Mam problem.
Stworzyłem obiekt "jezdnia" (składający się z około 200 pkt). Czy jest jakaś możliwość, by teraz ją okrawężnikować, a wiec by w krawędzi tej jezdni wstawić krawężnik itp. ?
Czy mogę to zrobić tak, zaznaczam obiekt "jezdnia", następnie kopiuj na BDZ_Kraweznik, następnie klikam w ten kraweżnik i zmieniam kod na krawężnik (notabene nie działa wyszukiwanie w tym oknie po nazwie - trzeba znaleźć na liście), a następnie ustawić atrybuty ?
GML - dublowanie obiektów
Re: GML - dublowanie obiektów
Powinno zadziałać, podczas eksportu istotny jest kod obiektu oraz atrybuty, więc ich poprawne wypełnienie powinno załatwić sprawę. Można wyczyścić ID jeśli przeniosło się ze starego obiektu.MarekOtt pisze: ↑21 cze 2023, 15:10 Mam problem.
Czy mogę to zrobić tak, zaznaczam obiekt "jezdnia", następnie kopiuj na BDZ_Kraweznik, następnie klikam w ten kraweżnik i zmieniam kod na krawężnik (notabene nie działa wyszukiwanie w tym oknie po nazwie - trzeba znaleźć na liście), a następnie ustawić atrybuty ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Przy takim kopiowaniu "na żywca", trzeba pamiętać o zamianie powierzchniowego obiektu jezdnia na liniowy krawężnik - najlepiej w edytorze obiektu usunąć ostatni punkt o numerze takim jak pierwszy punkt, a po zapisie obiektu, już na mapie ewentualnie połączyć ostatni punkt obiektu liniowego z pierwszym.
Przy czym raczej mało prawdopodobne jest by wszystkie krawędzie jezdni były otoczone krawężnikiem.
Jeśli nie ma takiego zamknięcia jezdni w jeden obiekt krawężnik, można skorzystać też z funkcji pokazanej na YT:
Przy czym raczej mało prawdopodobne jest by wszystkie krawędzie jezdni były otoczone krawężnikiem.
Jeśli nie ma takiego zamknięcia jezdni w jeden obiekt krawężnik, można skorzystać też z funkcji pokazanej na YT:
Pozdrawiam Jurek B.
Dziękuję za dobre rady, popróbuję