub ctrl+scroll?
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2611
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: RTF

Post autor: grzes »

Opcja zapamietania rozmiaru i położenie jest już od dawna - tyle tylko że trzeba ją ręcznie wywołać w "Menu".
Natomiast z tym powiększaniem jest problem - reakcja na kółko myszki jest przechwytywana przez edytor i nie mam już nad nią kontroli.
pozdrawiam
grzes
Aoschin
____
____
Posty: 128
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: RTF

Post autor: Aoschin »

Podepnę się pod temat, bo z RTF'em mam problem.

Pomyślałem, że ułatwię sobie mapy z PP, i będę przez RTF'a (Obiekt Rich Text) w Formularzach .fr3 wstawię tabelkę z działkami podziałowymi.
Tabelkę przygotowałem, rozmiar Obiektu RichText ustawiony taki jak Rozmiar tabelki, ale po umieszczeniu w formularzu tabelka jest deformowana. Jest minimalnie mniejsza.

Przykładowo ustawiam 4 wersy w tabelce
0,6
0,4
0,4
0,6

a rozmiar obiektu na 2,0.
Niestety w efekcie końcowa linia (ani też nic pośredniego) nie nakłada się z końcową linią obiektu.
Wariacja układu jak na obrazku.
obraz_2021-04-22_205238.png
obraz_2021-04-22_205238.png (8.65 KiB) Przejrzano 1869 razy
Próbowałem załatwić to grubością ramki obiektu RichText, ale wszystko ponad 2 wygląda tragicznie, a i to nieraz nie wystarcza...
W załączeniu przykładowa tabelka i obiekt RichText w formularzu .fr3

PS. Próbowałem także wykorzystać opcję Subreport, ale to w ogóle nie działa.
Załączniki
tabelka.zip
(3.46 KiB) Pobrany 71 razy
Pozdrawiam
Ao
Aoschin
____
____
Posty: 128
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: RTF

Post autor: Aoschin »

Wiem, że można by ustawiać za każdym razem nieregularną wysokość obiektu RichText, ale to mi się nieco mija z celem uproszczenia edycji
Pozdrawiam
Ao
Aoschin
____
____
Posty: 128
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: RTF

Post autor: Aoschin »

Aoschin pisze: czwartek, 22 kwietnia 2021, 20:58 Podepnę się pod temat, bo z RTF'em mam problem.

Pomyślałem, że ułatwię sobie mapy z PP, i będę przez RTF'a (Obiekt Rich Text) w Formularzach .fr3 wstawię tabelkę z działkami podziałowymi.
Tabelkę przygotowałem, rozmiar Obiektu RichText ustawiony taki jak Rozmiar tabelki, ale po umieszczeniu w formularzu tabelka jest deformowana. Jest minimalnie mniejsza.

Przykładowo ustawiam 4 wersy w tabelce
0,6
0,4
0,4
0,6

a rozmiar obiektu na 2,0.
Niestety w efekcie końcowa linia (ani też nic pośredniego) nie nakłada się z końcową linią obiektu.
Wariacja układu jak na obrazku.
obraz_2021-04-22_205238.png
Próbowałem załatwić to grubością ramki obiektu RichText, ale wszystko ponad 2 wygląda tragicznie, a i to nieraz nie wystarcza...
W załączeniu przykładowa tabelka i obiekt RichText w formularzu .fr3

PS. Próbowałem także wykorzystać opcję Subreport, ale to w ogóle nie działa.
Aoschin pisze: czwartek, 22 kwietnia 2021, 21:00 Wiem, że można by ustawiać za każdym razem nieregularną wysokość obiektu RichText, ale to mi się nieco mija z celem uproszczenia edycji
Temat nieaktualny, ogarnąłem rozwiązanie pomijając format .rtf
Pozdrawiam
Ao
marcinn
VIP
VIP
Posty: 754
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: RTF

Post autor: marcinn »

Czy jest możliwość dodania do wstawiania RTF opcji manipulacji wstawioną grafiką jak w wordzie (za tekstem, przed tekstem), żeby dało się dowolnie umieścić wstawiony obraz? Aktualnie wstawianie grafiki jest bardzo ograniczone. I przy okazji, żeby działała też ta funkcja w szablonach "tekstu formatowanego"
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7049
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: RTF

Post autor: Jurek B. »

marcinn pisze: wtorek, 8 czerwca 2021, 13:23 Czy jest możliwość dodania do wstawiania RTF opcji manipulacji wstawioną grafiką jak w wordzie (za tekstem, przed tekstem), żeby dało się dowolnie umieścić wstawiony obraz? Aktualnie wstawianie grafiki jest bardzo ograniczone. I przy okazji, żeby działała też ta funkcja w szablonach "tekstu formatowanego"
Programista mógł zrobić tylko tyle, że pod prawym klawiszem myszki w oknie edytora RTF na wybranym rysunku dodał opcje: "bez opływania tekstu" i "opływanie tekstu" - to zmienia jego położenie względem grafiki:
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (40.97 KiB) Przejrzano 442 razy
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 754
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: RTF

Post autor: marcinn »

Nie da rady, żeby obraz pojawiał się przed tekstem i umieszony w dowolnym miejscu nie zmieniał położenia tekstu? Nowa opcja jest ok, ale nie działa tak dobrze, jak funkcja "przed tekstem". Jeszcze jedna prośba- nowa funkcja nie jest dostępna w szablonach RTF- można ją tam dorzucić?
Czy da się dodać możliwość edycji wysokości wiersza? Dla kolumn da się ustawić szerokość, a dla wierszy nie. Fajnie gdyby pod PPM dało się też wpisać wartość szerokości/wysokości dla kolumny/wiersza. Przydałaby się także możliwość edycji szerokości kolumny dla każdego wiersza z osobna
ODPOWIEDZ