energeo pisze:Witam po długiej nieobecności.
Podobnie zachował mi się obiekt na @ po przenumerowaniu w edytorze obiektów, jeśli dobrze pamiętam w tabeli nie było widać przydzielonych i zapisanych numerów do czasu wykonania kontrola spójności.
Witam i cieszę się z Pana powrotu
Też sądzę, że kontrola spójności pomoże, chciałbym jednak wiedzieć jak to wyglądało przed kontrolą spójności.
Co do przenumerowania w edytorze obiektów, to po przenumerowaniu na punkty z numerami, nie powinny one się ukrywać, więc może tam coś jeszcze się działo dodatkowo.
Próbuję różnymi kombinacjami strzałek uzyskać właściwe linie przerywane suwnicy ,ale i tak nie są one poprawne; z jednej stoy są one przerywane z drugiej ciągłe.
Na szybko poradziłem sobie jakoś z tą suwnicą- kliknąłem na zewnętrzne linie przerywane, podświetlił mi się obiekt zamknięty i usunąłem go. Suwnica narysowana poprawnie. Mimo wszystko: sposób dojścia do właściwego rysunku fatalny!
Po aktualizacji z 21 grudnia zmieniło się wypełnienie obiektu wjazd do podziemia (EGBW14) -teraz jest to jedna kropka, a w aktualizacji z 18 grudnia wypełnienie to tworzyło pięć kropek- czy to kolejny błąd?
piotrt pisze:Na szybko poradziłem sobie jakoś z tą suwnicą- kliknąłem na zewnętrzne linie przerywane, podświetlił mi się obiekt zamknięty i usunąłem go. Suwnica narysowana poprawnie. Mimo wszystko: sposób dojścia do właściwego rysunku fatalny!
Suwnica od początku tak jest rysowana w programie, na tyle rzadko ma się z tym obiektem do czynienia, że poświęcenie pół minuty na jej wygenerowanie nie powinno być dużym problemem. Natomiast na pewno będzie on lepiej rysowana, bo w najbliższych aktualizacjach będziemy dokładali nowe generatory tego typu wypełnień obiektów.
Z wjazdem do podziemia coś chyba jest nie tak - sprawdzimy jutro i po świętach, w aktualizacji związanej z nowym GML pojawi się poprawiony ten obiekt.
piotrt pisze:Po aktualizacji z 21 grudnia zmieniło się wypełnienie obiektu wjazd do podziemia (EGBW14) -teraz jest to jedna kropka, a w aktualizacji z 18 grudnia wypełnienie to tworzyło pięć kropek- czy to kolejny błąd?
Jednak jest dobrze, tylko trzeba:
- pobrać ponownie tą aktualizację z 21.12.2015 (z ustawieniem pobrania standardowych plików definicji),
- włączyć program, edytor mapy obiektowej, ikonka "..." - "Definicja..." - tam wczytać ponownie zestaw obiektów Mapa Zasadnicza 2015, albo założyć nową mapę z szablonem Mapa Zasadnicza 2015
Wtedy będą się generować kropki w takiej ilości jaka wynika z definicji:
Załączniki
Przechwytywanie.JPG (256.56 KiB) Przejrzano 5578 razy
piotrt pisze:Witam
Niepoprawnie działa rysowanie symbolu EGBP15 ( podjazd dla osób niepełnosprawnych)- w narożnikach obrysu pojawiają się groty strzałek...
Witam, proszę zrobić tak jak napisałem powyżej:
pobrać ponownie tą aktualizację z 21.12.2015 (z ustawieniem pobrania standardowych plików definicji),
- włączyć program, edytor mapy obiektowej, ikonka "..." - "Definicja..." - tam wczytać ponownie zestaw obiektów Mapa Zasadnicza 2015, albo założyć nową mapę z szablonem Mapa Zasadnicza 2015
U mnie wjazd do podziemia się generuje dobrze, ale podjazd dla niepełnosprawnych mam tak jak kolega poniżej- groty strzałek w każdym narożniku.
Jeszcze mam takie pytanie. Zmodyfikowałem plik definicji .dob w ten sposób, że dla najczęściej używanych obiektów- zmieniłem warstwy. Zrobiłem w ten sposób, że te obiekty zakładane są na osobnych warstwach (dla przejrzystości przy eksporcie do dxf oraz dla samego siebie- mogę sobie poszczególne obiekty wyłączyć z widoczności). Teraz jeżeli wyjdzie jakaś aktualizacja poprawiająca plik definicji to cała moja praca na marne, ponieważ będę musiał podmienić plik definicji. Nie dałoby się jakoś wprowadzić kolejnej opcji przy instalowaniu aktualizacji, w której byłoby rozwarstwienie na:
- podmień plik definicji
- podmień pliki stylów linii i wypełnień ?
Chyba, że jest to ze sobą powiązane? Chodzi o to, żeby zostały wprowadzone do programu zmiany stylów linii i wypełnień, które są co jakiś czas poprawiane, a zostały ustawienia dotyczące obiektów w definicji pliku.
Ewentualnie gdyby można było edytować plik .dob np w excelu to wtedy można by szybciej podmieniać pewne wartości.
Witam
Udało mi się uzyskać symbol wjazdu do podziemia wg nowego rozporządzenia poprawnie , ale musiałem odinstalować całkowicie cgeo i usunąć katalog "bin". Natomiast nadal niewłaściwie program rysuje suwnice i podjazd dla niepełnosprawnych - w tym ostatnim brakuje grotu wjazdu ( ale to już temat poświąteczny)
Załączniki
podjazd z cgeo.png (2.39 KiB) Przejrzano 5458 razy
podjazd z rozporządzenia.png (4.1 KiB) Przejrzano 5458 razy
Mam najnowsze wersje 8.8.12.21, po zaznaczeniu kilku punktów w tabeli roboczej, a następnie użyciu skrótu CTRL+P (zmiana kodu zaznaczonych punktów), po zmianie kodu, punktom nie zmienia się warstwa do której przypisany jest dany kod. Wcześniej po takiej procedurze, punkty przeskakiwały wraz ze zmianą kodu na odpowiednią warstwę, niezależnie od ustawienia w opcji "przypisywaniu kodu do warstw"
MarekOtt pisze:Mam najnowsze wersje 8.8.12.21, po zaznaczeniu kilku punktów w tabeli roboczej, a następnie użyciu skrótu CTRL+P (zmiana kodu zaznaczonych punktów), po zmianie kodu, punktom nie zmienia się warstwa do której przypisany jest dany kod. Wcześniej po takiej procedurze, punkty przeskakiwały wraz ze zmianą kodu na odpowiednią warstwę, niezależnie od ustawienia w opcji "przypisywaniu kodu do warstw"
U mnie to działa - oczywiście musi być włączona opcja "Przypisanie kodów punktów do warstw" - na pewno ma Pan włączoną tą opcję? Mapa musi założona w oparciu o szablon w którym jest przypisanie poszczególnych kodów do odpowiednich warstw (np. szablon MapaZasadnicza).
MarekOtt pisze:Mam najnowsze wersje 8.8.12.21, po zaznaczeniu kilku punktów w tabeli roboczej, a następnie użyciu skrótu CTRL+P (zmiana kodu zaznaczonych punktów), po zmianie kodu, punktom nie zmienia się warstwa do której przypisany jest dany kod. Wcześniej po takiej procedurze, punkty przeskakiwały wraz ze zmianą kodu na odpowiednią warstwę, niezależnie od ustawienia w opcji "przypisywaniu kodu do warstw"
U mnie to działa - oczywiście musi być włączona opcja "Przypisanie kodów punktów do warstw" - na pewno ma Pan włączoną tą opcję? Mapa musi założona w oparciu o szablon w którym jest przypisanie poszczególnych kodów do odpowiednich warstw (np. szablon MapaZasadnicza).
Mam tą opcję wyłączoną i zawsze miałem. Przypisywanie nie działało na mapie, tzn jak np. wstawiałem symbole z kodem "ZAS" to wstawiane one były na warstwą aktualnie wybraną/edytowalną. Jednak w samej tabeli przy zmianie kodu, wędrował on zawsze na warstwę do której przypisany jest kod. Niezależnie od włączenia czy wyłączenia opcji przypisywania. Teraz przy zmianie kodu punktów w tabeli roboczej, niestety warstwa się nie zmienia. A szkoda, bo naprawdę to było wygodne.