Nie działa pobieranie działek i zawiesza program
Nie działa pobieranie działek i zawiesza program
Witam, mam od jakiegoś czasu problem z niektórymi funkcjami programu, w tym pobieranie działek (ULDK). Po kliknięciu w obszar i dłuższym "mieleniu" wyskakuje taki komunikat
Do tej pory nie było z tym większych problemów - sporadycznie zdarzało się że usługa nie działała, ale bez takich błędów. Sytuacja powtarza się niezależnie od powiatu.Re: Nie działa pobieranie działek i zawiesza program
Proszę sprawdzić ustawienie układu współrzędnych. Też miałem wczoraj takie wrażenie, że usługa nie działa. Jednak dla ustawień układ wsp - brak, działki się nie pobierały. Zmiana na układ 2000/18 sprawiła, że działki się pobrały.
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Re: Nie działa pobieranie działek i zawiesza program
U mnie układ ustawiony jest ok.
Ostatnio dostajemy sporo sygnałów, że usługa nie działa lub działa z przerwami - jest to niestety po stronie dostawcy, czyli GUGiK. U mnie w tym momencie na przykład działa, więc jeśli u Pana nie to może proszę o telefon - zerkniemy na połączeniu zdalnym na uprawnienia i antywirusy, być może coś blokuje usługę.SmartGeo pisze: ↑11 lut 2025, 08:53 Witam, mam od jakiegoś czasu problem z niektórymi funkcjami programu, w tym pobieranie działek (ULDK). Po kliknięciu w obszar i dłuższym "mieleniu" wyskakuje taki komunikat cgeo.jpg Do tej pory nie było z tym większych problemów - sporadycznie zdarzało się że usługa nie działała, ale bez takich błędów. Sytuacja powtarza się niezależnie od powiatu.
Zawsze można też korzystać z usługi WFS
UPDATE: błąd pojawiał się po użyciu pobierania ULDK obszarowo. Programista poprawił działanie tej funkcji, powinna działać już bez błędów.
A propo narzędzie do WMS, brakuje mi przybliżenia do oznaczonego obszaru, już po wczytaniu WMS. NA filmie także występuje ten problem, po wczytaniu danych z Wrocławia, użytkownik poszukuje wczytanego zakresu i o ile zna się obszar to jeszcze jakoś można go znaleźć, o tyle gdy się go nie zna to poszukiwanie jest czasochłonne.Asia T. pisze: ↑11 lut 2025, 09:26Ostatnio dostajemy sporo sygnałów, że usługa nie działa lub działa z przerwami - jest to niestety po stronie dostawcy, czyli GUGiK. U mnie w tym momencie na przykład działa, więc jeśli u Pana nie to może proszę o telefon - zerkniemy na połączeniu zdalnym na uprawnienia i antywirusy, być może coś blokuje usługę.SmartGeo pisze: ↑11 lut 2025, 08:53 Witam, mam od jakiegoś czasu problem z niektórymi funkcjami programu, w tym pobieranie działek (ULDK). Po kliknięciu w obszar i dłuższym "mieleniu" wyskakuje taki komunikat cgeo.jpg Do tej pory nie było z tym większych problemów - sporadycznie zdarzało się że usługa nie działała, ale bez takich błędów. Sytuacja powtarza się niezależnie od powiatu.
Zawsze można też korzystać z usługi WFS
UPDATE: błąd pojawiał się po użyciu pobierania ULDK obszarowo. Programista poprawił działanie tej funkcji, powinna działać już bez błędów.
Czy chodzi o WMS czy o WFS czy o ULDK?A propo narzędzie do WMS, brakuje mi przybliżenia do oznaczonego obszaru, już po wczytaniu WMS. NA filmie także występuje ten problem, po wczytaniu danych z Wrocławia, użytkownik poszukuje wczytanego zakresu i o ile zna się obszar to jeszcze jakoś można go znaleźć, o tyle gdy się go nie zna to poszukiwanie jest czasochłonne.
Bo film jest o WFS, temat wątku dotyczy ULDK, a Pan pisze o WMS.
W przypadku WFS i filmu, nie zmieniamy położenia mapy, bo może ktoś nie chce po pobraniu zmieniać aktualnego widoku, a najczęściej to co pobrał i tak jest w zakresie aktualnego widoku mapy.
ULDK pobiera się z kolei w zakresie wybranego obiektu/łamanej/punktu, więc widać od razu.
WMS - też w zakresie aktualnego okna mapy, więc też widać od razu.
Pozdrawiam Jurek B.
zresztą nawet jak pobieramy do nowej mapy to podwójne kliknięcie środkowym klawiszem myszki (ew. rolką) i robi się zoom all.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Wow, a o tym dwukliku to sam nie wiedziałemzresztą nawet jak pobieramy do nowej mapy to podwójne kliknięcie środkowym klawiszem myszki (ew. rolką) i robi się zoom all.

Pozdrawiam Jurek B.
Z tego co wiem, to Pani Asia T. zgłosiła już ten problem/propozycję do programisty. Chodziło o WFS. Przepraszam za zamieszanie.Jurek B. pisze: ↑12 lut 2025, 09:32Czy chodzi o WMS czy o WFS czy o ULDK?A propo narzędzie do WMS, brakuje mi przybliżenia do oznaczonego obszaru, już po wczytaniu WMS. NA filmie także występuje ten problem, po wczytaniu danych z Wrocławia, użytkownik poszukuje wczytanego zakresu i o ile zna się obszar to jeszcze jakoś można go znaleźć, o tyle gdy się go nie zna to poszukiwanie jest czasochłonne.
W przypadku WFS i filmu, nie zmieniamy położenia mapy, bo może ktoś nie chce po pobraniu zmieniać aktualnego widoku, a najczęściej to co pobrał i tak jest w zakresie aktualnego widoku mapy.
ULDK pobiera się z kolei w zakresie wybranego obiektu/łamanej/punktu, więc widać od razu.
Tak, tak, zgłoszone, chodzi o zoom na zakres w oknie pobierania WFSMarekOtt pisze: ↑12 lut 2025, 14:38Z tego co wiem, to Pani Asia T. zgłosiła już ten problem/propozycję do programisty. Chodziło o WFS. Przepraszam za zamieszanie.Jurek B. pisze: ↑12 lut 2025, 09:32Czy chodzi o WMS czy o WFS czy o ULDK?A propo narzędzie do WMS, brakuje mi przybliżenia do oznaczonego obszaru, już po wczytaniu WMS. NA filmie także występuje ten problem, po wczytaniu danych z Wrocławia, użytkownik poszukuje wczytanego zakresu i o ile zna się obszar to jeszcze jakoś można go znaleźć, o tyle gdy się go nie zna to poszukiwanie jest czasochłonne.