C geo -zaznaczanie w bazie

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
pomiar
____
____
Posty: 239
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

C geo -zaznaczanie w bazie

Post autor: pomiar »

Witam, mam taki o to problem. Mam zacząć badać zrd dla punktów granicznych. Robię więc tak:
Wzdłuż linii wyznaczam bufor 3 metry ,a nastepnie robie przecięcie obiektu z warstwą.
Problem w tym ,że jak zrobie przecięcie z działką to zaznaczają mi się w bazie działki z wszystkimi pkt granicznymi a nie to mnie interesuje.
Próbowałem opcją zaznacz pkt w środku zakresu ale wtedy pkt graniczny który wychodzi po za bufor ale jest końcówką linii granicznej którą muszę ustalić nie zaznacza się.
Jakieś porady żeby zaznaczyć hurtem pkt graniczne wewnątrz bufora oraz te które kończą linie która przecina się z buforem ?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7158
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: C geo -zaznaczanie w bazie

Post autor: Jurek B. »

Witam, można to zrobić w kilku krokach:
1. Zmienić typ warstwy działek na zwykły (prawy klawisz myszki w legendzie) i wyłączyć z widoczności wszystkie warstwy poza warstwą działek, punktów granicznych i warstwy z buforem
2. Zaznaczyć buforem funkcją "Przecięcie warstwy obiektem" te działki, które pozostają w jego oddziaływaniu
3. W bazie działek zrobić z tego zaznaczenie odwrotne by zaznaczyć działki pozostałe i je usunąć
4. Na mapie przez wskazanie myszką zakresu zaznaczyć wszystkie pozostałe działki i prawym klawiszem myszki rozbić je na odcinki (Obiekt-Rozbij na odcinki)
5. Funkcją "Przecięcie warstwy obiektem" zaznaczyć te odcinki granic, które są w zakresie bufora
6. W bazie odcinków granic, w menu - Zaznaczone obiekty- wybrać: Zaznacz w tabeli punkty obiektów
Zostaną w ten sposób wybrane punkty na odcinkach granic przecinanych przez bufor.
Tu jeszcze filmik, który to przedstawia:
[flash=][/flash]
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 lipca 2021, 08:43 przez Jurek B., łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
____
____
Posty: 239
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Re: C geo -zaznaczanie w bazie

Post autor: pomiar »

Trochę kręta droga ale efekt finalny jest :D - Dziękuję bardzo
pomiar
____
____
Posty: 239
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Re: C geo -zaznaczanie w bazie

Post autor: pomiar »

Mam jeszcze jedno pytanie. Dostaje gml z podgik gdzie daty utworzenia i modyfikacji są już nadane. W opcjach mam zaznaczone modyfikacja gemoetrii modyfikuje obiekt a i tak nie tworzą się nowe daty modyfikacji. Przy zmianie jakiegoś parametru data się uaktualnia.
Druga sprawa - zaczynam robić mapy porównania na podstawie daty modyfikacji i tutaj moje pytanie czy istnieje możliwość ,żeby na rysunku była stara i nowa geometria np. zmieniam przebieg ogrodzenia i od daty modyfikacji zaznaczam go na czerwono , ale chce żeby na mapie porównania był stary przebieg ogrodzenia.
Asia T.
Team
Team
Posty: 593
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: C geo -zaznaczanie w bazie

Post autor: Asia T. »

pomiar pisze: środa, 21 lipca 2021, 12:41 Mam jeszcze jedno pytanie. Dostaje gml z podgik gdzie daty utworzenia i modyfikacji są już nadane. W opcjach mam zaznaczone modyfikacja gemoetrii modyfikuje obiekt a i tak nie tworzą się nowe daty modyfikacji. Przy zmianie jakiegoś parametru data się uaktualnia.
Druga sprawa - zaczynam robić mapy porównania na podstawie daty modyfikacji i tutaj moje pytanie czy istnieje możliwość ,żeby na rysunku była stara i nowa geometria np. zmieniam przebieg ogrodzenia i od daty modyfikacji zaznaczam go na czerwono , ale chce żeby na mapie porównania był stary przebieg ogrodzenia.
Dzień dobry,
Ad.1 - daty uaktualnią się po eksporcie, więc jeśli są one potrzebne Panu do oznaczania do mapy porównania proszę wykonać eksport lub walidację - daty zostaną uatkualnione.
Ad.2 - w tej chwili pokazanie na jednym rysunku stanu starego i nowego możemy uzyskać poprzez podegranie do nowej mapy oryginalnego pliku gml z ośrodka i doczytania go do naszej mapy jako mapa w tle. Ustawiamy jej kolor na 100% czarny i widzimy już przebieg starego ogrodzenia do wykreślenia.
pomiar
____
____
Posty: 239
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Re: C geo -zaznaczanie w bazie

Post autor: pomiar »

Dziękuję za odpowiedź, a nie można było by dodać by po zmianie geometrii odrazy zmieniała się data modyfikacji ?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7158
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: C geo -zaznaczanie w bazie

Post autor: Jurek B. »

Programista sprawdzi czy da się to szybko zrobić, jeśli nie, to będzie w najbliższej aktualizacji.
Jeśli napisałby Pan do czego chciałby Pan wykorzystać tą datę, może podpowiemy jeszcze inny sposób.
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
____
____
Posty: 239
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Re: C geo -zaznaczanie w bazie

Post autor: pomiar »

Głównie do szkicu i mapy porównania. Modyfikuje gmla i później chcę wyeksportować tylko obiekty od pewnej daty a jak zmodyfikuje tylko geometrie to nie zmienia się data modyfikacji
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7158
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: C geo -zaznaczanie w bazie

Post autor: Jurek B. »

Ok, te obiekty trafią do GML - po to została wprowadzona opcja modyfikacji obiektu przy zmianie jego geometrii. Proszę to sobie sprawdzić
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (138.7 KiB) Przejrzano 701 razy
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
____
____
Posty: 239
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Re: C geo -zaznaczanie w bazie

Post autor: pomiar »

Tak tak, tylko chodzi o to ze data modyfikacji jest zmieniana dopiero po eksporcie a ja chce żeby była zmieniana odrazu i żebym mógł wtedy wybrać obiekty po dacie modyfikacji
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7158
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: C geo -zaznaczanie w bazie

Post autor: Jurek B. »

Ależ do eksportu te nowe wersje obiektu są i tak wybierane (jest jeszcze inne kryterium).
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
____
____
Posty: 239
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Re: C geo -zaznaczanie w bazie

Post autor: pomiar »

Nie wiem czy się dobrze rozumiemy czy u mnie coś nie działa ale jak zmienię geometrię to nie zmienia się odrazu data modyfikacji i jak chce zaznaczyć obiekty w bazie po jakiejś dacie to te obiekty się nie zaznaczają ( wiem za jak wyeksportuje gmla to się zmienia ale chodzi tu o działanie na danej tabeli )
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7158
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: C geo -zaznaczanie w bazie

Post autor: Jurek B. »

Ok, czyli zależy Panu tylko na zaznaczaniu zmodyfikowanych, nie na ich eksporcie. W takim razie te obiekty o zmodyfikowanej geometrii rzeczywiście nie mogą być zaznaczone zanim nie wykona się eksportu. Programista spróbuje zrobić tak, by również przed eksportem można je było zaznaczać.
Pozdrawiam Jurek B.
pomiar
____
____
Posty: 239
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Re: C geo -zaznaczanie w bazie

Post autor: pomiar »

Super, bardzo dziękuję
ODPOWIEDZ