Odczyt projektu z repozytorium

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
geometr

Odczyt projektu z repozytorium

Post autor: geometr »

Dzień dobry

Nie mogę otworzyć projektu pobranego z repozytorium. Podczas próby otwarcia tabeli ściągniętego projektu pojawia się informacja o błędzie: "Acces violation at address 00404CD2 in module "cgeo8.exe"". Po ponownym uruchomieniu programu Cgeo i wykonaniu Naprawy Bazy otwiera się stara wersja (nie ta co została wysłana do repozytorium). Problem dotyczy więcej niż jednego projektu. Do dzisiaj opcja działała bez zastrzeżeń.
Przeinstalowałem program na obu komputerach - bez efektu.
Kopię projektu mogę odczytać i później uruchomić bez problemu.
Pracuję na wersji z 25.10.2007 r.
Pozdrawiam, licząc na szybką pomoc
DarekK
pgorski
___
___

Re: Odczyt projektu z repozytorium

Post autor: pgorski »

Czy robi Pan "przywroc te wersje projektu" czy "jako inny projekt" ?
geometr

Re

"przywróć tę wersję projektu"
pgorski
___
___

Re: Re

geometr pisze:"przywróć tę wersję projektu"
a to prosze zrobic te druga opcje i zobaczyc czy problem bedzie nadal wystepowal
geometr

re

Zrobiłem odczyt jako inny
Przy próbie otwarcia tabeli, sygnalizowany jest błąd: tabela nie istnieje.
Problem dotyczy przynajmniej dwóch projektów na których ostatnio pracowałem. Sprawdziłem działanie odczytu na projekcie, którego "nie ruszałem" Zapisz jako inny projekt zadziałało!
pgorski
___
___

Re: re

jezeli jest Pan w stanie znalezdz w repozytorium ten spakowany projekt, to prosze go przeslac do mnie pgorski@geo.pl
geometr

re

Plik przesłałem, ale między czasie problem "sam" rozwiazał się. Zmieniłem ścieżkę repozytorium (założyłem nowy plik) - odczyt przebiegł prawidłowo. Wróciłem do pierwotnego katalogu repozytorium - odczyt prawidłowy! :D Złośliwość rzeczy martwych?

DarekK
geometr

Problem znowu powrócił. Zmiana repozytorium pomogła na krótko. Proszę więc o pomoc

DarekK
pgorski
___
___

geometr pisze:Problem znowu powrócił. Zmiana repozytorium pomogła na krótko. Proszę więc o pomoc

DarekK
prosze sprawdzic czy problem nadal wystepuje w najnowszej akutualizacji (od dzisiaj), jak nie to bedziemy dalej szukac
geometr

Witam
W najnowszej wersji problem również występuje. Tym razem pojawił się komunikat: "Index is out of date. Table: adres_tabeli_w_której_pracowałem\cz.db"
Tabele, których nie ruszałem otworzyły się.
Po zabawie ze zmianą ścieżki repozytorium (na jednostce z której wysyłam) udało się odczytać projekt.
geometr

Niecierpliwie czekam na wieści!

DarekK

Prosze sprawdzic czy jezeli wystepuja bledy, to czy projekt z repozytorium rozpakuje sie jako nowy projekt cgeo. To jest dosc wazna informacja czy juz w repozytorium jest zepsuty projekt czy psuje sie przy wypakowaniu.
plotgeo

Repozytorium

Post autor: plotgeo »

U mnie to samo się dzieje. Nadmienię, że porjekty zapisany w wersji 7.0 bez problemu można zaczytać w wesji 8.0. Mioim zdaniem jest problem z zapisem w wersji 8.0.
pgorski
___
___

Re: Repozytorium

plotgeo pisze:U mnie to samo się dzieje. Nadmienię, że porjekty zapisany w wersji 7.0 bez problemu można zaczytać w wesji 8.0. Mioim zdaniem jest problem z zapisem w wersji 8.0.
blad zapisywania napewno byl w 8 , ale od wczoraj juz jest na niego poprawka, przynajmniej powinna byc
plotgeo

Zapis do repozytorium

W każdym razie dzieją się cuda po imporcie z repozytorum (przeróżne komunikaty z błędami). Rozwiązaniem jest praca w 8.0 a zapis do repozytorium w 7.0.
geometr

"Prosze sprawdzic czy jezeli wystepuja bledy, to czy projekt z repozytorium rozpakuje sie jako nowy projekt cgeo. To jest dosc wazna informacja czy juz w repozytorium jest zepsuty projekt czy psuje sie przy wypakowaniu."

Sprawdzałem. Projekt został wczytany BEZ tabeli, na której wprowadzono zmiany
plotgeo

To nie ma znaczenia czy nowy czy nadpisywany, problem jest ten sam.
geometr

Ostatnia aktualizacja nie poprawiła dodawania (odczytywania) do repozytorium. Po aktualizacji programu pierwsza próba zakończyła się sukcesem. Kolejna, niestety, porażką. Po odczytaniu projektu nie pokazała sie nowo założona tabela, a próba otwarcia zmodyfikowanej tabeli zakończyła się informacją o błędzie!
Panowie programiści, proszę o pilną interwencję!

DarekK
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

Niestety nie jesteśmy w stanie powtórzyć tego błędu na żadnym z naszych komputerów.
Pozdrawiam Jurek B.
geometr

Witam
Od wczoraj błąd znikł! :) Przypuszczam, że program po aktualizacji wymagał restartu systemu.
Dziękuję

Pozdrawiam
DarekK
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

Oby zniknął na zawsze :) proszę o potwierdzenie także innych użytkowników którzy mieli z tym problemy
Pozdrawiam Jurek B.
geometr

Witam
Mam jeszcze prośbę dodytączącą udogodnienia, które działało w wersji 7 - automatyczne odświeżanie listy projektów po pobraniu projektu z repozytorium.

Pozdrawiam
DarekK
ODPOWIEDZ