Szybkie wstawianie tekstu - autonumeracja
Szybkie wstawianie tekstu - autonumeracja
Witam.
Jak w temacie.
Na jakiej zasadzie działa autonumeracja w fiszce (Okienko szybkiego wstawiania tekstu), chciałbym rozpocząć od nr 1 i żeby odpowiednio wstawiał kolejny numer.
Dodam że robię duży szkic niwelacji bez punktów w tabeli.
U mnie nie wstawia i muszę za każdym razem ręcznie wklepywać do okienka.
Posiadam najnowszą wersję c-geo.
Pozdrawiam.
Jak w temacie.
Na jakiej zasadzie działa autonumeracja w fiszce (Okienko szybkiego wstawiania tekstu), chciałbym rozpocząć od nr 1 i żeby odpowiednio wstawiał kolejny numer.
Dodam że robię duży szkic niwelacji bez punktów w tabeli.
U mnie nie wstawia i muszę za każdym razem ręcznie wklepywać do okienka.
Posiadam najnowszą wersję c-geo.
Pozdrawiam.
Re: Szybkie wstawianie tekstu - autonumeracja
Witam, u mnie działa to poprawnie: wpisuję pierwszą liczbę w okienku, wciskam ikonkę "1234", potem ikonkę "Wstaw", klikam na mapę, wstawia się pierwsza liczba, przy kursorze mam już liczbę o 1 większą od poprzedniej:
- Załączniki
-
- Przechwytywanie.JPG (16.85 KiB) Przejrzano 5918 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Witam.
Dziękuję za odpowiedź.
Faktycznie wstawia (bez odnośników), ale ja cały czas wstawiam z odnośnikami ze względu na zagęszczenie mapy a z odnośnikami już nie wstawia.
Pozdrawiam.
Dziękuję za odpowiedź.
Faktycznie wstawia (bez odnośników), ale ja cały czas wstawiam z odnośnikami ze względu na zagęszczenie mapy a z odnośnikami już nie wstawia.
Pozdrawiam.
Faktycznie, gdy są odnośniki, to autonumeracja jest wyłączana. Zobaczymy czy da się ją uaktywnić.
Pozdrawiam Jurek B.
Czy można by było przy okazji zmienić ikonkę "odnośnik" na wciśnięta przy wybraniu jednej z 4 wersji odnośnika. Aktualnie by podejrzeć czy mamy włączone lub wyłączone odnośnik trzeba kliknąć w ikonkę i sprawdzić gdzie jest haczyk.Jurek B. pisze:W wersji testowej już to działa.
Wiem że detal, ale dla porządku i wygody można by to było uzupełnić.
Pozdrawiam
W wprowadzone do wersji testowej.Czy można by było przy okazji zmienić ikonkę "odnośnik" na wciśnięta przy wybraniu jednej z 4 wersji odnośnika. Aktualnie by podejrzeć czy mamy włączone lub wyłączone odnośnik trzeba kliknąć w ikonkę i sprawdzić gdzie jest haczyk.
Pozdrawiam Jurek B.
Nie działa coś auto numerowanie w przypadku takiego zestawu znaków
92/1, 92/2, 92/3, 92/4, 92/n+1 itp.
Pomocne przy numerowaniu np. działek
Nie wiem być może w takiej formie to nigdy nie działało
Czy to pytanie dotyczy rzeczywiście funkcji szybkiego wstawiania tekstu i to w kontekście numerowania działek?MarekOtt pisze:Nie działa coś auto numerowanie w przypadku takiego zestawu znaków
Jeśli tak, to chyba to ostatnia funkcja w której miałoby sens to robić.
Działki mają swoją bazę danych, w oknie bazy danych jest funkcja nadawania numeracji dla wszystkich/zaznaczonych obiektów - można tam sobie ustalić zasadę autonumeracji dowolnie:
- Załączniki
-
- Przechwytywanie.JPG (43.34 KiB) Przejrzano 5342 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Panie Jurku, niestety (albo stety) w praktyce wygląda to znacznie inaczej. Podczas naszych prac na C-Geo nie zawsze działamy na bazach. Czasami mamy pozakładane projekty na roboczo, które tylko obrazują pomiar, trzeba coś połączyć linią ciągłą, czasami obiektem zamkniętym, nie koniecznie zakładając dla obiektów zamkniętych bazy danych itp. Zwyczajnie nie zawsze jest to potrzebne, mało tego, mógłbym napisać że w większości przypadków kompletnie jest to nie potrzebne .
Przykładem jest praca na rastrach i np. jego digitalizacja (wektoryzacja) na potrzeby projektowe. Tam ważne jest by linia była linią, kabel był kablem, a granica granicą. Kompletnie nie istotne jest to, czy dana działka znajduje się w bazie obiektów czy nie, ważne by byłą na odpowiedniej warstwie. Ważne jest też by byłą dobrze opisana itp.
W moim przypadku bardzo często wykonuję też mapy "hybrydowe". Gdzie na rastrze dorysowuję brakujące linie, tak by treść była odpowiadająca. W tej formie też sporządzam projekty podziału, na rastrze mapy zasadniczej. Na takiej mapie wrysowuję "tylko" linie podziałowe kolorem czerwonym, a następnie każdą taką działkę mam opisać kolejnymi numerami wydzielanych działek, np. 92/3, 92/4, 92/5 itp. Nie ma sensu zakładać obiektów zamkniętych i całej bazy działek, tylko po to by wstawić 10 kolejno po sobie występujących numerów działek. Pomijam już fakt, że graficznie też nie będzie zgody, bo dla mnie ważna jest tylko jedna linia dzieląca obiekt, a nie cała wydzielona działka obiektem zamkniętym (która jest warunkiem by założyć dla mniej bazę).
To taki na szybko przykład, że niestety w praktyce to wygląda całkowicie inaczej. Przynajmniej u przeciętnych Kowalskich Geodetów . Skąd moja propozycja dodania do szybkiego wstawianai tekstu, własnie automatycznego numerowania po ostatnich cyfrach, czyli 92/n , czy też nawet 92/1n, itp.
BTW. I jeszcze historia ostatnio wstawianych tekstów, mogła by być w kolejności ostatnio wstawianych, bo teraz chyba jest trochę chaotycznie.
Przykładem jest praca na rastrach i np. jego digitalizacja (wektoryzacja) na potrzeby projektowe. Tam ważne jest by linia była linią, kabel był kablem, a granica granicą. Kompletnie nie istotne jest to, czy dana działka znajduje się w bazie obiektów czy nie, ważne by byłą na odpowiedniej warstwie. Ważne jest też by byłą dobrze opisana itp.
W moim przypadku bardzo często wykonuję też mapy "hybrydowe". Gdzie na rastrze dorysowuję brakujące linie, tak by treść była odpowiadająca. W tej formie też sporządzam projekty podziału, na rastrze mapy zasadniczej. Na takiej mapie wrysowuję "tylko" linie podziałowe kolorem czerwonym, a następnie każdą taką działkę mam opisać kolejnymi numerami wydzielanych działek, np. 92/3, 92/4, 92/5 itp. Nie ma sensu zakładać obiektów zamkniętych i całej bazy działek, tylko po to by wstawić 10 kolejno po sobie występujących numerów działek. Pomijam już fakt, że graficznie też nie będzie zgody, bo dla mnie ważna jest tylko jedna linia dzieląca obiekt, a nie cała wydzielona działka obiektem zamkniętym (która jest warunkiem by założyć dla mniej bazę).
To taki na szybko przykład, że niestety w praktyce to wygląda całkowicie inaczej. Przynajmniej u przeciętnych Kowalskich Geodetów . Skąd moja propozycja dodania do szybkiego wstawianai tekstu, własnie automatycznego numerowania po ostatnich cyfrach, czyli 92/n , czy też nawet 92/1n, itp.
BTW. I jeszcze historia ostatnio wstawianych tekstów, mogła by być w kolejności ostatnio wstawianych, bo teraz chyba jest trochę chaotycznie.
Ok, rozumiem, jednakże nie mogę tu pomóc - jeśli programista będzie miał czas to doda tą funkcję, jednakże czasu w nadmiarze nie mamy więc nie zagwarantuję szybkiego terminu.
Pozdrawiam Jurek B.
To akurat szybka piłka - dodane w testowejMarekOtt pisze:Skąd moja propozycja dodania do szybkiego wstawianai tekstu, własnie automatycznego numerowania po ostatnich cyfrach, czyli 92/n , czy też nawet 92/1n, itp.
pozdrawiam
grzes
grzes
Zauważyłem, że autonumeracja w oknie szybkiego wstawiania tekstu nie działa, jeżeli jest włączone wyrównanie tekstu do linii. Da się to poprawić?