Aktualizacja
Re: Aktualizacja
Witam
Po ostatniej (a może przedostatniej) aktualizacji pojawiły się u mnie 2 problemy:
1. w tabeli w kolumnach H, mp, mh we wszystkich projektach pojawiła się wartość "1E20", której nie można usunąć; pojawia się również przy każdym nowym punkcie
2. na mapie po wykonaniu kilku obliczeń (Pomiary i obliczenia na mapie) pojawiają się punkty o współrzędnych x=0, y=0; zauważyłem to po ok. 1 godz pracy - było ich już kilkadziesiąt
Po ostatniej (a może przedostatniej) aktualizacji pojawiły się u mnie 2 problemy:
1. w tabeli w kolumnach H, mp, mh we wszystkich projektach pojawiła się wartość "1E20", której nie można usunąć; pojawia się również przy każdym nowym punkcie
2. na mapie po wykonaniu kilku obliczeń (Pomiary i obliczenia na mapie) pojawiają się punkty o współrzędnych x=0, y=0; zauważyłem to po ok. 1 godz pracy - było ich już kilkadziesiąt
Proszę pobrać ponownie tą ostatnią aktualizację - musiał być jakiś błąd podczas pobierania. Nie powinno być tych 1e20 i punktów x,y=0 po nowych obliczeniach .
Pozdrawiam Jurek B.
Witam
U mnie nie działa funkcja : "ustaw edytowalna +edycja" w przypadku kiedy zaznaczam obiekt, którego punkty tworzą łuk. Muszę obiekt zamienić na łamaną , a wówczas ta funkcja działa...
U mnie nie działa funkcja : "ustaw edytowalna +edycja" w przypadku kiedy zaznaczam obiekt, którego punkty tworzą łuk. Muszę obiekt zamienić na łamaną , a wówczas ta funkcja działa...
Bo w C-GEO do edytora obiektu nie ma możliwości wczytania punktów łuku kołowego. Zapiszę to w zadaniach programisty na Nowy Rok.piotrt pisze:Witam
Pozdrawiam Jurek B.
po jednej z ostatnich aktualizacji ( teraz mam wersję 8.8.12.31) nie działa mi opcja export-do formatu dx, a w nim opcja wysyłaj punkty jako bloki z opisami -wysokości H. Tworzy się plik z samymi "kropeczkami" bez rzędnej. Gdy zaznaczam inne opcje- np. X, Y- eksport jest poprawny. Na komputerze kolegi, który nie robił aktualizacji- funkcja działa prawidłowo na tym samym obiekcie.
Pozdrawiam
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
Witam,Jurek B. pisze:Proszę pobrać ponownie tą ostatnią aktualizację - musiał być jakiś błąd podczas pobierania. Nie powinno być tych 1e20 i punktów x,y=0 po nowych obliczeniach .
Niestety u mnie cały czas ten problem występuje nawet po kolejnym pobraniu aktualizacji. Wskakują pkt z @ o współrzędnych 0,000 ...

---
Pozdrawiam
Grzesiek
Pozdrawiam
Grzesiek
A kiedy te współrzędne powstają? Proszę sprawdzić czy na wersji testowejteż tak się dzieje. Jak nadal będzie problem proszę o telefon do serwisu.
-To serve and protect-
W momencie: Pomiary i obliczenia na mapie: Odległość między pkt., Rzutowanie na prostą itd. Przy każdorazowym obliczeniu do tabeli wskakuje punkt z @ i tymi dziwnym współrzędnymi. Na szybko sprawdziłem wersję testową i pomogło, nie wskakują pkt. "zerowe".spider pisze:A kiedy te współrzędne powstają? Proszę sprawdzić czy na wersji testowejteż tak się dzieje. Jak nadal będzie problem proszę o telefon do serwisu.
Dziękuję za pomoc

---
Pozdrawiam
Grzesiek
Pozdrawiam
Grzesiek
Ponownie błąd założenia tabeli w C-GEO
Wyświetla komunikat taka tabela już istnieje.Nie pomaga reset, utworzyłem nowy projekt ... działa, ale po skopiowaniu 3 starych tabel z niedziałającego projektu i próbie założenia 4 - problem powraca.
irytujące .
Proszę zróbcie coś z tym bo nie można pracować
Wyświetla komunikat taka tabela już istnieje.Nie pomaga reset, utworzyłem nowy projekt ... działa, ale po skopiowaniu 3 starych tabel z niedziałającego projektu i próbie założenia 4 - problem powraca.

Nie raz wystarczy zerknąć do folderu projektu i zobaczyć czy nie zostały jakieś pozostałości po tabeli która została usunięta. Czasami to pomaga...tomek_79 pisze:Ponownie błąd założenia tabeli w C-GEO
Wyświetla komunikat taka tabela już istnieje.Nie pomaga reset, utworzyłem nowy projekt ... działa, ale po skopiowaniu 3 starych tabel z niedziałającego projektu i próbie założenia 4 - problem powraca.irytujące .
---
Pozdrawiam
Grzesiek
Pozdrawiam
Grzesiek
Założyłem nowy projekt więc nie mogły zostać pozostałości.
Ale napisał Pan że skopiował 3 stare tabele więc myślałem że w tym tkwi problem że przeszły też "śmieci". Jeżeli nie to nie mogę pomóc bo się nie spotkałem z takim problememtomek_79 pisze:Założyłem nowy projekt więc nie mogły zostać pozostałości.

---
Pozdrawiam
Grzesiek
Pozdrawiam
Grzesiek
Proszę powiedzieć w jaki sposób to było robione - został założony nowy projekt i co dalej ? Co oznacza to kopiowanie trzech tabel z niedziałającego projektu ? Czy to było robione przy pomocy ,,Zapisz kopię mapy/tabeli'' do pliku cgt, a potem wczytanie do nowego projektu przez ,,wczytaj kopię projektu'' ? Czy też może poprzez eksport do innej mapy ? To o tyle ważne że te różne narzędzia mają swoje ograniczenia.
Jacek
Jacek
wyglądało to tak:
1. W istniejącym projekcie nie mogłem założyć nowej tabeli z powodu opisanego wyżej błędu (miałem tam już 6 tabel)
2. założyłem nowy projekt
3. Zrobiłem w starym projekcie kopię 2 tabeli i wczytałem je do nowego - wszystko działało
4. Podczas próby założenia nowej tabeli w nowym projekcie wystąpił ponownie błąd tak jak w pk. 1
1. W istniejącym projekcie nie mogłem założyć nowej tabeli z powodu opisanego wyżej błędu (miałem tam już 6 tabel)
2. założyłem nowy projekt
3. Zrobiłem w starym projekcie kopię 2 tabeli i wczytałem je do nowego - wszystko działało
4. Podczas próby założenia nowej tabeli w nowym projekcie wystąpił ponownie błąd tak jak w pk. 1
Czy nazwy nie mają końcówek cyfrowych po kropce "mapka.1" bo wtedy program głupieje 

pozdrawiam
wini
wini
nie nazwy wyglądają tak:
mz_E
mz_S
numeryka
GPS
mz_E
mz_S
numeryka
GPS
A może Pan na serwis wysłać kopię projektu gdzie nie da się założyć tabeli ? Przydałoby się ten błąd powtórzyć wtedy łatwiej będzie znaleźć przyczynę
-To serve and protect-
poszło ... czekam na rozwiązanie.
Wygląda na to że ma Pan jakiś problem z uprawnieniami lub antywirusem. W katalogu projektu jest katalog tmpdir. Jest on używany podczas zakładania tabeli z szablonem. Po tej czynności zawartość powinna być usuwana a tak nie jest.tomek_79 pisze:poszło ... czekam na rozwiązanie.
Proszę sprawdzić TEustwienia
ps. Jak usunie Pan ten katalog to można już zakładać tabelę z szablonu ZMP
ps2. Zauważyłem też przy okazji że miałem od Pana projekt J++Modrzejewskiej. Tam jest ten sam problem
-To serve and protect-
Uwagi które Pan przytoczył mogłyby mieć wpływ, tyle że wszystkie ustawienia są poprawne tak jak w odnośniku.
Natomiast pomaga przy zakładaniu szablonu zmiana z *.zmp na *.sz wtedy jest ok.
Natomiast pomaga przy zakładaniu szablonu zmiana z *.zmp na *.sz wtedy jest ok.
Trochę kłopotliwe jest korzystanie z listy wybranych projektów. Np.kasując jeden z wybranych obiektów lista znika z mapy. Lepiej byłoby gdyby o tym decydował operator
Janek B.
Janek B.
Dołożę jeszcze swoje 3 grosze do narzekań.
1. Możliwość zmiany koloru odnośników. Domyślnie wszystkie powinny być czarne, zaś rzędne w kolorze sieci 2. Przy zakładaniu nowej warstwy (ręcznie) ustawiany jest kolor do wydruku. Zawsze domyślnie czarny. To zupełnie niepotrzebne 3. Otwierając obliczenia na mapie - rzuty , kursor ustawiany jest w pozycji punktu rzutowanego, zamiast w pierwszym punkcie linii W sumie to drobiazgi chociaż z odnośnikami jest najwięcej kombinowania. Chociaż przy eksporcie do innej mapy wszystkie kombinacje "biorą w łeb" i są ustawiane domyślne kolory warstwy i odnośniki znowu robią się w kolorze sieci.
1. Możliwość zmiany koloru odnośników. Domyślnie wszystkie powinny być czarne, zaś rzędne w kolorze sieci 2. Przy zakładaniu nowej warstwy (ręcznie) ustawiany jest kolor do wydruku. Zawsze domyślnie czarny. To zupełnie niepotrzebne 3. Otwierając obliczenia na mapie - rzuty , kursor ustawiany jest w pozycji punktu rzutowanego, zamiast w pierwszym punkcie linii W sumie to drobiazgi chociaż z odnośnikami jest najwięcej kombinowania. Chociaż przy eksporcie do innej mapy wszystkie kombinacje "biorą w łeb" i są ustawiane domyślne kolory warstwy i odnośniki znowu robią się w kolorze sieci.
Have a nice day
Co to znaczy "lista wybranych projektów"? O kasowanie czego chodzi?janek pisze:Trochę kłopotliwe jest korzystanie z listy wybranych projektów. Np.kasując jeden z wybranych obiektów lista znika z mapy. Lepiej byłoby gdyby o tym decydował operator
Janek B.
Pozdrawiam Jurek B.
Ad.1 - w najbliższej aktualizacji, w styczniu będą już czarne odnośniki.ariel0-0 pisze:Dołożę jeszcze swoje 3 grosze do narzekań.
Ad.2 - Ok, kolor do wydruku będzie domyślnie taki jak kolor warstwy
Ad.3 - u mnie kursor jest zawsze w pierwszym punkcie - ale programista sprawdzi czy tam jest wszystko ok.
Pozdrawiam Jurek B.