Wpasowanie rastra

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
leon28

Wpasowanie rastra

Post autor: leon28 »

Witam. Proszę o pomoc. Po wpasowaniu rastrai wczytaniu go do mapy pokazał się w kolorze czarnym i nie moge zmienić jego koloru np. na szary.
Na dodatek gdy np. łącze punkty na mapie obiektem zamkniętym / działka / to po połączeniu raster w tym miejscu jest zakryty - przesłonięty.

Proszę o pomoc jak zmienić kolor rastra i co mam zrobić żebty nie przysłaniał go obiekt zamknięty.

PS. Aha i jeszcze jedno czy teraz w v.8.0 rastry mają rozszerzenie tiff a nie rcf ???? Bo coś takiego zauważyłem
Awatar użytkownika
oakpil
____
____

Post autor: oakpil »

Najpierw usun raster z mapy no i jeszcze raz musisz zrobic wpsowanie rastra wybierajac najpierw ilosc kolorow rastra wynikowego (druga ikonka od lewej - obok ikonki plik.
Bynajmniej ja tak zawsze robie ;)
GeoBart

Post autor: GeoBart »

Zrob nowa warstwe np. o nazwie raster. nastepnie za pomoca funkcji 'mapa-raster-wczytaj raster' przenies raster na twoja warstwe ktora utworzyles. wtedy zmiane koloru rastra robisz za pomoca zmiany kolory warstwy. pozdrawiam - bart
leon28

dzięki za podpowiedz ale oba warianty nie przyniosły efektu . nadal raster jest czarny. Może zdlatego że ja go skanuje w B/W ale w 7.0 nie było takiego problemu. Proszę o podpowiedx co mam robić bo praca na czarnym rastrze mija się z celem i po co ta funkcja w opcjach zmiany koloru rastra gdy wogóle nie działa
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

Czy na pewno w opcjach programu ma Pan ustawiony kolor rastra inny niż czarny?
Pozdrawiam Jurek B.
leon28

TAK. Próbowałem zmieniać kolory rastra i odswierzać ale efekt pozostawał ten sam. Czarny raster i tyle. Próbowałem nawet zeskanować w milionach kolorów / jakość kiepska po zeskanowaniu/ i wpasować w kolorach ale również nie zmieniał się kolor rastra. szeczeże mówiąc to już nie wiem gdzie tkwi błąd / chyba mój / z v.7.0 nie miałem takich problemów.

Aha Panie Jurku czy teraz po wpasowaniu rastry mają rozszerzenie tiff ???
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Tak - TIF z plikiem georeferencyjnym TFW - to zapewnia pełną kompatybilność z innymi systemami CAD/GIS
Pozdrawiam Jurek B.
marioo
VIP
VIP

Post autor: marioo »

o tym ze nie daje sie zrobic np rastra cz-b z kolorowego juz pisalem, ale zadnej odpowiedzi nie otrzymalem. co z tym problemem? pracujecie nad tym, czy tak juz zostanie? dlaczego tak unikacie tego tematu?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Nie pisałem o tym bo jeden z uzytkowników wcześniej napisał - atrybuty rastra są ustalane podczas kalibracji, a więc jeśli się chce je zmienić, trzeba ponownie skalibrować. Proszę przeczytać dokładnie ten wątek.
Nie zauważyłem żebyśmy unikali jakiegokolwiek problemu związanego z C-GEO. Albo piszemy że się coś da zrobić, albo że się nie da. Natomiast wszystkie propozycje rozwoju programu notujemy, a wprowadzamy w momencie gdy jest to możliwe.
Pozdrawiam Jurek B.
leon28

W takim razie mam pytanie : Jak mam skanować i kalibrować mapę abym mógł później zmieniać kolory rastra. Proszę o podanie mi mniej więcej czynności krok po kroku.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Trudno mi tu coś specjalnego napisać.
Jeżeli raster został skalibrowany jako raster kolorowy (nawet jeśli ma tylko kolor czarny i biały) to nie ma mozliwości zmiany jego koloru bez ponownej kalibracji - po prostu C-GEO wyświetla kolory tego rastra takie jakie są zapisane w TIF.
Jeżeli raster został skalibrowany jako czarno-biały - nie powinno być problemu z nadaniem mu koloru innego niż czarny poprzez wybór koloru rastra w opcjach C-GEO (zakładka Mapa).
Jeżeli ma Pan nadal problemy - proszę o wysłanie nam takiego rastra mailem - sprawdzimy jak się zachowuje u nas - softline@geo.pl
Pozdrawiam Jurek B.
marioo
VIP
VIP

Post autor: marioo »

czyli nie dziala to tak samo jak w v 7 ze jezeli mialem tif kolorowy, to moglem skalibrowac z tego raster cz-b, w odcieniach szarosci lub kolorowy. moze da sie to zmienic, w taki sposob zeby dzialalo to tak jak w starej wersji?
tak sie zastanawiam czy ma sens teraz wybieranie kolorow rastra przy kalibracji skoro i tak bedziemy mieli taki raster jaki jest TIF wyjsciowy?
Pozdrawiam
lysy
Team
Team

Post autor: lysy »

Witam, co do wpasowania rastra to w wersji 8.0 jeżeli plik źródłowy jest typu TIFF to po wpasowaniu nie jest on konwertowany do RCF tylko zostaje zapamiętany orginalny plik graficzny.
Czego wynikiem jest to iż posiada on palete kolorów taką jak posiadał przed wpasowaniem.
Co do przypadku że raster nie reaguje na zmianę koloru i zawsze jest czarny może byc to wynikiem tego ze po skanowaniu B/W został zapisany w formacie palety RGB a nie jako plik czarno/biały czy w odcieniach szarości a tylko takowe są wyświetlane w kolorze wartwy/kolorze rastra.
Ps. Własnie trwają prace aby w wersji 8.0 przywrócić możliwość zapisu wszystkich typów plików to transformacji do formatu RCF.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Dodam jeszcze od siebie że nie wycofujemy się oczywiście z plików TIF po wpasowaniu - dodamy tylko opcję wyboru formatu docelowego
Pozdrawiam Jurek B.
leon28

WITAM ponownie. Nie dawała mi spokoju zaistniała sytuacja i postanowiłem poeksperymentować.
Oto wyniki : Po zeskanowaniu mapki przy założeniach / parametrach/
skanowania B/W i zapisaniu pliku w JPG i po wpasowaniu można zmieniać jego kolor na dowolny ustawieniach opcje -parametruy programu.
Natomiast po zeskanowaniu w B/W i zapisaniu jako TIF brak jest mozliwości wyboru gamy kolorów przy wpasowaniu a wynikowy raster jest czarny i nie daje się zmienić w żaden sposób na inny kolor.
Dodatkowo sam proces wpasowania w przypadku JPG wyfląda jak do tej pory czyli liczy % do 99,97 i OK. A w przypadku TIF proces ten trwa 1 sekunde bez liczenia %. Proponuje troszkę nad tym popracować lub zaistniałą sytuację wyjaśnić
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Proszę popatrzeć jaki plik został utworzony po wpasowaniu JPG - jest to nadal RCF - więc dlatego wpasowanie trwa tak wolno jak w V7 i jest możliwość zmiany kolorów przy wpasowaniu. Jedynie pliki TIF po wpasowaniu są niezmieniane - dodajemy do nich georeferencję.
Ale na Państwa życzenie i one będą mogły być zapisywane do RCF (tym samym oczywiście wydłuży się czas wpasowania). Kto więc przyzwyczaił się do starego formatu i starych możliwości wpasowania, będzie mógł pracować po staremu.
Pozdrawiam Jurek B.
leon28

Wszystko się zgadza . Pozdrawiam.
lysy
Team
Team

Post autor: lysy »

Witam
Obecna wersja programu ma wprowadzoną poprawkę która pozwala użytkownikowi wybrać czy wpasowywany TIFF ma zostać zapisany jako TIFF+Georeferencja czy RCF (czarno/biały, 16, 256 odcieni/kolorów)
W opcji "Ilość kolorów rastra wynikowego" należy wybrać
"Orginalny plik TIFF" : raster zostanie zapisany jako TIFF+Georeferencja czas wpasowania będzie trwał około sekundy i zostanie zakończony pojawieniem się okienka z komunikatem.
Pozostałe:
"Dwa kolory (czarny/biały)" "16 odcieni szarości"... : raster zostanie zapisany w formacie RCF i będzie to trwało do momentu gdy w okienku licznik nie dojdzie do 100% co może trać znacznie dłużej w zależności od rozmiaru rastra i kątu skręcenia
fancegeo
_____
_____

Post autor: fancegeo »

Zatem mam pytanie. Czy mozna zaimportowac rcf ze starej wersji i zapisac jako tiff z georeferencja?
W wersji demo 8.0 nie znalazlem takiej mozliwosci.
pozdrawiam
fancegeo
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Takie możliwości daje C-Raster - tam można konwertować rastry z różnych formatów
Pozdrawiam Jurek B.
Zbyszek_Gr.

Post autor: Zbyszek_Gr. »

Będę wdzięczny za opis "krok po kroku" jak to zrobić !
Mam w projekcie podpiętych około 150 rastrów formatu A1.
Każdy z nich zapisany jest w formacie tif i zajmuje okoł 2 000 KB.
Po wpasowaniu w C-geo7 z konieczności zapisane zostały z rozszerzeniem rcf i zajmują każdy po około 12 000 KB.
Łatwo policzyć, że po ewntualnej konwersji i zapisaniu z rozszerzeniem geo zaoszczędziłbym na dysku około 20 Gb; gra warta podjęcia.
Z góry dziękuję za pomoc !
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Witam
Proszę bardzo:
1. W C-Raster, w menu- Opcje-Ustawienia-Ustawienia zapisu - włączyć "twórz plik TFW"
2. Wczytać plik RCF, menu Plik-Zapisz jako - zapisać jako plik TIF (wprowadzić jego nazwę)
i to wszystko
Pozdrawiam Jurek B.
Zbyszek_Gr.

Dziękuję - działa !
Proszę tylko jeszcze zaspokoić moją ciekawość:
dlaczego tfw a nie geo ?
Czym to się różni ?; podczas bezpośredniego wpasowania
zapisywany jest przecież geo, dlaczego więc w opcjach zaznaczam tfw ?
Czy jest to wszystko jedno, a więc pliki są tożsame ?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Pliki są inne, ale ich funkcje równoważne, TFW to tzw. plik WorldFile - standard ArcView, a plik GEO to standard MAPInfo. Można tak i tak zapisywać - obojętne. Zresztą są jeszcze inne formaty plików georeferencyjnych, ale żeby nie zaciemniać, pominąłem je w opisie.
Pozdrawiam Jurek B.
Zbyszek_Gr.

Zbyt wcześnie napisałem "ok - działa".
Po przeprowadzeniu licznych prób stwierdzam:
- oba pliki po zapisaniu zajmują 1 kb pamięci ( i to mnie zmyliło ! )
- tylko jednak format geo jest przydatny, tzn. jest widoczny
a zatem możliwy przy dalszym wczytywaniu !
Ostatnio zmieniony 15 gru 2007, 21:27 przez Zbyszek_Gr., łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ