Aktualizacja C-Geo - wersja 8.18.07.09 z dnia 2024-07-09

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1505
Rejestracja: 30 gru 2005, 13:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Aktualizacja C-Geo - wersja 8.18.07.09 z dnia 2024-07-09

Post autor: MarekOtt »

Bardzo się cieszę że nadano skrót dla przywróć domyślny styl warstwy .. jednak skasowano przy tym używany skrót zmień skalę mapy CTRL-S.

Proszę zatem o przywrócenie starego działania skrótu CTRL-S - a nadanie domyślnego stylu - nadanie innego skrótu
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8248
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Aktualizacja C-Geo - wersja 8.18.07.09 z dnia 2024-07-09

Post autor: Jurek B. »

Skrótu do zmiany domyślnej skali mapy nie będziemy już wprowadzać, jest do tego przeznaczona funkcja w menu Mapa-Zmiana standardowej skali.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1505
Rejestracja: 30 gru 2005, 13:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Aktualizacja C-Geo - wersja 8.18.07.09 z dnia 2024-07-09

Post autor: MarekOtt »

Jurek B. pisze: 10 lip 2024, 11:56 Skrótu do zmiany domyślnej skali mapy nie będziemy już wprowadzać, jest do tego przeznaczona funkcja w menu Mapa-Zmiana standardowej skali.
Ale to trochę mija się z sensem.. bo znam przynajmniej kilka osób które z tego korzystają, szczególnie przy redakcji map, gdy symbole się nachodzą, zmienia się skale na mniejsze i większe (czasami kilkukrotnie tam i z powrotem) by było widać każdy symbol. Podobnie przy tworzeniu szkiców polowych itp.

Jest przecież tyle możliwości skrótów klawiszowych (na szybko np. ctrl + E) które można przypisać pod domyślny styl linii, a przecież opcję tą także można wywołać z legendy, wiec nie rozumiem argumentu, że skale można zmienić w opcjach.

Ponownie wraca temat, możliwości konfiguracji skrótów klawiszowych ... o który zabiegało już sporo osób.
Ezy
____
____
Posty: 242
Rejestracja: 12 gru 2016, 11:26
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie

Re: Aktualizacja C-Geo - wersja 8.18.07.09 z dnia 2024-07-09

Post autor: Ezy »

MarekOtt pisze: 10 lip 2024, 11:54 Bardzo się cieszę że nadano skrót dla przywróć domyślny styl warstwy .. jednak skasowano przy tym używany skrót zmień skalę mapy CTRL-S.

Proszę zatem o przywrócenie starego działania skrótu CTRL-S - a nadanie domyślnego stylu - nadanie innego skrótu
popieram kolege
pozdrawiam Lukasz Zacharczuk
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8248
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Aktualizacja C-Geo - wersja 8.18.07.09 z dnia 2024-07-09

Post autor: Jurek B. »

Ezy pisze: 10 lip 2024, 15:21
MarekOtt pisze: 10 lip 2024, 11:54 Bardzo się cieszę że nadano skrót dla przywróć domyślny styl warstwy .. jednak skasowano przy tym używany skrót zmień skalę mapy CTRL-S.

Proszę zatem o przywrócenie starego działania skrótu CTRL-S - a nadanie domyślnego stylu - nadanie innego skrótu
popieram kolege
Niestety wszystkie skróty są już zajęte, zostanie tak jak jest obecnie.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1505
Rejestracja: 30 gru 2005, 13:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Aktualizacja C-Geo - wersja 8.18.07.09 z dnia 2024-07-09

Post autor: MarekOtt »

Jurek B. pisze: 10 lip 2024, 15:39
Ezy pisze: 10 lip 2024, 15:21
MarekOtt pisze: 10 lip 2024, 11:54 Bardzo się cieszę że nadano skrót dla przywróć domyślny styl warstwy .. jednak skasowano przy tym używany skrót zmień skalę mapy CTRL-S.

Proszę zatem o przywrócenie starego działania skrótu CTRL-S - a nadanie domyślnego stylu - nadanie innego skrótu
popieram kolege
Niestety wszystkie skróty są już zajęte, zostanie tak jak jest obecnie.
Proszę wczuć się w naszą sytuację, ja bardzo często używam tego skrótu, dużo częściej niż przywrócenia domyślnego stylu. Już kilka minut po zainstalowanej aktualizacji, zauważyłem tą zmianę - co także świadczy o częstotliwości używania.

Chcę przypomnieć, że kilka miesięcy temu, nadano tej czynności skrót CTRL + L, jednak okazało się, że skrót jest wykorzystywany do czegoś innego, więc z niego zrezygnowano i przywrócono poprzednie działanie. Teraz jest sytuacja podobna, ale chodzi o bardzo często używany skrót zmiany skali. Szczególnie przy pracy na DXF, GML, gdy mamy w bliskiej odległości od siebie pikiety (np. szafy, włazu, znaku granicznego), wtedy przy klikaniu, symbol przysłania drugą pikietę i by dobrze kliknąć, potrzeba jest szybka zmiana skali. Jeśli ktoś pracuje dużo na GESUT, to tą czynność wykonuje się bardzo często.

Proszę przykład
skala 1:1000
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (11.97 KiB) Przejrzano 518 razy
ta sama sytuacja po zmianie skali skala 1:500
b.JPG
b.JPG (14.72 KiB) Przejrzano 518 razy


Jeśli brakuje skrótów, to może warto zastąpić inny skrót. Np. kto używa skrótu CTRL + G ? Naprawdę ktoś jeszcze używa tego narzędzia ? Chyba nie bardzo, skoro nawet nie ma go na liście skrótów wiki C-GEO (https://softline.geo.pl/wiki/index.php? ... oknie_mapy)
obraz_2024-07-10_165608072.png
obraz_2024-07-10_165608072.png (7.58 KiB) Przejrzano 524 razy


Kolejny skrót CTRL+H, CTRL+Z .. także wolny. Bardzo proszę o przywrócenie skrótu do zmiany skali w to miejsce w którym był lub opcje wyboru działania skrótu CTRL + S. A jeśli już naprawdę nie można nadać tej czynności innego skrótu, to proszę o jej usunięcie z listy skrótów i pozostawienie tak jak do tej pory, z menu legendy.
KZibi
____
____
Posty: 234
Rejestracja: 08 sie 2006, 19:17

Re: Aktualizacja C-Geo - wersja 8.18.07.09 z dnia 2024-07-09

Post autor: KZibi »

Witam
Po ostatniej aktualizacji "zniknęła" możliwość exportu GML MZ 2021 do TurboEwid.
To przeoczenie czy tak miało być?
Pozdrawiam
KZibi
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8248
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Aktualizacja C-Geo - wersja 8.18.07.09 z dnia 2024-07-09

Post autor: Jurek B. »

KZibi pisze: 10 lip 2024, 17:34 Witam
Po ostatniej aktualizacji "zniknęła" możliwość exportu GML MZ 2021 do TurboEwid.
To przeoczenie czy tak miało być?
Pozdrawiam
KZibi
Opisaliśmy to w informacjach o aktualizacji:
...Ponadto, została usunięta, bo nie jest już potrzebna, odrębna opcja eksportu do GML z dopiskiem „TurboEwid”, wystarczy wykonać zwykły eksport do GML 2021, gdzie program samodzielnie ustawi właściwy stan opcji „bez archiwum obiektów zmodyfikowanych”,
Pozdrawiam Jurek B.
drelson
____
____
Posty: 154
Rejestracja: 15 kwie 2019, 15:01

Re: Aktualizacja C-Geo - wersja 8.18.07.09 z dnia 2024-07-09

Post autor: drelson »

Witam, jakiś czas temu rozmawiałem telefonicznie z którymś z Panów z serwisu i proponowałem właśnie zmiany dla ustawień kolorów mapy w tle w legendzie. Generalnie super że coś tam sie pozmieniało ale nie o to do końca mi chodziło :)

1. Pierwsza rzecz że pojawiło się okienko do wpisania numeru koloru - to już coś daje kiedy chcemy w innych projektach ustawiać ten sam kolor np. na szkicach. Ale kolory mają 4cyfrowe znaki a okienko pozwala na wpisanie tylko 3 znaków obecnie więc na razie to nie działa. Proszę o poprawkę.

2. Druga rzecz że może zamiast albo obok tego okienka (o to chodziło mi od początku) dać możliwość wyboru koloru z "kratek" tak jak ma to miejsce np. w tabeli przy zmianie koloru punktów. Mielibyśmy od razu zdefiniowane stałe kolory do wyboru + ewentualnie pod spodem tak jak jest np. pakietach office żeby było pare kratek do zapamiętania ostatnio lub często wykorzystywanych kolorów. - pomyślicie coś panowie w tą stronę żeby tak to wyglądało ? Byłoby ekstra. EDIT: zamiast tego suwaka..
Załączniki
Zrzut ekranu 2024-07-11 113150.png
Zrzut ekranu 2024-07-11 113150.png (9.56 KiB) Przejrzano 394 razy
Zrzut ekranu 2024-07-11 113121.png
Zrzut ekranu 2024-07-11 113121.png (10.64 KiB) Przejrzano 394 razy
geoproj5
____
____
Posty: 121
Rejestracja: 09 lip 2022, 12:02

Re: Aktualizacja C-Geo - wersja 8.18.07.09 z dnia 2024-07-09

Post autor: geoproj5 »

rozumiem ze w nowej wersji jak robie eksport od turboewida i nie zaznacza sie automatycznie opcja "bez archiwum obiektów zmodyfikowanych" tpo to nie jest jakiś błąd tylko ze program rozpoznał ze w tym konkretnym przypadku jest to niepotrzebne
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8248
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Aktualizacja C-Geo - wersja 8.18.07.09 z dnia 2024-07-09

Post autor: Jurek B. »

geoproj5 pisze: 11 lip 2024, 20:35 rozumiem ze w nowej wersji jak robie eksport od turboewida i nie zaznacza sie automatycznie opcja "bez archiwum obiektów zmodyfikowanych" tpo to nie jest jakiś błąd tylko ze program rozpoznał ze w tym konkretnym przypadku jest to niepotrzebne
Tak wyjaśniałem to dwa posty wyżej, jest to opisane też w informacji o aktualizacji.
Pozdrawiam Jurek B.
geoproj5
____
____
Posty: 121
Rejestracja: 09 lip 2022, 12:02

Re: Aktualizacja C-Geo - wersja 8.18.07.09 z dnia 2024-07-09

Post autor: geoproj5 »

Ok czytalem informacje o aktualizacji. Powoli i dwa razy. Prosze o rozwianie wątpliwości. Robilem kilka przyłączy i czasem ta opcja sie włączała a czasem nie. Czy to jest ok i program wie w ktorym przypadku jest to potrzebne i mam sie nie przejmowac i nie wlaczac checkboxa recznie ?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8248
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Aktualizacja C-Geo - wersja 8.18.07.09 z dnia 2024-07-09

Post autor: Jurek B. »

geoproj5 pisze: 12 lip 2024, 07:58 Ok czytalem informacje o aktualizacji. Powoli i dwa razy. Prosze o rozwianie wątpliwości. Robilem kilka przyłączy i czasem ta opcja sie włączała a czasem nie. Czy to jest ok i program wie w ktorym przypadku jest to potrzebne i mam sie nie przejmowac i nie wlaczac checkboxa recznie ?
Jeśli w importowanym GML nie będzie żadnego obiektu zgodnego jeszcze z modelem 2015, wówczas ta opcja nie wysyłania historii..., nie jest włączana. Można ją jednak włączyć zawsze samodzielnie.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8248
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Aktualizacja C-Geo - wersja 8.18.07.09 z dnia 2024-07-09

Post autor: Jurek B. »

MarekOtt pisze: 10 lip 2024, 11:54 Bardzo się cieszę że nadano skrót dla przywróć domyślny styl warstwy .. jednak skasowano przy tym używany skrót zmień skalę mapy CTRL-S.

Proszę zatem o przywrócenie starego działania skrótu CTRL-S - a nadanie domyślnego stylu - nadanie innego skrótu
W wersji testowej wróciliśmy do skróty CTRL-S dla zmiany skali, a zmiana stylu linii przeszła na CTRL-G, więc Ci użytkownicy, którzy korzystają ze skrótów będą mieli te, które potrzebują.
Pozdrawiam Jurek B.
PrzemysławK
___
___
Posty: 76
Rejestracja: 07 lut 2017, 21:03

Re: Aktualizacja C-Geo - wersja 8.18.07.09 z dnia 2024-07-09

Post autor: PrzemysławK »

Nie wiem czy wina aktualizacji czy wina niedoskonałości modułu relacja rzędna->przewód
Przy eksporcie linii najwyższych napięć nagle utworzyła się relacja do rzędnej sieci kanalizacyjnej.
Od miejsca wstawienia rzędnej do najbliższych załamań mojej sieci pewnie było po 200 metrów w jedną i w drugą stronę...
W programie tej relacji się nie dało usunąć bo tworzyła się ona dopiero na etapie eksportu GML i trzeba było ręcznie usunąć w notatniku.
Nie dało by się tej opcji przerobić na zasadzie analizy czy rzędna jest jakimś promieniu od załamania/na załamaniu, a nie żeby tworzyć relacje do wszystkiego po drodze?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8248
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Aktualizacja C-Geo - wersja 8.18.07.09 z dnia 2024-07-09

Post autor: Jurek B. »

PrzemysławK pisze: 12 lip 2024, 15:47 Nie wiem czy wina aktualizacji czy wina niedoskonałości modułu relacja rzędna->przewód
Przy eksporcie linii najwyższych napięć nagle utworzyła się relacja do rzędnej sieci kanalizacyjnej.
Od miejsca wstawienia rzędnej do najbliższych załamań mojej sieci pewnie było po 200 metrów w jedną i w drugą stronę...
W programie tej relacji się nie dało usunąć bo tworzyła się ona dopiero na etapie eksportu GML i trzeba było ręcznie usunąć w notatniku.
Nie dało by się tej opcji przerobić na zasadzie analizy czy rzędna jest jakimś promieniu od załamania/na załamaniu, a nie żeby tworzyć relacje do wszystkiego po drodze?
Automatyczne relacje tworzą się wyłącznie na podstawie analizy współrzędnych: punkt rzędnej musi być położony na załamaniu/linii przewodu. W opisywanym przypadku relacja ta nie mogła się więc wygenerować przez ten mechanizm C-GEO. Powód zapewne był inny (np. relacja ta mogła istnieć już w GML z ODGiK), nasi serwisanci mogą pomóc online w poniedziałek po godz. 8.
Pozdrawiam Jurek B.
PrzemysławK
___
___
Posty: 76
Rejestracja: 07 lut 2017, 21:03

Re: Aktualizacja C-Geo - wersja 8.18.07.09 z dnia 2024-07-09

Post autor: PrzemysławK »

Jurek B. pisze: 12 lip 2024, 15:51
PrzemysławK pisze: 12 lip 2024, 15:47 Nie wiem czy wina aktualizacji czy wina niedoskonałości modułu relacja rzędna->przewód
Przy eksporcie linii najwyższych napięć nagle utworzyła się relacja do rzędnej sieci kanalizacyjnej.
Od miejsca wstawienia rzędnej do najbliższych załamań mojej sieci pewnie było po 200 metrów w jedną i w drugą stronę...
W programie tej relacji się nie dało usunąć bo tworzyła się ona dopiero na etapie eksportu GML i trzeba było ręcznie usunąć w notatniku.
Nie dało by się tej opcji przerobić na zasadzie analizy czy rzędna jest jakimś promieniu od załamania/na załamaniu, a nie żeby tworzyć relacje do wszystkiego po drodze?
Automatyczne relacje tworzą się wyłącznie na podstawie analizy współrzędnych: punkt rzędnej musi być położony na załamaniu/linii przewodu. W opisywanym przypadku relacja ta nie mogła się więc wygenerować przez ten mechanizm C-GEO. Powód zapewne był inny (np. relacja ta mogła istnieć już w GML z ODGiK), nasi serwisanci mogą pomóc online w poniedziałek po godz. 8.
Przewód był nowo rysowany, jakby istniała jakaś relacja w PODGiK to po kliknięciu na przewód była by możliwość usunięcia relacji lub została by ona podświetlona, więc problem powstaje na etapie eksportu.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8248
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Aktualizacja C-Geo - wersja 8.18.07.09 z dnia 2024-07-09

Post autor: Jurek B. »

Ok, proszę o kontakt z serwisem w poniedziałek.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8248
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Aktualizacja C-Geo - wersja 8.18.07.09 z dnia 2024-07-09

Post autor: Jurek B. »

Przewód był nowo rysowany, jakby istniała jakaś relacja w PODGiK to po kliknięciu na przewód była by możliwość usunięcia relacji lub została by ona podświetlona, więc problem powstaje na etapie eksportu.
Czy podczas kartowania nie poprowadził Pan najpierw przewodu przez punkt, z którego jakiś czas potem odpiął go?
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 3135
Rejestracja: 11 lip 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Aktualizacja C-Geo - wersja 8.18.07.09 z dnia 2024-07-09

Post autor: FaFaL »

PrzemysławK pisze: 12 lip 2024, 15:47 Nie wiem czy wina aktualizacji czy wina niedoskonałości modułu relacja rzędna->przewód
Przy eksporcie linii najwyższych napięć nagle utworzyła się relacja do rzędnej sieci kanalizacyjnej.
W takim przypadku gdy pikieta leży na dwóch liniach najlepiej przypisać relację ręcznie do właściwej linii.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
PrzemysławK
___
___
Posty: 76
Rejestracja: 07 lut 2017, 21:03

Re: Aktualizacja C-Geo - wersja 8.18.07.09 z dnia 2024-07-09

Post autor: PrzemysławK »

Jurek B. pisze: 12 lip 2024, 16:20 Czy podczas kartowania nie poprowadził Pan najpierw przewodu przez punkt, z którego jakiś czas potem odpiął go?
W trakcie rysowania warstwa na której była rzędna była wyłączona, tak jak mówiłem moje punkty były po 200 metrów w jedną i drugą stronę, ustawione przyciąganie tylko do pikiet więc nie ma najmniejszej szansy na przypadkowe przyciągnięcie do niego.
FaFaL pisze: 12 lip 2024, 17:47 W takim przypadku gdy pikieta leży na dwóch liniach najlepiej przypisać relację ręcznie do właściwej linii.
Rzędna nie leży na linii którą rysowałem, jest kilka metrów obok. Jedynie etykieta nachodzi na moją linię.

Skontaktuje się z serwisem i ewentualnie wyślę plik
KZibi
____
____
Posty: 234
Rejestracja: 08 sie 2006, 19:17

Re: Aktualizacja C-Geo - wersja 8.18.07.09 z dnia 2024-07-09

Post autor: KZibi »

Witam
Mam problem z wygenerowaniem WZDE dla budynku z modułu EGiB z opcji "z danymi dla stanu nowego z mapy C-Geo"
W wygenerowanym wykazie zmian jest widoczna tylko zmiana powierzchni i identyfikator budynku, pozostałe pola są puste.
Robiłem wszystko jak jest pokazane na filmiku na YouTube. Nie wiem co robię nie tak, wgrałem na nowo aktualizację i dalej to samo.
Załączam wygenerowany WZDE dla budynku.
Pozdrawiam
KZibi
Załączniki
WZDEB.png
WZDEB.png (48.7 KiB) Przejrzano 45 razy
ODPOWIEDZ