Wpasowanie rastra v.8
Wpasowanie rastra v.8
C_geo v.8 pro- 23-10-2007
Nie mama żadnych nowych funkcji w temacie wpasowania rastra.
Wszystko jest , ale jak w v. 7.
Czego nie mam :
Nowego formatu zapisu
Możliwości przycięcia przed wpasowaniem
Super szybkości
Rolki myszki , przesuwania "łapką"
Wyboru folderu do zapisu
Pozdrawiam
maxim
Nie mama żadnych nowych funkcji w temacie wpasowania rastra.
Wszystko jest , ale jak w v. 7.
Czego nie mam :
Nowego formatu zapisu
Możliwości przycięcia przed wpasowaniem
Super szybkości
Rolki myszki , przesuwania "łapką"
Wyboru folderu do zapisu
Pozdrawiam
maxim
Kolega nie pisał żeby odinstalować stare C-GEO.
Nic by to nie pomogło gdyby zdeinstalował Pan stare C-GEO.
Aby symbole i kody z wersji 7.0 były dostępne w nowej wersji, najprościej skopiować wszystkie pliki z katalogu Bin do takiego katalogu w wersji 8.0.
Aby sprawdzić dlaczego nie ma Pan dostępnych nowych opcji w Rastrze, zainstalowałem program z Pana danymi rejestracyjnymi, ale wszystko jest u mnie ok.
Proszę o telefon do softline jutro - może telefonicznie uda się nam znaleźć przyczynę.
Nic by to nie pomogło gdyby zdeinstalował Pan stare C-GEO.
Aby symbole i kody z wersji 7.0 były dostępne w nowej wersji, najprościej skopiować wszystkie pliki z katalogu Bin do takiego katalogu w wersji 8.0.
Aby sprawdzić dlaczego nie ma Pan dostępnych nowych opcji w Rastrze, zainstalowałem program z Pana danymi rejestracyjnymi, ale wszystko jest u mnie ok.
Proszę o telefon do softline jutro - może telefonicznie uda się nam znaleźć przyczynę.
Pozdrawiam Jurek B.
Witam
A tak, poza tym wpasowanie rastra w CGEO-8 jest rewelacyjne, dłużej trwa przygotowanie niż jego wpasowywanie.
Mam tylko problem z przesuwaniem rastra po wczytaniu punktu z niego, raster nie reaguje na kółko za to jest aktywne w oknie z współrzędnymi.
Proszę o jakieś wskazówki jak przechodzic z okna współrzędnych na okno rastra.
Z poważaniem.
AM
A tak, poza tym wpasowanie rastra w CGEO-8 jest rewelacyjne, dłużej trwa przygotowanie niż jego wpasowywanie.
Mam tylko problem z przesuwaniem rastra po wczytaniu punktu z niego, raster nie reaguje na kółko za to jest aktywne w oknie z współrzędnymi.
Proszę o jakieś wskazówki jak przechodzic z okna współrzędnych na okno rastra.
Z poważaniem.
AM
Nowe opcje w module Wpasowania rastrów (szybkie wpasowanie, możliwość ograniczania obszaru rastra, przesuwanie rastra) jest dostępne w wersji PRO wpasowania rastra - wersja Standard jest tych możliwości pozbawiona.
Jeżeli natomiast jest to wersja PRO, RCF-y będą się tworzyć jeżeli wpasowujemy plik JPG - jedynie TIF-y mogą być wpasowywane nową metodą.
Jeżeli natomiast jest to wersja PRO, RCF-y będą się tworzyć jeżeli wpasowujemy plik JPG - jedynie TIF-y mogą być wpasowywane nową metodą.
Pozdrawiam Jurek B.
Ja właśnie jestem posiadaczem wersji PRO:))
Mam nowe funkcje - przesuwanie "łapką", przycięcie rastra itp, chodzi mi o to, że rastry po wpasowaniu zapisują się dalej jako pliki rcf... W opisie zmian, jest napisane: "7.Przebudowaliśmy całkowicie moduł wpasowania rastrów - teraz wpasowanie trwa ułamek sekundy, w wyniku wpasowania uzyskujemy plik TIFF z georeferencją...":)) O to mi chodzi:) Przyznaję, że nie czytałem pliku pomocy, ale w oknie wpasowania rastra ani w opcjach programu nie znalazłem możliwości zmiany rozszerzenia otrzymanego rastra. Pozdrawiam.
PS: Tak wygląda moje okno wpasowania rastra...
[/img]
PS: Tak wygląda moje okno wpasowania rastra...
[/img]