kodowanie obiektów punktowych
kodowanie obiektów punktowych
Witam zgodnie z filmikiem próbowałem narysować nieregularny kształt aby zaznaczyć pikiety (z lewym ALT) i po pierwszym kliknięciu myszką nic się nie dzieje (nie zaczyna się rysować linia) a po drugim naciśnięciu klawisza myszy pojawia się taki błąd jak na załączniku.
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu 2024-09-20 220658.png (216.91 KiB) Przejrzano 566 razy
Re: kodowanie obiektów punktowych
Przy okazji tego filmiku, fajna opcja przyda się do kartowania, ale mam takie pytanie - czy robiąc w ten sposób że zaznaczam pikiety w tabeli punktów i tam pod prawym daje nadaj kod np. drzewo liściaste, punkty otrzymują kod i na mapie pojawiają się drzewa, potem nadaje w informacjach o obiektach grupowe dodawanie pola pomiar bezpośredni itd - czy to jest ok jeśli chodzi o GML ? Czy jednak te punkty muszą być zaznaczone z mapy ? Bo jak jest np. 100 pikiet w kupie, część to drzewa część to wysokości to łatwiej jest zaznaczyć pikiety z tabeli niż na mapie. Albo alternatywnie mierząc punkty w terenie już nadaje im kod i po wczytaniu do tabeli te punkty już mają kod i wyświetlają symbole drzew i wysokości i potem bym tylko nadał atrybuty to to też będzie ok względem GML ? Dziękuję,
W dowolnym momencie można nadawać lub zmieniać atrybuty, np. źródło dla wybranych obiektów, tak jak Pan napisał.drelson pisze: ↑20 wrz 2024, 22:16 Przy okazji tego filmiku, fajna opcja przyda się do kartowania, ale mam takie pytanie - czy robiąc w ten sposób że zaznaczam pikiety w tabeli punktów i tam pod prawym daje nadaj kod np. drzewo liściaste, punkty otrzymują kod i na mapie pojawiają się drzewa, potem nadaje w informacjach o obiektach grupowe dodawanie pola pomiar bezpośredni itd - czy to jest ok jeśli chodzi o GML ? Czy jednak te punkty muszą być zaznaczone z mapy ? Bo jak jest np. 100 pikiet w kupie, część to drzewa część to wysokości to łatwiej jest zaznaczyć pikiety z tabeli niż na mapie. Albo alternatywnie mierząc punkty w terenie już nadaje im kod i po wczytaniu do tabeli te punkty już mają kod i wyświetlają symbole drzew i wysokości i potem bym tylko nadał atrybuty to to też będzie ok względem GML ? Dziękuję,
Pozdrawiam Jurek B.
Proszę o kontakt z serwisem, sprawdzimy dlaczego u Pana pojawił się ten błąd i przy okazji pokażemy jak wybierać obiekty z Alt.Witam zgodnie z filmikiem próbowałem narysować nieregularny kształt aby zaznaczyć pikiety (z lewym ALT) i po pierwszym kliknięciu myszką nic się nie dzieje (nie zaczyna się rysować linia) a po drugim naciśnięciu klawisza myszy pojawia się taki błąd jak na załączniku.
Pozdrawiam Jurek B.