SWD - neolist - zalaczniki
SWD - neolist - zalaczniki
w opcji tworzenia pliku sterujacego dla Neolist - wysylka masowa (zaznaczone osoby) nastepuje bledne przypisywanie zalacznikow pism (generowanych z modulu SWD).
Przyklad: dla 5pozycji w karcie Adresowanie zanaczono pozycje (podmiot) 2 i 5 tym samym w exelu w kolumnie Wskazanie nazwy pliku PDF winny znalezc sie wygenerowane uprzednio pliki pism 2.pdf i 5.pdf, a program przypisuje kolejno od 1, czyli 1.pdf i 2.pdf.
Przyklad: dla 5pozycji w karcie Adresowanie zanaczono pozycje (podmiot) 2 i 5 tym samym w exelu w kolumnie Wskazanie nazwy pliku PDF winny znalezc sie wygenerowane uprzednio pliki pism 2.pdf i 5.pdf, a program przypisuje kolejno od 1, czyli 1.pdf i 2.pdf.
pozdrawiam Lukasz Zacharczuk
Re: SWD - neolist - zalaczniki
zrobiłem dzisiaj neolist, ale podczas ładowania do envelo wyrzuca błąd- nieobsługiwany format excela, dozwolony format: 97/2000/XP/2003.
Mam najnowszą aktualizację. Otworzyłem plik excela wybrałem opcję zapisz jako (format 97-2003) i podczas zapisu wyskoczyło okno o nieobsługiwanych formatach. Zapisałem ten plik i przesyłka się załadowała. Więc podczas tworzenia przesyłki w module dodawane są jakieś nieobsługiwane w formacie 97-2003 elementy
Mam najnowszą aktualizację. Otworzyłem plik excela wybrałem opcję zapisz jako (format 97-2003) i podczas zapisu wyskoczyło okno o nieobsługiwanych formatach. Zapisałem ten plik i przesyłka się załadowała. Więc podczas tworzenia przesyłki w module dodawane są jakieś nieobsługiwane w formacie 97-2003 elementy
Nieaktualnu jest szablon ktory wykorzystuje modul EGIB. W katalogu do ktorego podam nizej link nalezy podmienic szablon xls pobrany uprzenio ze strony enVelo
c:\ProgramData\Mapa_m6\PP\ plik szablon_neolist.xls
c:\ProgramData\Mapa_m6\PP\ plik szablon_neolist.xls
A może mi Pan podesłać aktualny szablon lub link do niego - coś nie mogę go odnaleźć na tej stronie envelo. Wrzucimy go do instalki.
EDIT: Chyba znalazłem - proszę wypakować (podmienić) do katalogu c:\ProgramData\Mapa_m6\PP\ plik XLS z załącznika
W kolejnej aktualizacji będzie podmieniony.
- Załączniki
-
- szablon_neolist.zip
- (6.54 KiB) Pobrany 67 razy
pozdrawiam
grzes
grzes
A czy jest możliwość (wysyłka masowa), żeby na zwrotkach i kopertach podać identyfikator zgłoszenia?
tak w polu ktore zaznaczylem na Zrzut 2. Nalezy pamietac ze liczba znakow do wykorzystania tylko 20.A czy jest możliwość (wysyłka masowa), żeby na zwrotkach i kopertach podać identyfikator zgłoszenia?
- Załączniki
-
- Zrzut 2.png (21.67 KiB) Przejrzano 4213 razy
-
- Zrzut 1.png (18.03 KiB) Przejrzano 4213 razy
Dziękuję za informację. A co daje włączenie poniższego pola zanumerowanie zpo? Ewentualnie z czym będzie zgodna ta numeracja?
Jako twórca tej opcji przyznaję, że nie pamiętam po co ona jest Podejrzewam że ktoś chciał wykorzystać to pole do własnej wewnętrznej numeracji.
pozdrawiam
grzes
grzes
to ja poprosilem Pana Grzegorza o te opcje. Zamysl byl taki, zeby ta liczba pelnila role cyfry kontrolnej, która jest przydatna zwlaszcza przy znacznej liczbie adresatow i w przypadkach gdy:A co daje włączenie poniższego pola zanumerowanie zpo?
- mamy wiecej niz jednen podmiot o tej samej nazwie, ale stanowia odrebne podmioty (np. dwoch Janow Kowalskich)
- ten sam podmiot posiada wiele dzialek i w bazie EGB widnieja rozne adresy (bez dalszego rozpowiadania sie o poprawnosci stosowania adresu w kontekscie ostatnio zaserfowanej zmiany rozp EGiB )
Poprostu sprowadza sie do sprowadzenia podmiotu zawiadamianego do nazwy odnoszacej sie do liczby Lp wygenerowanej pozycji rekordu w zakladce Poczta - podmiot = liczba.
Przy powracających potwierdzeniach odbioru latwiej zidentyfikowac, ktore i czy wszystkie podmioty otrzymaly korespondencje, a raczej czy jestesmy w posiadaniu stosownych potwierdzen.
- Załączniki
-
- ZPO-numeracja.png (388.31 KiB) Przejrzano 4179 razy
Ok. Taki był też mój tok myślenia. Zastanawiam się w którym miejscu drukuje się to na zwrotce? Myślałem żeby tam wrzucić id zgłoszenia+nr kolejny. Wtedy w jednym miejscu byłby nr roboty i powiązanie z odbiorcąEzy pisze: ↑29 lis 2023, 15:20to ja poprosilem Pana Grzegorza o te opcje. Zamysl byl taki, zeby ta liczba pelnila role cyfry kontrolnej, która jest przydatna zwlaszcza przy znacznej liczbie adresatow i w przypadkach gdy:A co daje włączenie poniższego pola zanumerowanie zpo?
- mamy wiecej niz jednen podmiot o tej samej nazwie, ale stanowia odrebne podmioty (np. dwoch Janow Kowalskich)
- ten sam podmiot posiada wiele dzialek i w bazie EGB widnieja rozne adresy (bez dalszego rozpowiadania sie o poprawnosci stosowania adresu w kontekscie ostatnio zaserfowanej zmiany rozp EGiB )
Poprostu sprowadza sie do sprowadzenia podmiotu zawiadamianego do nazwy odnoszacej sie do liczby Lp wygenerowanej pozycji rekordu w zakladce Poczta - podmiot = liczba.
Przy powracających potwierdzeniach odbioru latwiej zidentyfikowac, ktore i czy wszystkie podmioty otrzymaly korespondencje, a raczej czy jestesmy w posiadaniu stosownych potwierdzen.
podaje obraz pierwszej strony zwrotnego poswiadczenia odbioru.Zastanawiam się w którym miejscu drukuje się to na zwrotce?
szkoda tylko ze tak malo znakow jest dostepnych. Przed zapuszczeniem na enVelo warto w exelu sprawdzic czy nie przekracza 20, chyba ze Pan Grzegorz byjby wstanie algorytm sprawdzajacy uwzglednic.Myślałem żeby tam wrzucić id zgłoszenia+nr kolejny
Jak Pan pozna enVelo i zaprzyjazni sie z przygotomasowa EGIB nie bedzie Pan chcial slyszec o placowce poczty. Od okolo 5 lat korzystam z masowej enVelo, a od czasu kiedy Mistrz Grzegorz rozbudowal modul pod tym katem, zawiadomienia to stosunkowo przyjemnosc.
- Załączniki
-
- Zrzut - ZPO.png (897 KiB) Przejrzano 4110 razy
Po podmianie pliku dalej jest błąd przy wysyłce i dalej z tym samym komunikatem o nieprawidłowym pliku excela. Coś musi być w zapisem formatu przy tworzeniu wysyłki masowej, bo tak jak pisałem wcześniej- ja tego excela z modułu otworzyłem zapisałem i potem przeszło.
Nie potrafię z tym xls i Pocztą dojść do ładu. Dlatego zmieniłem format na XLSX. Tu do podmiany w BIN/EGIB nowy exe, a w załączniku nowy szablon w formacie XLSX do wypakowania z zip do katalogu jak poprzednio.marcinn pisze: ↑30 lis 2023, 11:06Po podmianie pliku dalej jest błąd przy wysyłce i dalej z tym samym komunikatem o nieprawidłowym pliku excela. Coś musi być w zapisem formatu przy tworzeniu wysyłki masowej, bo tak jak pisałem wcześniej- ja tego excela z modułu otworzyłem zapisałem i potem przeszło.
- Załączniki
-
- szablon_neolist.zip
- (8.25 KiB) Pobrany 67 razy
pozdrawiam
grzes
grzes
Teraz jest dobrzegrzes pisze: ↑04 gru 2023, 10:51Nie potrafię z tym xls i Pocztą dojść do ładu. Dlatego zmieniłem format na XLSX. Tu do podmiany w BIN/EGIB nowy exe, a w załączniku nowy szablon w formacie XLSX do wypakowania z zip do katalogu jak poprzednio.marcinn pisze: ↑30 lis 2023, 11:06Po podmianie pliku dalej jest błąd przy wysyłce i dalej z tym samym komunikatem o nieprawidłowym pliku excela. Coś musi być w zapisem formatu przy tworzeniu wysyłki masowej, bo tak jak pisałem wcześniej- ja tego excela z modułu otworzyłem zapisałem i potem przeszło.
szablon działa, ale nie działa generowanie np. raport->wykaz danych ewidencyjnych. W ogóle komputer zaczął się wieszać jak nigdy, ale jak wyłączyłem moduł w menedżerze zadań, podmieniłem exe na stary, to wykazy generują się normalnie bez zawieszek.
Wykonałem kilka WZDE i nie widzę problemu - przydałby sie Pana projekt do testów.
pozdrawiam
grzes
grzes
Po najnowszej aktualizacji - przesyłka masowa bez problemów.