kalibracja rastra
kalibracja rastra
przy próbie kalibracji wielomianowej nie następuje utworzenie rastra skalibrowanego. Pojawia się komunikat
jak może być przyczyna? Za dużo punktów wpasowania?Re: kalibracja rastra
Hmmm, raczej gdy jest błąd w dostępie do pliku. Można spróbować wskazać inne miejsce na dysku albo inna nazwę pliku. Proszę podesłać plik tif wraz z zadaniem kalibracji to sprawdzimy u siebie.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Re: kalibracja rastra
Myślę, że to jednak kwestia wielkości. Pozostałe z mniejszą ilością punktów wpasowania skalibrowały się bez problemu. Przeniesienie do innego katalogu nie pomogło. Prześlę TIF, TWF i KAL ale na jaki adres?
Poszło w odpowiedzi na priv. Sprawdzimy, ale może faktycznie jest tu limit na ilość znaków. Tak na szybko możliwym rozwiązaniem jest kalibracja na skróconych współrzędnych (odjęcie 3 początkowych cyfr), a później taki raster można tylko przesunąć o tą odciętą wartość (zmiana dwóch linijek w pliku TFW).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Dziękuję. Dane poszły.
Sprawdziłem na współrzędnych skróconych (o dwie cyfry) i policzyło się. Jest to więc kwestia jakiejś bariery obliczenia.
Wygląda, że gdy jest powyżej 200 pkt wpasowania to pojawia się problem.
Jeszcze jedna uwaga/pytanie. Tak skalibrowanym rastrom nie mogę zmienić koloru definiując kolor warstwy. Normalnie nie było z tym problemu.
Sprawdziłem na współrzędnych skróconych (o dwie cyfry) i policzyło się. Jest to więc kwestia jakiejś bariery obliczenia.
Wygląda, że gdy jest powyżej 200 pkt wpasowania to pojawia się problem.
Jeszcze jedna uwaga/pytanie. Tak skalibrowanym rastrom nie mogę zmienić koloru definiując kolor warstwy. Normalnie nie było z tym problemu.
To nie problem obliczeniowy, a techniczny biblioteki która dokonuje przekształcenia. Punkty dopasowania wprowadza się przez podanie ciągu znaków i wyglada na to że ten ciąg ma ograniczoną długość. Dlatego rozwiązaniem jest tylko skrócenie wspolrzednych.
Co do kolorów, to rozwiązaniem jest otwarcie takiego rastra np w C-Raster i zapisanie go jako b/w.
Co do kolorów, to rozwiązaniem jest otwarcie takiego rastra np w C-Raster i zapisanie go jako b/w.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Dziękuję za pomoc. Myślę, że taka ilość punktów wpasowania nie występuje często, a skrócenie współrzędnych faktycznie rozwiązuje problem.