GML
Re: GML
właśnie też miałem się o to zapytać. w chodniku zrobiono klomb, lub chodnik otacza jakiś inny obiekt. No i jeszcze jedno : żeby zachować kształt obiektów nie można za bardzo generalizować szczegółów i wtedy po walidacji pojawia sie błąd "bliskie sąsiedstwo punktów". Jak można sobie z tym poradzić?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.
hmmm, a może to coś da : http://softline.geo.pl/wiki/index.php?title=Enklawa
Pozdrawiam Rafał Kocierz
tak właśnie robię, ale denerwuje mnie ten odcinek 3-4FaFaL pisze: ↑26 wrz 2018, 21:32hmmm, a może to coś da : http://softline.geo.pl/wiki/index.php?title=Enklawa

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przecież w dowolnym miejscu można wstawiać dodatkowe załamania łapiąc za linie ...
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Można tez wejść w edycje i podać po numerach. Proszę napisać na forum jak by Pan to widział, może programiści stwierdza ze to mozliwe do realizacji.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Rozwiązanie jest już
Rysujemy najpierw obiektem zamkniętym to, co chcemy żeby zostało wycięte (czyli tę wyspę), zaznaczamy i wybieramy opcję jak na zdjęciu. Jedyny minus tego rozwiązania jest taki, że jeśli mamy jeszcze coś pod spodem (np. działkę) to dziura zostanie wycięta też i w działce.

Rysujemy najpierw obiektem zamkniętym to, co chcemy żeby zostało wycięte (czyli tę wyspę), zaznaczamy i wybieramy opcję jak na zdjęciu. Jedyny minus tego rozwiązania jest taki, że jeśli mamy jeszcze coś pod spodem (np. działkę) to dziura zostanie wycięta też i w działce.
- Załączniki
-
- wycinanie.png (23.75 KiB) Przejrzano 16664 razy
to kolejne pytanie.. po edycji którejkolwiek rzędnej urządzenia związanego z siecią , etykieta zmienia się jak na załączonym obrazku. w liczniku i mianowniku są wartości góry i dołu, trzeba ręcznie kasować.. z kolei po wykasowaniu zbędnych rzędnych odnośnik nie wygląda dobrze, odnośnik się źle generuje. da się jakoś na to zaradzić?
jeszcze kwestia wstawiania rzędnych terenu, dobrze by było żeby ciągnęło rzędne z bazy..
jeszcze kwestia wstawiania rzędnych terenu, dobrze by było żeby ciągnęło rzędne z bazy..
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu 2018-09-27 11.06.46.png (87.92 KiB) Przejrzano 16576 razy
Dzień dobry,
proszę podesłać takiego GML'a na at[malpa]xgeo.pl - zobaczymy, co da się zrobić.
Natomiast odnośnie rzędnych z bazy - czy chodzi Panu o aktualizowanie etykiety z bazy danych, czy o pobieranie wysokości H do rzędnej z tabeli współrzędnych?
proszę podesłać takiego GML'a na at[malpa]xgeo.pl - zobaczymy, co da się zrobić.
Natomiast odnośnie rzędnych z bazy - czy chodzi Panu o aktualizowanie etykiety z bazy danych, czy o pobieranie wysokości H do rzędnej z tabeli współrzędnych?
Przy walidacji wywala mi błąd krytyczny - brak obiektów do którego jest referencja - przy placach i nie wiem dlaczemu co robię źle.
Wykonywałem już kilka plków GML do tego ośrodka ostatnio miesiąc temu i było wszystko ok a teraz robiąc tak samo wywala błąd dodam że jak z poprzednich projektów eksportuje to jest wszystko ok przechodzi bez błędów Nawet jak któryś z istniejących placów przeedytuje to też wywala ten błąd może coś się zmieniło robię nie tak ?
Wykonywałem już kilka plków GML do tego ośrodka ostatnio miesiąc temu i było wszystko ok a teraz robiąc tak samo wywala błąd dodam że jak z poprzednich projektów eksportuje to jest wszystko ok przechodzi bez błędów Nawet jak któryś z istniejących placów przeedytuje to też wywala ten błąd może coś się zmieniło robię nie tak ?
Dzień dobry,szneqz pisze: ↑11 paź 2018, 14:43 Przy walidacji wywala mi błąd krytyczny - brak obiektów do którego jest referencja - przy placach i nie wiem dlaczemu co robię źle.
pytanie, czy nie wykonuje Pan eksportu od daty modyfikacji, a tym samym odcina Pan punkty wysokościowe pochodzące z importu (które nie były wyedytowane - mają starą datę modyfikacji) ?
Pozdrawiam
Niestety moduł "GML" jest przeznaczony wyłącznie dla danych mapy zasadniczej, natomiast pełne dane EGiB są przetwarzane przy pomocy modułu "Import danych podmiotowych i przedmiotowych EGiB w formacie SWDE/GML" - tam można więc między innymi generować wypis z rej. gruntu i inne dokumenty.
Pozdrawiam Jurek B.
Witam!
Ostatnio zauważyłem w otrzymywanych mapach z POGiK nanoszone znaczniki budynków projektowanych. Z otrzymywanych plików GML wczytanych do C-geo w module swde/gml nie wyświetlają się żadne kartoteki tych budynków, natomiast na podglądzie w ODGiK w bazie EGIB są te kartoteki widoczne.
Moje pytanie: pliki GML otrzymane z ODGiK zawierają te kartoteki , czy jest to jakiś błąd w c-geo, że nie wczytuje kartotek budynków projektowanych?
Można sprawdzać je ręcznie na serwerze PODGiK, ale chyba nie oto chodzi?
Ostatnio zauważyłem w otrzymywanych mapach z POGiK nanoszone znaczniki budynków projektowanych. Z otrzymywanych plików GML wczytanych do C-geo w module swde/gml nie wyświetlają się żadne kartoteki tych budynków, natomiast na podglądzie w ODGiK w bazie EGIB są te kartoteki widoczne.
Moje pytanie: pliki GML otrzymane z ODGiK zawierają te kartoteki , czy jest to jakiś błąd w c-geo, że nie wczytuje kartotek budynków projektowanych?
Można sprawdzać je ręcznie na serwerze PODGiK, ale chyba nie oto chodzi?
PrzemekN
Witam, sprawdziłem na posiadanym pliku GML - obiekty tego typu mają widoczne atrybuty w oknie moduły SWDE.
Czy ma Pan najnowszą aktualizację C-GEO? Jeśli tak, to dobrze byłoby przesłać nam taki GML, z którego u Pana nie widać tych danych.
Czy ma Pan najnowszą aktualizację C-GEO? Jeśli tak, to dobrze byłoby przesłać nam taki GML, z którego u Pana nie widać tych danych.
Pozdrawiam Jurek B.