Otrzymałem następującą uwagę w protokole weryfikacji operatu podziałowego:
„Rozbieżność danych dotyczących działki w stanie
dotychczasowym i nowym w wykazie zmian
danych ewidencyjnych z dostępnymi dokumentami:
1) Niezgodność sumy użytków w WZDE między
stanem dotychczasowym (RV – 1,0101 ha; RVI –0,7921 ha)
a stanem nowym (RV – 1,0102 ha; RVI – 0,7920 ha). Doprowadzić do zgodności.”
I przyznaję tutaj rację, że suma pól powierzchni użytków w stanie nowym nie jest zgodna ze stanem dotychczasowym, ale wynika to z zaokrągleń i wyrównania do poszczególnych działek (§41 ust. 2 standardy).
Czy moduł EGIB w formularzach WZDE dla działki sprawdza warunek Stan dotychczasowy=Stan nowy w zakresie pola powierzchni użytków?
Czy nie powinno być tak, że program w stanie nowym wyrównuje użytki do pola powierzchni działki, a następnie program zlicza składniki sumy dla poszczególnych użytków w stanie nowym i porównuje je z stanem dotychczasowym w zakresie sumy użytków? Chodzi mi o automatyzację i uniknięcie negatywnych wyników weryfikacji. Osobiście nie wpadłbym na to, żeby weryfikować WZDE w ten sposób.
WZDE dla działki przy podziale
WZDE dla działki przy podziale
- Załączniki
-
- WZDE podzial.JPG (290.5 KiB) Przejrzano 422 razy
Ostatnio zmieniony 02 paź 2024, 08:40 przez jergeo, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: WZDE dla działki przy podziale
Czy jest w jakichś przepisach wymaganie sprawdzania tego warunku?Czy moduł EGIB w formularzach WZDE dla działki sprawdza warunek Stan dotychczasowy=Stan nowy w zakresie pola powierzchni użytków?
Czyli chciałby Pan by można było wygenerować jakiś odrębny raport pokazujący różnice między powierzchniami klasoużytków w działce przed i w działkach po podziale?Czy nie powinno być tak, że program w stanie nowym wyrównuje użytki do pola powierzchni działki, a następnie program zlicza składniki sumy dla poszczególnych użytków w stanie nowym i porównuje je z stanem dotychczasowym w zakresie sumy użytków? Chodzi mi o automatyzację i uniknięcie negatywnych wyników weryfikacji. Osobiście nie wpadłbym na to, żeby weryfikować WZDE w ten sposób.
Pozdrawiam Jurek B.
Re: WZDE dla działki przy podziale
Jedyne znane mi źródło tego warunku to prawo lokalnego księstwa powiatowego.Czy jest w jakichś przepisach wymaganie sprawdzania tego warunku?
Jeżeli znaleźlibyście na to czas, to ułatwiłoby nam to pracę z ośrodkiem.Czyli chciałby Pan by można było wygenerować jakiś odrębny raport pokazujący różnice między powierzchniami klasoużytków w działce przed i w działkach po podziale?