kolor opisów

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
maciekwu
VIP
VIP

kolor opisów

Post autor: maciekwu »

jakikolwiek sposób wstawiam opisy do punktów napis jest czarny i nie mogę zmienić jego koloru. Warstwa punktów oraz warstwa napisów ma kolor czerwony przy wstawianiu napisów przez menu Mapa/Wstaw opis/ do punktów definiuję jako kolor czerwony - opisy wstawiane są w kolarze czarnym.
Zmiana koloru napisów przez edytor napisów z menu Mapa - w edytorze jest kolor czerwony, na mapie czarny. Przy wstawianiu opisów przez ikonkę na pasku zadań nie daje możliwości ustawiania koloru. Próba zmiany koloru przez edycję pojedynczego napisu także nie daje efektu.
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team

Re: kolor opisów

Post autor: Wojtek P. »

Proszę dzwonić na serwis
-To serve and protect-
Ezy
_____
_____

Post autor: Ezy »

maciekwu pisze: 31 lip 2025, 13:55 jakikolwiek sposób wstawiam opisy do punktów napis jest czarny i nie mogę zmienić jego koloru. Warstwa punktów oraz warstwa napisów ma kolor czerwony przy wstawianiu napisów przez menu Mapa/Wstaw opis/ do punktów definiuję jako kolor czerwony - opisy wstawiane są w kolarze czarnym.
Zmiana koloru napisów przez edytor napisów z menu Mapa - w edytorze jest kolor czerwony, na mapie czarny. Przy wstawianiu opisów przez ikonkę na pasku zadań nie daje możliwości ustawiania koloru. Próba zmiany koloru przez edycję pojedynczego napisu także nie daje efektu.
tez mam ten problem, choc nie zawsze wystepuje.
pozdrawiam Lukasz Zacharczuk
pomiar
_____
_____
Kontakt:

Post autor: pomiar »

Występuje wtedy jeżeli masz pikietę na warstwie innej niż zerowej np zasuwą wodociągowa. Zmień kod albo warstwę dla pikiety i będzie okej
Ezy
_____
_____

Chciałbym powrócić do problemu zmiany koloru opisów punktów.
Zauważyłem, że problem ten występuje dla opisów punktów z kodem symboli punktowych (drzewo, zasuwa itd.) wstawianych automatem za pomocą funkcji opis jako tekst. C-geo nadaje kolor opisu taki jak kolor symbolu, który nie ulega zmianie przy ręcznej edycji. Mozna jedynie kombinować eksportując do innej mapy, usuwac w bieżącej (redagowanej) i eksportować do niej z tej pomocniczej, wtedy napis da się redagować kolor.

czy jest możliwe by temu coś poradzić?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

Ezy pisze: 02 wrz 2025, 08:44 Chciałbym powrócić do problemu zmiany koloru opisów punktów.
Zauważyłem, że problem ten występuje dla opisów punktów z kodem symboli punktowych (drzewo, zasuwa itd.) wstawianych automatem za pomocą funkcji opis jako tekst. C-geo nadaje kolor opisu taki jak kolor symbolu, który nie ulega zmianie przy ręcznej edycji. Mozna jedynie kombinować eksportując do innej mapy, usuwac w bieżącej (redagowanej) i eksportować do niej z tej pomocniczej, wtedy napis da się redagować kolor.

czy jest możliwe by temu coś poradzić?
Chyba jednak chodzi o co innego bo w sytuacji, którą Pan opisał, kolor tekstu zależy od warstwy na którą tekst trafia, a edycja koloru nie sprawia trudności:
Pozdrawiam Jurek B.
Ezy
_____
_____

maciekwu pisze: 31 lip 2025, 13:55 (...) wstawiam opisy do punktów napis jest czarny i nie mogę zmienić jego koloru. (...)
a prosze sprawdzić, czy ma Pan w Parametrach programu zaznaczoną opcje kolor opisu tak jak punktu.

Dla wyłączonej tej opcji program wstawia kolory opisow zgodny z kolorem warstwy na ktora sie je wstawia i jest też możliwość ich przeedytowania.
Dzis to zauważylem, problem ten też mi doskwierał.

pozdro dla Cgeo-maniakow ;)
ODPOWIEDZ