C geo gml relacja do obudowy przewodu a nie do przewodu

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
pomiar
____
____
Posty: 239
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

C geo gml relacja do obudowy przewodu a nie do przewodu

Post autor: pomiar »

Witam , jak w temacie mam uwage w PODGIK że relację pkt wysokościowych mam mieć do ruru ochronnej a nie do przewodu. Można gdzieś to zaznaczyć ?
Asia T.
Team
Team
Posty: 593
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: C geo gml relacja do obudowy przewodu a nie do przewodu

Post autor: Asia T. »

pomiar pisze: poniedziałek, 19 lipca 2021, 13:58 Witam , jak w temacie mam uwage w PODGIK że relację pkt wysokościowych mam mieć do ruru ochronnej a nie do przewodu. Można gdzieś to zaznaczyć ?
Witam,
tak - w edytorze mapy obiektowej -> ikona [...] - > Domyślne relacje punktu wysokościowego GESUT -> zmiana na "obudowę" . Wystarczy zmienić i wykonać ponownie eksport.
obraz_2021-07-19_143501.png
obraz_2021-07-19_143501.png (16.31 KiB) Przejrzano 473 razy
pomiar
____
____
Posty: 239
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Re: C geo gml relacja do obudowy przewodu a nie do przewodu

Post autor: pomiar »

Super, dziękuję bardzo
pomiar
____
____
Posty: 239
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Re: C geo gml relacja do obudowy przewodu a nie do przewodu

Post autor: pomiar »

jeszcze jedno pytanie, w momencie dodawania pkt o określonej wysokości na przewodzie kanalizacyjnym wpisujemy tą wysokość jako góra czy dół ?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7157
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: C geo gml relacja do obudowy przewodu a nie do przewodu

Post autor: Jurek B. »

Zgodnie z przepisami - jako rzędna góry.
Pozdrawiam Jurek B.
PrzemysławK
__
__
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 7 lutego 2017, 22:03

Re: C geo gml relacja do obudowy przewodu a nie do przewodu

Post autor: PrzemysławK »

Czy jest możliwość ustawienia aby tak jak przed aktualizacją domyślną relacją była obudowa przewodu lub żeby program stale zapamiętywał wybraną wartość?
Przy tworzeniu nowego projektu program za każdym razem ustawia relację do przewodu.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7157
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: C geo gml relacja do obudowy przewodu a nie do przewodu

Post autor: Jurek B. »

Od początku tej funkcjonalności domyślna relacja punktów jest dla przewodu, ale programista może wprowadzić zapamiętywanie tej opcji globalnie. Co prawda to może też powodować problemy gdy opracowuje się dane dla ODGiK, które mają różne wymagania w tym względzie - bo trzeba będzie pamiętać o zmianie ustawień.
Pozdrawiam Jurek B.
Asia T.
Team
Team
Posty: 593
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: C geo gml relacja do obudowy przewodu a nie do przewodu

Post autor: Asia T. »

W wersji testowej programu C-GEO jest już dodane zapamiętywanie tej funkcji. Test do pobrania tutaj: https://softline.geo.pl/test/cgeo8.exe
ODPOWIEDZ