Każda aktualizacja oprogramowania w ośrodku przynosi nowe wyzwanialatajacekolano pisze: ↑10 cze 2020, 12:07 Dziękuję.
Człowiek myśli, że już nic go nie zaskoczy z tym gmlem, a tu proszę![]()

Witam, zapewne nie miał Pan utworzonej przez siebie lub zaimportowanej z GML z PODGiK działki ewidencyjnej, na której obszarze powinien być położony budynek. W bazie EGiB jest wymagane by każdy budynek był położony na działce ewidencyjnej i miał w GML zapisaną relację do tej działki - ten błąd sygnalizuje brak takiej obowiązkowej relacji.chodys pisze: ↑28 cze 2020, 00:33 Po walidacji mapy z budynkiem otrzymuję taki błąd. Co robię źle?
Weryfikacje atrybutowe Weryfikacje poprawności pliku GML ze schematem aplikacyjnym EGB_Budynek Przeprowadzono Błąd krytyczny "Przestrzeń nazw: PL.PZGIK.0000.EGiB
Lokalny ID: 13403465-2282-3302-2384-676451510326
ID wersji: 2020-06-28T00:16:11" 13403465-2282-3302-2384-676451510326 Obiekt ma zdefiniowany element dzialkaZabudowanaBudynkiem bez przekazania jego wartosci (EGB_Budynek).
Już wiem na czym polega problem. W ośrodku projektowaną szafkę wprowadzono jako "Urządzenie techniczne związane z siecią elektroenergetyczną - projektowane lub w budowie (SUUS_P_13)". Dlatego na szafę elektroenergetyczną punktową nie mogę przenieść historii...
Dzień dobry, proszę jeszcze sprawdzić czy w edytorze mapy obiektowej załadowany jest właściwy zestaw obiektów dla mapy zasadniczej 2015 - (pierwszy obiekt na liście to Alejka [mz2015]). Jeśli nie, to proszę go wybrać (ikonka "..."-Definicja obiektów i do nowej mapy ponownie zaimportować GML. Jeśli to nie pomoże, to najlepiej skontaktować się z naszym serwisem - pomożemy online.piotr j. pisze: ↑10 lip 2020, 20:12 Dzień Dobry.
Nie mam dużego doświadczenia z gml'em w c-geo. Nie wiem, czy to wina moich ustawień wina pliku gml (wygenerowany z geoinfo), czy tak po prostu jest. Wgrywam plik (szablon i kody "mapa zasadnicza 2015) i:
1. Opisy sieci i punktów wysokościowych sieci są białe, a nie w kolorze danej sieci.
2. Opisy są przesłaniane przez linie. Wiem, że jest to spowodowane kolejnością wyświetlania warstw (rura osłonowa jest wyżej niż przewód, czy punkt o określonej wysokości). Czy jest możliwość, aby teksty wczytywały się nad liniami, niezależnie od kolejności wyświetlania warstwy?